| Előszó (dr. Simka István) | 5 |
| Bevezetés (dr. Ketting Ferenc) | 7 |
| Irodalom | 14 |
| A tej összetétele és tulajdonságai (dr. Ketting Ferenc) | 15 |
| A tej összetétele | 15 |
| A tej alkotórészei | 17 |
| Víz | 17 |
| Lipidek | 17 |
| Nitrogéntartalmú anyagok | 19 |
| Szénhidrátok | 23 |
| Szerves savak | 24 |
| Ásványi anyagok | 24 |
| Vitaminok | 25 |
| Enzimek | 27 |
| Színezőanyagok | 30 |
| Sejtes elemek | 30 |
| Gázok | 30 |
| A tej tulajdonságai | 31 |
| Fizikai és kémiai tulajdonságok | 31 |
| Biológiai tulajdonságok | 35 |
| Kolloid tulajdonságok | 36 |
| Érzékszervi tulajdonságok | 38 |
| A tej összetétételét és tulajdonságait befolyásoló fontosabb tényezők | 39 |
| Fajta | 39 |
| Tenyésztés | 39 |
| Takarmányozás | 39 |
| Tejelési időszak | 40 |
| Éghajlati viszonyok | 41 |
| Egészségi állapot | 41 |
| Fejés | 41 |
| Irodalom | 42 |
| A tej és a tejtermékek szerepe, jelentősége a korszerű táplálkozásban (dr. Ketting Ferenc) | 43 |
| A tejtermékek energiatartalma és összetétele | 43 |
| A tejalkotórészek táplálkozás-élettani megítélése | 44 |
| Tejzsír | 44 |
| Tejfehérjék | 47 |
| Tejcukor | 49 |
| Ásványi anyagok | 49 |
| Vitaminok | 50 |
| A fontosabb termékcsoportok táplálkozásfiziológiai értékelése | 51 |
| Pasztőrözött, ultrapasztőrözött és steril tejféleségek, tejkészítmények | 52 |
| Savanyú tej- és tejkészítmények | 52 |
| Vaj | 53 |
| Sajtok | 53 |
| Sűrített és porított termékek | 54 |
| A tej és a tejtermékek a korszerű táplálkozásban | 55 |
| Irodalom | 57 |
| Fizikai és kémiai változások a tejben (dr. Ketting Ferenc) | 58 |
| A tej öregedése | 58 |
| A mechanikai tényezők hatása a tejre | 59 |
| A hűtés és a fagyasztás hatása a tejre | 60 |
| A hevítés hatása a tejre | 61 |
| A sugárzás hatása a tejre | 63 |
| A tej alvadása | 64 |
| A sav hatása a tejre | 64 |
| Az oltó hatása a tejre | 65 |
| Az alvadék szerkezete | 66 |
| Az alvadék szintézise | 68 |
| Irodalom | 69 |
| A tej és a tejtermékek mikrobiológiája (dr. Pulay Gábor - Babella György) | 70 |
| A tej és a tejtermékek fontosabb mikroorganizmusai | 70 |
| Baktériumok | 70 |
| Bakteriofágok | 83 |
| Élesztők | 87 |
| Penészek | 88 |
| A tejben és a tejtermékekben előforduló mikroorganizmusok csoportosítása biokémiai aktivitásuk alapján | 89 |
| Mikroorganizmusok a tejben | 90 |
| A tej fertőzöttsége a tőgyben és a tőgyön kívül | 90 |
| A tej mikroflórájának minőségi összetétele a fejés után | 92 |
| A tej mikroflórájának változása az üzembe érkezésig | 92 |
| A mikrobák okozta változások a tejben | 93 |
| A tejben és a tejtermékekben előforduló mikroorganizmusok együttélése | 94 |
| A mikroorganizmusok életműködésének irányítása, a mikroorganizmusok elpusztulása | 95 |
| A mikroorganizmusok fejlődésének irányítása | 96 |
| A mikroorganizmusok pusztulásának irányítása | 96 |
| Irodalom | 106 |
| A tej termelése (dr. Szmodits Tibor - dr. Balatoni Mihály) | 108 |
| Magyarország szarvasmarha-tenyésztése | 108 |
| Magyarország juh- és kecsketenyésztése | 113 |
| A tejtermelést befolyásoló tényezők | 114 |
| A tej képződése | 116 |
| A tej nyerése | 119 |
| Gépi fejés | 119 |
| A tej elsődleges kezelése a termelőhelyen | 122 |
| A tejház | 122 |
| Az elsődleges tejkezelés technológiája | 124 |
| Az elsődleges tejkezelés gépei és berendezések | 127 |
| Higiénia a tejházban | 131 |
