kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | "Pátria" Irodalmi Vállalat és Nyomdai Részvénytársaság |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Félvászon |
| Oldalszám: | 192 oldal |
| Sorozatcím: | A m. kir. földmivelésügyi minisztérium gazdasági szakkönyvei |
| Kötetszám: | 17 |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 22 cm x 16 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | 185 fekete-fehér fotóval, ábrával illusztrálva. "Pátria"-nyomda R.-T. nyomása, Budapest. |
| Bevezetés | |
| A tej jelentősége az ember táplálkozásában és a tejtermelés fontossága | 3 |
| A tej képződése, termelése, kezelése, vizsgálata és értékesítése | |
| A tőgy, a tej képződése, összetétele, alkotórészei és tulajdonságai | 5 |
| A tőgy és a tej képződése | 5 |
| A tej képződését befolyásoló tényezők | 7 |
| A tej vegyi összetétele | 14 |
| A tej alkotórészei | 14 |
| A tej tulajdonságai | 16 |
| A tej baktériumtartalma | 18 |
| A tejhibák okai és megszüntetésük | 19 |
| Más háziállatok teje | 20 |
| A tej termelése, kezelése és szállítása | 22 |
| A fejés és annak eszközei | 22 |
| A kifejt tej összegyűjtése és mérése | 29 |
| A tej szűrése | 30 |
| A tej hűtése és szellőztetése | 32 |
| A tej hevítése | 39 |
| A tej konzerválása, homogenizálása és biorizálása | 43 |
| A tej szállítása | 44 |
| A tejkamra és berendezése | 50 |
| A tej vizsgálata | 51 |
| A mintavétel | 51 |
| A tej szennytartalmának megállapítása | 52 |
| A tej fajsúlyának meghatározása | 53 |
| A tej zsírtartalmának meghatározása | 58 |
| A tej frissességét megállapító eljárások | 63 |
| A tej szárazanyagtartalmának meghatározása | 66 |
| Idegen anyagok kimutatása a tejben | 68 |
| A forralt tej megkülönböztetése a nyers tejtől | 68 |
| A tej vízesésének megállapítása nitrátreakcióval | 69 |
| A tej baktériumtartalmának, egészséges voltának és felhasználhatóságának megítélése | 69 |
| A tej értékesítése és hamisítása | 74 |
| A közfogyasztásra kerülő tej értékesítése | 74 |
| A tej forgalombahozatalának szabályozása | 75 |
| A minősített tej | 78 |
| Az államilag gümőkormentesnek nyilvánított tehenészetek | 81 |
| A tejhamisítások és azok kiderítése | 82 |
| Fölözés és vajgyártás | |
| A vajgyártás jelentősége | 84 |
| A tej fölözése | 84 |
| A természetes fölözés | 84 |
| A mesterséges fölözés előnyei | 85 |
| A fölözőgépek szerkezete, működése és felállítása | 86 |
| A gépfölözés szabályai és ellenőrzése | 98 |
| A tejszín féleségei, kezelése és érlelése | 101 |
| A tejszín féleségei | 101 |
| A tejszín kezelése | 102 |
| A tejszín érlelése | 103 |
| A köpülés és eszközei | 105 |
| A köpülök | 105 |
| A vaj képződése és az azt befolyásoló tényezők | 11 |
| A köpülés szabályai | 111 |
| A vaj kezelése a köpülés után | 113 |
| A vaj festése | 113 |
| A vaj mosása | 113 |
| A vaj sózása | 114 |
| A vaj gyúrása | 115 |
| A vaj formázása | 117 |
| A vaj csomagolás és raktározása | 118 |
| A vajnyeremény, vajhibák és vajféleségek | 119 |
| A vajnyeremény kiszámítása | 119 |
| A vajhibák | 121 |
| A vaj féleségei | 121 |
| A fölözés és vajgyártás melléktermékei | 122 |
| A fölözött tej | 122 |
| Az író | 123 |
| A tejszín és a vaj vizsgálata | 123 |
| A tejszín zsírtartalmának meghatározása | 123 |
| A vaj zsírtartalmának meghatározása | 124 |
| A vaj víztartalmának megállapítása | 125 |
| A vaj sótartalmának meghatározása | 126 |
| A tejszín és a vaj értékesítése | 127 |
| A tejszín és a tejföl fogalombahozatalának szabályozása | 127 |
| A vaj és olvasztott vaj forgalombahozatalának szabályozása | 128 |
| A vaj márkázása | 129 |
| Sajtgyártás és túrókészítés | |
| A tej megítélése sajtgyártás szempontjából | 133 |
| A sajtkészítés műveletei | 134 |
| Az üsttej lemérése, szűrése, beállítása, festése és előmelegítése | 134 |
| Az üsttej beoltása és alvasztása | 139 |
| Az alvadék feldolgozása | 142 |
| Az alvadék formázása | 145 |
| A sajtok préselése és jelzése | 148 |
| A sajtok sózása | 150 |
| A sajtérlelők és berendezésük | 151 |
| A sajtok kezelése az érlelés alatt | 153 |
| A sajtok csomagolása és raktározása | 155 |
| A sajtnyeremény, sajthibák és a sajtok osztályozása | 156 |
| A sajtnyeremény | 156 |
| A sajthibák | 156 |
| A sajtok osztályozása | 157 |
| A túrókészítés | 158 |
| A tehéntúró készítése | 158 |
| A tehéntúró csomagolása, préselése, gyúrása, konzerválása, raktározása és kezelése | 161 |
| A túrónyeremény és a tehéntúró hibái | 163 |
| A juhtúró készítése | 164 |
| A juhtúró hibái | 167 |
| A sajtgyártás és túrókészítés mellékterméke | 167 |
| A sajt és a túró vizsgálata | 169 |
| A sajt és túró zsírtartalmának megállapítása | 169 |
| A sajt és túró víztartalmának megállapítása | 170 |
| A túró fémtartalmának kimutatása | 170 |
| A túró és a gomolya értékesítése | 172 |
| A különféle tejkészítmények | |
| Az aseptikus vagy gyermektej | 174 |
| A buddizált, perhydráze és bacnó tej | 175 |
| A yoghurt | 175 |
| A kefir és kumisz | 176 |
| A tejkonzervek | 177 |
| A kazeingyártás | 178 |
| A tejcukorgyártás | 179 |
| A tejszövetkezetek | 181 |
| A hazai tejgazdasági és tejipari szakoktatás szervezete | 182 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.