| Előszó | 3 |
| Bevezetés | 5 |
| Tejüzemeink rendszere | 6 |
| A tejüzemi higiénés szolgálat feladatai és szervezeti | 9 |
| A higiénés szolgálat feladatai | 9 |
| A tejüzemi állatorvos (élelmezés-egészségügyi felügyelő) felelőssége | 11 |
| A tejüzemi higiéne ellenőrzésének szervezése | 13 |
| Irodalom | 19 |
| Általános tejipari higiéne | |
| Tejüzemek létesítésének közegészségügyi feltételei | |
| A tejüzem környezete | 23 |
| Irodalom | 25 |
| A tejüzem belső kiképzés higiénés szempontból | 26 |
| Irodalom | 37 |
| Személyi és munkásvédelmi egészségügyi követelmények | 37 |
| Irodalom | 41 |
| A tejüzem levegője és a levegőtisztítás módszerei | 42 |
| Az üzemi levegő cserélésének és a klimatizálásnak módszerei | 44 |
| Az üzemi levegő tisztításának és csírátlanításának módszerei | 47 |
| Irodalom | 51 |
| A tejüzemek és a tejgyűjtők vízellátása | 52 |
| Vízforrások, a talajvíz hibái | 53 |
| A víz baktériumos szennyeződései | 55 |
| A kutak féleségeiről általában | 57 |
| A víz és a kutak tisztításának és fertőtlenítésének módszerei | 59 |
| Vízvizsgálati módszerek | 61 |
| Irodalom | 65 |
| A tejüzemi szennyvíz és kezelése | 65 |
| A tejüzemek szennyvize | 66 |
| A szennyvízkezelés eljárásai | 71 |
| A tejüzemi szennyvíz derítése, tisztítása és fertőtlenítése | 76 |
| Szennyvíz-vizsgálati módszerek | 82 |
| Irodalom | 83 |
| Részletes tejipari higiéne | |
| Gyűjtőipari higiéne | |
| A tejgyűjtő üzem higiénéje | 87 |
| Tejgyűjtő üzemeink feladatról | 87 |
| A tejgyűjtő környezete és épülete | 90 |
| A tejgyűjtő belső elrendezése és felszerelésse | 91 |
| A tejgyűjtő napi munkája higiénés szempontból | 96 |
| A tejgyűjtő rendje, tisztántartása, a kannák és eszközök tisztítása | 101 |
| A gyűjtött tej szállítása | 103 |
| Irodalom | 108 |
| Feldolgozó-üzemi higiéne | |
| A városi tejellátó üzem gépi berendezése és munkájának vázlata | 109 |
| A tejátvétel, a tejminősítés és a tejkezelés napi művelete | 125 |
| A minőség vizsgálata | 126 |
| A nyers tej minőségi fokozatai az üzemi átvételkor | 129 |
| A mennyiség vizsgálata | 130 |
| Szűréses tejtisztítás | 131 |
| Hűtés, előtárolás | 132 |
| Centrifugálás tejtisztítás | 132 |
| A tej zsírtartalmának beállítása | 133 |
| A pasztőrözés és újabb tejkezelési eljárások | 134 |
| A pasztőrözés gépei | 134 |
| Tejsterilező és a tejkezelést kiegészítő eljárások | 141 |
| Irodalom | 151 |
| A pasztőrözés ellenőrzése | 151 |
| Pasztőrözési műveletek és ellenőrzésük módszerei | 151 |
| A gépi berendezés működésének ellenőrzése | 158 |
| A pasztőrözés laboratóriumi ellenőrzése enzim-próbákkal | 163 |
| A pasztőrözés mikrobiológiai és egészségügyi értékelése | 167 |
| Irodalom | 178 |
| A tej üzemi fertőződése és a fertőződés megelőzése | 180 |
| Az üzemi fertőződés forrásai | 183 |
| Az üzemi fertőződés helyei | 184 |
| A tejtisztítás és a pasztőrözés hatása a kezelt tej csíratartalmára | 191 |
| A ráfertőzések és utófertőzések megelőzésének üzemi feltételei | 192 |
| Irodalom | 198 |
| Tejüzemi tisztítás és csírátlanítás | 199 |
| A gépek, az eszközök tisztítása és csírátlanítása | 199 |
| Gépi kanna- és palacktiszítás | 213 |
| Irodalom | 224 |
| A forgalomba bocsátott tej csomagolása és higiénés ellenőrzése | 224 |
| A forgalomba bocsátott tej féleségei | 225 |
| A kereskedelmi tej és egyes savanyútej-készítmények főbb hibái | 226 |
| A forgalomba bocsátott tej csomagolása | 228 |
| Forgalmi ellenőrzés a tejüzemben és a tejüzletben | 231 |
| Irodalom | 236 |
| Árusítási higiéne | |
| A tej- és tejtermékárusítás higiénéje | 237 |
| A tej és tejtermékek vizsgálata | |
| A tej érzékszervi, fizikai, kémiai és az enzimtartalomra irányuló vizsgálata | 248 |
| Mintavételi eljárások | 248 |
| A tej érzékszervi vizsgálata | 252 |
| A tej egyes fizikai tulajdonságainak vizsgálata | 252 |
| A tej egyes kémiai tulajdonságainak vizsgálata | 255 |
| Savfokmeghatározó módszerek | 258 |
| A tej tompítottságának kimutatása | 263 |
| A tej egyes egyes enzimeinek kimutatása | 264 |
| A tejhamisítások megállapítása | 269 |
| A vizezett tej vizsgálata | 270 |
| A zsírelvonással hamisított tej vizsgálata | 271 |
| A vizezéssel és zsírelvonással hamisított tej vizsgálata | 272 |
| Tartósító szerekkel történt hamisítás kimutatása | 273 |
| A tej bakteriológiai vizsgálata | 273 |
| Mikroszkópos eljárások | 273 |
| Tenyésztéses összcsíraszám-meghatározási eljárások | 278 |
| Egyéb módszerek a tej csíratartalmának vizsgálatára | 283 |
| Tejtermékek bakteriológiai vizsgálati módszerei | 287 |
| A tejszín és a tejföl vizsgálata | 289 |
| A joghurt, az acidofil tej és az aludtej vizsgálata | 292 |
| A vaj vizsgálata | 294 |
| A sajt vizsgálata | 297 |
| Tejkonzervek vizsgálata | 301 |
| Tejüzemi segédanyagok vizsgálata | 302 |
| Tejüzemi tárolók, tejeskannák, palackok, csomagolópapírok és a levegő vizsgálata | 302 |
| Irodalom | 304 |
| Tárgymutató | 305 |