| Szakosított tejtermelés | 132 |
| Tejtermelési rendszerek | 132 |
| Irodalom | 134 |
| A nyers tej minősítése (dr. Balatoni Mihály) | 135 |
| A minősítés célja és jelentősége | 135 |
| A nyerstej tulajdonságai iránt támasztott követelmények | 136 |
| Érzékszervi tulajdonságok | 136 |
| Beltartalom | 136 |
| Higiénia | 137 |
| Egyéb követelmények | 138 |
| A nyers tej minőségének osztályozása | 139 |
| A minősítés szervezete | 139 |
| A tej műszeres minősítésének eszközei | 140 |
| A hasznosanyag-tartalmat mérő műszerek | 140 |
| A higiéniai jellemzőket mérő műszerek | 141 |
| A nyers tej gyakoribb hibái | 142 |
| Takarmányeredetű tejhibák | 142 |
| Istállóeredetű tejhibák | 143 |
| Mikrobiológiai eredetű tejhibák | 143 |
| Kémiai eredetű tejhibák | 144 |
| Az állatbetegségek, illetve gyógykezelésük okozta tejhibák | 144 |
| Irodalom | 145 |
| A tej termeltetése, illetve felvásárlása (dr. Ketting Ferenc) | 146 |
| Az alapanyag-szükséglet biztosításának rendszere és módszere | 146 |
| A felvásárlási hálózat | 146 |
| A termelői tej ára | 147 |
| A tej átvétele | 148 |
| A tej kezelése és tárolása a gyűjtőcsarnokban | 149 |
| A tej szállítása a termelőhelyről vagy a gyűjtőcsarnokból a feldolgozó üzembe | 150 |
| Irodalom | 151 |
| A tej átvétele és előtárolása a feldolgozó üzemben (Ambrus Vilmos) | 153 |
| A tej átvétele | 153 |
| Az átvétel technológiája | 153 |
| A tejátvételi vonal gépei és eszközei | 155 |
| A tej előtárolása | 158 |
| Az előtárolás technológiája | 158 |
| Az előtárolás gépei és berendezése | 159 |
| Irodalom | 161 |
| A tej általános kezelése a feldolgozó üzemben (dr. Balatoni Mihály) | 162 |
| A tej üzemi kezelése | 162 |
| A tej tisztítása | 162 |
| A tej fölözése | 164 |
| A tej homogénezése | 170 |
| A tej hőkezelése | 172 |
| A tej hűtése | 181 |
| A tej tárolása feldolgozás közben | 182 |
| Az általános üzemi tejkezelés gépei és berendezései | 183 |
| A tejipari gépek és berendezések szerkezeti anyagai | 183 |
| Szűrőberendezések | 185 |
| Fölöző- és tisztítócentrifugák | 186 |
| Homogénezők | 190 |
| Pasztőrözőberendezések, lemezes hőcserélők | 191 |
| Tejtankok, és -tartályok | 193 |
| Irodalom | 194 |
| Adalékanyagok (Szegő Miklós) | 195 |
| Alapfogalmak | 196 |
| Élelmiszer jellegű adalékok | 196 |
| Adalékanyagok | 196 |
| Átvitt adalékanyagok ("carry over") | 197 |
| Az élelmiszer jellegű adalékok és az adalékanyagok alkalmazásának néhány szempontja | 198 |
| Az élelmiszer jellegű adalékok felhasználhatósága | 198 |
| A legáltalánosabban alkalmazott élelmiszer jellegű adalékok | 198 |
| Az adalékanyagok felhasználhatósága, pozitív lista | 199 |
| Néhány fontosabb adalékanyag | 206 |
| A jó minőség kialakítás helyes adalékolással | 210 |
| Speciális tejtermékek adalékanyagai | 211 |
| Élelmiszer jellegű adalékanyagokkal átvihető adalékanyagok | 212 |
| Az adalékanyagok tisztasága, minősége | 212 |
| Adalékanyagok feltüntetése a csomagoláson | 214 |
| Irodalom | 214 |
| Csomagolóanyagok és csomagolóeszközök (Stark László) | 216 |
| A tejiparban használatos csomagolóanyagok | 218 |
| Műanyagok | 218 |
| Üveg | 224 |
| Fa, papír és papíralapú csomagolóanyagok | 224 |
| Tejipari csomagolóeszközök | 225 |
| Fogyasztói egységű egyedi csomagolóeszközök | 226 |
| Nagy egységű csomagolóeszközök | 226 |
| Gyűjtő-szállító csomagolóeszközök | 233 |
| Egységrakomány-képző eszközök | 235 |
| Irodalom | 237 |
| A tejipari színtenyészetek készítése (Unger András) | 239 |
| A színtenyészetek meghatározása és jelentősége | 239 |
| A színtenyészetek csoportosítása | 239 |
| Tejsavbaktérium-tenyészetek (savanyítók) | 239 |
| Propionsavbaktérium-tenyészet | 244 |
| Rúzstenyészet | 245 |
| Nemespenész-tenyészetek | 245 |
| Az anyagsavanyító és a tömegsavanyító készítése | 246 |
| Laboratóriumi kultúrák és kezelésük | 247 |
| A kultúrakészítés eszközei és berendezése, személyi feltételek | 247 |
| A kultúratej kiválasztása | 248 |
| A tej hőkezelése és lehűtése | 249 |
| A tej lebontása | 249 |
| Inkubálás, alvasztás | 250 |
| A kultúra lehűtése, és tárolása | 250 |
| Koncentrált tejsavbaktérium-színtenyészetek | 251 |
| A koncentrált fagyasztott színtenyészetek | 251 |
| Koncentrált, fagyasztva szárított színtenyészetek | 252 |
| Egyéb színtenyészetek tárolása és felhasználása | 252 |
| A színtenyészetek minősítése és hibái | 253 |
| Minőségi követelmények | 253 |
| Érzékszervi bírálat | 253 |
| A színtenyészetek gyakoribb hibái | 254 |
| Irodalom | 255 |
| Belső anyagmozgatás a tejipari üzemekben (Ambrus Vilmos) | 256 |
| Az anyagmozgatás technológiája | 256 |
| A tej és a folyékony tejtermékek üzemen belüli szállítása | 257 |
| A képlékeny termékek üzemen belüli szállítása | 257 |
| A szilárd, darabos és porszerű termékek üzemen belüli szállítása | 258 |
| A csomagolt termékek üzemen belüli szállítása | 258 |
| A belső anyagmozgatás gépei és berendezései | 258 |
| A folyékony, képlékeny és porszerű anyagok szállítóberendezései | 258 |
| A darabos, szilárd és csomagolt anyagok szállítóberendezései | 262 |
| Irodalom | 267 |
| Mérés és műszerezés, automatizálás, folyamatszabályozás (Ujhelyi Sándor) | 268 |
| Általános kérdések | 268 |
| Mérés- és irányítástechnikai alapfogalmak | 268 |
| Alkalmazástechnikai irányelvek | 271 |
| A tejipari műszerezést és automatizálást befolyásoló tényezők | 272 |
| A tejiparban alkalmazott fontosabb mérés- illetve irányítástechnikai eszközök és berendezések | 273 |
| Hőmérsékletmérő műszerek | 273 |
| A nyomásmérés eszközei | 275 |
| Erőmérő berendezések. Mérlegek | 276 |
| Térfogatmérő és térfogatjelző berendezések | 278 |
| A nedvesség-, illetve a víztartalommérés eszközei | 283 |
| Sűrűség-, illetve fajsúlymérő eszközök | 285 |
| A folyadékok jellemzőinek vizsgálata fizikai-kémiai módszerekkel | 286 |
| A mechanikai jellemzők számlálószerkezetei | 287 |
| Óraművek és időtartammérők | 289 |
| Villamosalapmennyiség-mérő műszerek | 291 |
| A tejiparban alkalmazott legfontosab beavatkozószervek és egyéb speciális elemek | 295 |
| A fontosabb tejipari gyártási folyamatok, valamint segédműveleteik műszerezése és automatizálása | 295 |
| Tejátvétel, pasztőrözés és tasakos tejcsomagolás | 299 |
| Ultrapasztőrözés és aszeptikus csomagolás | 299 |
| Vajgyártás | 300 |
| Sajtgyártás | 301 |
| Besűrítés és tejporgyártás | 302 |
| Irodalom | 303 |
| A pasztőrözött tej- és tejszínkészítmények gyártása (dr. Szakály Sándor) | 303 |
| A pasztőrözött tej- és tejkészítmények fogalma és jelentősége | 303 |
| Fogalmi meghatározás | 303 |
| Típusok és változatok | 304 |
| Ipari és táplálkozási jelentőség | 305 |
| A pasztőrözött tej- és tejkészítmények nyersanyagai | 306 |
| Alapanyag | 306 |
| Kultúrák | 307 |
| Adalékanyagok | 308 |
| A pasztőrözött tej- és tejkészítmények előállításának technológiai műveletei és folyamatai | 309 |
| Előkezelés | 309 |
| Alapműveletek | 312 |
| Különleges technológiai műveletek | 314 |
| Csomagolás | 320 |
| A pasztőrözött tej- és tejkészítmények előállításának speciális gépei | 323 |
| Oldók és keverők | 323 |
| Habaróberendezések | 324 |
| Habosítóberendezések, hűtőberendezések | 327 |
| Érlelőszekrények | 328 |
| Töltő- és csomagológépek | 328 |
| A pasztőrözött tej és tejtermékek gyártása | 333 |
| Pasztőrözött fogyasztási tejféleségek | 334 |
| Ízesített tejtermékek | 334 |
| Savanyú tejtermékek | 334 |
| Tejkészítmények | 340 |
| Melléktermékalapú pasztőrözött tejtermékek | 340 |
| Tejutánzatok | 340 |
| A pasztőrözött tej és tejtermékek minősítése | 343 |
| Minőségi követelmények | 343 |
| Érzékszervi bírálat | 344 |
| Gyakoribb termékhibák | 345 |
| Irodalom | 346 |
| A tartós (ultrapasztőrözött) és steril tej, valamint tejkészítmények gyártása (dr. Schrem János - dr. Balatoni Mihály) | 347 |
| A tartós és steril termékek fogalma, jelentősége | 347 |
| A tartós termékek gyártástechnológiája | 348 |
| A nyersanyag minősége és megfelelő kiválasztása | 348 |
| A nyersanyag előkezelése | 349 |
| Ultrapasztőrözés és homogénezés | 349 |
| Aszeptikus töltés és csomagolás | 352 |
| Gyűjtőcsomagolás | 353 |
| Biztonsági tárolás ("karantén") | 354 |
| A steril termékek gyártástechnológiája | 355 |
| A nyersanyag minősége és kiválasztása | 355 |
| A nyersanyag előkezelése | 355 |
| A sterilezésre alkalmas csomagolóeszközök | 355 |
| Sterilezés | 355 |
| A tartós és steril termékek gyártásának speciális gépei és berendezései | 356 |
| Ultrapasztőrök | 359 |
| Homogénezők | 360 |
| Aszeptikus tárolótankok | 360 |
| Aszeptikus töltő- és csomagológépek | 362 |
| Gyűjtőcsomagoló gépek | 363 |
| A fontosabb tartós és steril termékek gyártása | 364 |
| A tartós tej gyártása | 364 |
| A steril kakaós tej gyártása | 365 |
| A tartós és steril termékek minősítése | 365 |
| Minőségi követelmények | 366 |
| A termékek gyakoribb hibái | 366 |
| Irodalom | 367 |
| Vajgyártás (dr. Schäffer Béla - dr. Balatoni Mihály) | 368 |
| A vaj | 368 |
| A vaj fogalma | 368 |
| A vajféleségek | 368 |
| A vaj és a vajféleségek ipari, valamint táplálkozási jelentősége | 369 |
| A vajgyártás technológiája | 370 |
| A vajgyártás elméleti kérdései | 371 |
| A vajgyártás nyersanyagai | 377 |
| A tejszín átvétele és előkezelése az üzemben | 379 |
| A tejszín pasztőrözése és szellőztetése | 381 |
| A tejszín hűtése | 382 |
| A tejszín érlelése | 382 |
| A vaj készítése | 386 |
| A vaj utószilárdítása | 391 |
| A vaj csomagolása | 391 |
| A vaj tárolása | 393 |
| A vajgyártás speciális gépei | 394 |
| Pasztőrök és szellőztetők | 394 |
| Érlelőberendezések | 395 |
| Vajkészítő berendezések | 396 |
| Vajtovábbító berendezések | 399 |
| Vajcsomagoló gépek | 400 |
| A vajkészítés módszerei | 401 |
| Savanyú- és édestejszín-vaj készítése szakaszos eljárással | 401 |
| Édestejszín-vaj gyártása folytonos eljárással | 403 |
| Egyéb vajgyártási eljárások | 405 |
| Senn-féle szén-dioxidos vajgyártás | 405 |
| Fölözéses eljárások | 406 |
| Vajzsír-emulgeláló eljárások | 407 |
| A vaj átgyúrása | 407 |
| A vajátgyúrás célja és folyamata | 408 |
| A vajgyúrás gépei, berendezései | 409 |
| Vajkészítmények | 409 |
| Víz a zsírban emulziószerkezetű vajkészítmények | 410 |
| Zsír a vízben emulziószerkezetű vajkészítmények | 412 |
| A vajpor | 412 |
| A vaj és a vajkészítmények minősége és minősítése | 412 |
| Minőségi követelmények | 412 |
| Érzékszervi minősítés | 412 |
| A vaj és a vajkészítmények gyakoribb hibái | 413 |
| Irodalom | 415 |
| A tejzsír gyártása (dr. Schäffer Béla) | 416 |
| A tejzsír | 416 |
| Fogalmi meghatározás, tejzsírféleségek | 416 |
| A tejzsír, illetve a tejzsírkészítmények ipari jelentősége és felhasználása | 417 |
| A tejzsírgyártás tecnológiája | 418 |
| A nyersanyag és a késztermék minősége | 418 |
| A tejszín hőkezelése, koncentrálása és az emulzió megbontása | 418 |
| A vaj felolvasztása, hőkezelése és tisztítása | 419 |
| A nyers tejzsír koncentrálása | 420 |
| A nyers tejzsír víztelenítése | 420 |
| A tejzsír csomagolása | 420 |
| A tejzsírgyártás speciális gépei | 421 |
| Demulgeálóberendezések | 421 |
| Vajlágyító és vajolvasztó berendezések | 422 |
| Vákuumszárító | 423 |
| A tejzsírgyártás folyamata | 423 |
| A tejzsír frakcionálása | 424 |
| A tejzsír minősége és minősítése | 426 |
| A tejzsír érzékszervi tulajdonságai és hibái | 426 |
| A tejzsír kémiai minősítése | 427 |
| Irodalom | 427 |
| Sajtgyártás (dr. Szabó Géza - dr. Tomka Gábor) | 428 |
| Fogalmi meghatározás és jelentőség | 428 |
| A sajt fogalma | 428 |
| A sajttermelés és -fogyasztás jelenlegi világhelyzete | 428 |
| A sajtok csoportosítása és a hazai sajtféleségek | 428 |
| A sajtok csoportosítása | 428 |
| Magyarországi sajtféleségek | 431 |
| A sajtok összetétele és szerkezete | 432 |
| Oltós alvasztású sajtok | 432 |
| Savas alvasztású sajtok | 434 |
| A sajtgyártás technológiája | 434 |
| A sajtgyártás alapanyagai | 435 |
| A sajttej előkészítése | 436 |
| A sajttej kezelése | 439 |
| A tej alvasztása | 440 |
| Az alvadék kidolgozása | 442 |
| Az alvadék különleges kezelése | 447 |
| Az alvadék formázása | 448 |
| A sajtok préselése | 452 |
| A sajtok megjelölése | 454 |
| A sajtok sózása | 455 |
| A sajtok érlelése | 458 |
| A sajtok csomagolása | 464 |
| A sajtgyártás, az érlelés és a csomagolás gépi berendezései | 465 |
| Alvadékkészítő berendezések | 466 |
| Az alvadékformázás-előpréselés berendezései | 469 |
| A hevített sajtok gyártásának gépei | 475 |
| Sajtformák | 475 |
| A préselés berendezései | 476 |
| A sajtsózás berendezései | 480 |
| A sajtérlelés berendezései | 481 |
| A sajtcsomagolás berendezései | 483 |
| A sajtok gyártástechnológiája | 485 |
| Az ementáli sajt gyártása | 485 |
| A Hajdú sajt gyártása | 486 |
| A trappista sajt gyártása | 487 |
| A Lajta sajt gyártása | 488 |
| A kamamber (camembert) sajt gyártása | 488 |
| A pálpusztai (csemege romadur) sajt gyártása | 489 |
| Az étkezési túró gyártása | 490 |
| A krémtúró gyártása | 491 |
| A pogácsasajt gyártása | 491 |
| A sajtok minősítése | 492 |
| Minőségi követelmények | 492 |
| A sajtok érzékszervi bírálata | 492 |
| A gyakoribb sajthibák | 493 |
| Irodalom | 496 |
| Az ömlesztett sajt gyártása (dr. Szabó Géza) | 497 |
| Fogalmi meghatározás és jelentőség | 497 |
| A sajtömlesztés elméleti kérdései | 497 |
| A sajtömlesztés nyersanyagai | 500 |
| Az ömlesztett sajt gyártásának technológiája | 502 |
| Az alapanyag kiválasztás | 502 |
| Az alapanyag előkészítés | 502 |
| Az alapanyag-keverék összeállítása | 503 |
| Próbaömlesztés | 503 |
| Ömlesztés | 504 |
| Homogénezés | 506 |
| Ultrapasztőrözés - sterilezés | 507 |
| Adagolás és csomagolás | 507 |
| Hűtés | 508 |
| Füstölés | 508 |
| Tárolás | 509 |
| Az ömlesztett sajt gyártásának gépei és berendezései | 509 |
| A sajtelőkészítés gépei és berendezései | 511 |
| Sajtömlesztő és -sterilezőgépek | 513 |
| Adagoló- és csomagológépek | 514 |
| Az ömlesztőüzem gépeinek elrendezése | 514 |
| Az ömlesztett sajtok gyártása | 515 |
| A vágható állományú ömlesztett sajtok gyártása | 518 |
| A kenhető állományú ömlesztett sajtok gyártása | 518 |
| A krémszerűen kenhető ömlesztett sajtok gyártása | 518 |
| Az ömlesztettsajt-készítmények gyártása | 519 |
| Az ömlesztett sajtok minősítése | 520 |
| Az ömlesztett sajtok gyakoribb hibái | 520 |
| Külső hibák | 521 |
| Színhibák | 521 |
| Szerkezeti hibák | 521 |
| Állományhibák | 522 |
| Íz- és szaghibák | 522 |
| Irodalom | 522 |
| A tartósított termékek gyártása (Babella György - Novák Árpád) | 523 |
| A tejpor gyártása | 523 |
| A tejporgyártás jelentősége | 523 |
| A tejpor fogalma, meghatározása | 524 |
| A tejpor összetétele és minőségi jellemzői | 524 |
| A tejpor gyártása porlasztva szárítással | 525 |
| Az alapanyaggal szemben támasztott követelmények, a mennyiségi és a minőségi átvétel | 525 |
| A tej tisztítása, a zsírtartalom beállítása és a tej előállítása | 526 |
| A tej hőkezelése | 526 |
| A tej bepárlása | 528 |
| A tejsűrítmény porlasztva szárítása | 531 |
| A tejpor hűtése | 535 |
| A tejpor tárolása a silóban | 535 |
| A tejpor gyártása kétfázisú szárítással | 535 |
| A tejpor gyártása hengerszárítással | 536 |
| A gyártás folyamata | 537 |
| A gyártás irányelvei | 537 |
| Az instant tejpor gyártása | 538 |
| A gyártás folyamata | 539 |
| A gyártás irányelvei | 540 |
| Az instant tejpor gyártása | 541 |
| Az instant sovány tejpor gyártása egylépcsős instantizálással | 542 |
| Az instant sovány tejpor gyártása visszanedvesítéses instanizálással | 542 |
| Az instant teljes tejpor gyártása | 543 |
| A tejpor csomagolása | 544 |
| A tejpor minőségét befolyásoló környezeti hatások | 544 |
| A csomagolóanyagok megválasztása | 544 |
| Csomagolási módok | 546 |
| A tejpor tárolása | 546 |
| A tejpor minősítése | 547 |
| Minőségi követelmények | 547 |
| Érzékszervi minősítés | 547 |
| A tejpor gyakoribb hibái | 547 |
| A sűrített tej gyártása | 547 |
| A sűrített tej fogalma, meghatározása | 547 |
| A sűrített tej összetétele | 547 |
| Az alapanyaggal szemben támasztott minőségi követelmények | 547 |
| A steril sűrített tej gyártása | 547 |
| A cukrozott sűrített tej gyártása | 549 |
| A sűrített tej csomagolása és tárolása | 550 |
| A sűrített tej minősítése | 550 |
| A tartósított termékek gyártásának gépei és berendezései | 552 |
| Speciális hőkezelő berendezések | 552 |
| Bepárlók | 553 |
| Kristályosítóberendezések | 555 |
| Porlasztva szárító berendezések | 556 |
| Tejporsiló | 559 |
| Hengeres szárítóberendezések | 559 |
| Vibrációs lebegtetőszárítók | 560 |
| Instanizálóberendezések | 561 |
| Csomagológépek | 561 |
| Irodalom | 561 |
| A fagylalt gyártása (dr. Schrem János) | 563 |
| A fagylalt | 563 |
| A fagylalt meghatározása | 563 |
| A fagylaltok csoportosítása | 563 |
| A fagylalt ipari és táplálkozási jelentősége | 564 |
| A fagylaltgyártás technológiája | 565 |
| Alap- és adalékanyagok | 565 |
| A keverék készítése | 567 |
| A keverék kezelése | 569 |
| Fagyasztás és habosítás | 569 |
| Adagolás és csomagolás | 570 |
| Keményítés | 571 |
| Tárolás, szállítás | 571 |
| A fagylaltgyártás speciális gépei | 572 |
| Fagyasztók, habosítók | 572 |
| Adagolók, csomagolók | 573 |
| Keményítőberendezések | 574 |
| A fagylalt gyártása | 575 |
| A pálcikás tejszínfagylalt gyártása | 576 |
| A tejszínfagylalt gyártása poharas és családi csomagolásban | 576 |
| A fagylalat minősítése | 576 |
| Minőségi követelmények | 577 |
| Érzékszervi minősítés | 577 |
| A fagylalt gyakrabban előforduló hibái | 577 |
| Irodalom | 578 |
| A tejipari melléktermékek feldolgozása és hasznosítása (Babella György - dr. Balatoni Mihály) | 580 |
| A melléktermékek és jelentőségük | 580 |
| A soványtej feldolgozása és hasznosítása | 581 |
| A soványtej hasznosítása emberi fogyasztásra | 587 |
| A soványtej hasznosítása takarmányozásra | 587 |
| Kazeingyártás ipari célra | 589 |
| Az író feldolgozása és hasznosítása | 589 |
| A savó feldolgozása és hasznosítása | 590 |
| A savóitalok és egyéb savókészítmények gyártása | 591 |
| A savóélesztő gyártása | 595 |
| A savópor gyártása | 598 |
| A savófehérje-koncentrátumok gyártása | 599 |
| A tejcukor gyártása | 599 |
| A melléktermék-feldolgozás speciális gépei és berendezései | 601 |
| Ultraszűrő és hiperszűrő berendezések | 601 |
| Elektrodializáló berendezések | 602 |
| Gélszűrő berendezések | 623 |
| Centrifugák | 603 |
| Szűrőprések | 604 |
| Speciális szárítóberendezések | 604 |
| A tejipari melléktermék-készítmények minősítése | 605 |
| Minőségi követelmények | 605 |
| Érzékszervi minősítés | 607 |
| A termék gyakoribb hibái | 607 |
| Irodalom | 608 |
| Tiszítás és csírátlanítás a tejiparban (Szegő Miklós) | 609 |
| A tisztítás és a csírátlanítás jelentősége, alapfogalmak | 609 |
| A tejiparban előforduló szennyezések, a tisztítandó szerkezeti anyagok és felületek | 609 |
| Szennyezések | 610 |
| A tiszíttandó szerkezeti anyagok és felületek | 610 |
| A víz szerepe a tisztításban | 611 |
| Általános követelmények | 614 |
| Mikrobiológiai tisztaság | 614 |
| A víz keménysége | 614 |
| Egyéb követelmények | 615 |
| A tisztító hatás tényezői | 615 |
| Mechanikai hatások | 615 |
| A szennyezések duzzasztása és peptizálása | 615 |
| A zsír emulgeálása | 615 |
| A felület nedvesítése | 616 |
| Hőmérséklet | 617 |
| Szennyhordó képesség | 617 |
| A szennyezések kémiai átalakítása | 618 |
| A tisztító- és fertőtlenítőszerek összetétele, felépítése | 619 |
| Tisztítószerek | 620 |
| Fertőtlenítőszerek | 621 |
| Kombinált tisztító-fertőtlenítő szerek | 621 |
| A mikroorganizmusok rezisztenciája | 622 |
| A tisztító-fertőtlenítő szerek iránti általános követelmények, használati engedélyek | 625 |
| A hazai tejiparban használt tisztító- és fertőtlenítőszerek | 625 |
| Biztonsági szabályok | 626 |
| A tisztítás és a csírátlanítás műveletei | 627 |
| A tisztítás és a csírátlanítás technológiája | 634 |
| Kézi tisztítás és csírátlanítás | 634 |
| A zárt rendszerű gépi tisztítás és csírátlanítás | 636 |
| A göngyölegek tisztítása | 637 |
| Az üzemi helyiségek tisztítása | 638 |
| A személyi higiénia követelményei | 638 |
| A tisztítás és a csírátlanítás hatásosságának ellenőrzése | 639 |
| Felszerelés: a munkaeszközök és a felületek tisztaságának ellenőrzése, minősítése | 640 |
| A személyi tisztaság minősítése | 640 |
| A tisztítás és csírátlanítás gépei, gépesített és automatizált rendszerek (Ambrus Vilmos) | 641 |
| A gépesített tisztítás jelentősége és alapfogalmai | 641 |
| A fontosabb szállító- és csomagolóeszközök tisztítógépei | 642 |
| A technológiai vonalba kapcsolt berendezések és szerelvények tisztítógépei | 644 |
| Az egyedi tiszítás célberendezései | 647 |
| Irodalom | 649 |
| A tejipari üzemek gőzellátása (Kutas József) | 651 |
| Gőztermelés | 651 |
| A víz és a vízgőz tulajdonságai | 652 |
| Energiahordozók | 653 |
| Gőzkazánok | 654 |
| Gőzelosztás és gőzszükséglet | 657 |
| Melegvíz-ellátás | 658 |
| Légkondicionálás | 658 |
| Irodalom | 661 |
| A tejipari üzemek hűtőenergia-ellátása (Kutas József) | 662 |
| A hűtőenergia termelése | 662 |
| A hűtési körfolyamat | 663 |
| Hűtőközegek | 665 |
| A hűtőberendezés fő részei | 666 |
| A tejiparban alkalmazott hűtési rendszerek | 669 |
| Közvetlen hűtés | 669 |
| Közvetett hűtés | 669 |
| A hűtőenergia eloszlása, hűtőenergia-szükséglet | 671 |
| Irodalom | 673 |
| A tejipari üzemek áramellátása (Kutas József) | 674 |
| A tejipari üzemek elektromosenergia-szükséglete | 674 |
| Az elektromos energia alkalmazása | 675 |
| Elektromotorok | 675 |
| Teljesítménytényező | 677 |
| A teljesítménycsúcsok csökkentése | 679 |
| Irodalom | 681 |
| A tejipari üzemek vízellátása (dr. Balatoni Mihály) | 682 |
| A tejipari üzemek vízszükséglete | 682 |
| Technológiai víz | 682 |
| Ipari víz | 683 |
| Az üzemek vízszükségletének kielégítése | 684 |
| Víznyerés saját kútból | 684 |
| Vízvétel a városi vízhálózatból | 686 |
| Vegyes vízellátás | 686 |
| A víz kezelése | 686 |
| A víz derítése és szűrése | 687 |
| A víz csírátlanítása | 686 |
| Vastalanítás és mangántalanítás | 688 |
| Vízlágyítás | 688 |
| A víz gáztalanítása | 690 |
| A korszerű üzemi vízgazdálkodás alapelvei | 690 |
| Irodalom | 691 |
| Szennyvízgazdálkodás a tejiparban (Szegő Miklós) | 692 |
| A víz- és a szennyvízgazdálkodás jelentősége | 693 |
| A szennyvizek befogadókba való bocsátásának feltételei és határérétékei | 693 |
| A vízfelhasználás és a szennyvízkibocsátás arányai | 694 |
| A tejipari szennyvizek jellemzői | 694 |
| A szennyvizek csoportosítása | 694 |
| A technológiai szennyvizek mennyisége, összetétele, terheltsége | 696 |
| A vízfelhasználás és a szennyvíztehelés csökkentése | 696 |
| A technológiai vizek csökkentésének módszerei | 696 |
| A szennyvízterhelés csökkentésének módszerei | 697 |
| Szennyvíztisztítási eljárások | 697 |
| Flotációs előtisztítás | 698 |
| Teljes oxidációs (oxidációs árkos) biológiai szennyvíztisztítás | 698 |
| Kétlépcsős teljes biológiai tisztítás | 698 |
| Szennyvízöntözés | 699 |
| Iszapelhelyezés | 700 |
| Irodalom | 701 |
| A termékek kiszállítása az üzemből (Kósa Péter) | 701 |
| Az üzemközi szállítás és a kiszállítás műszaki-gazdasági jelentősége | 702 |
| A félkész és késztermékek szállításának technológiája | 702 |
| A tej- és tejtermékszállítás általános technológiai követelményei | 703 |
| A félkész és késztermékek üzemközi szállítása | 703 |
| A késztermékek nagykereskedelmi kiszállítása | 704 |
| Az export kiszállítása | 705 |
| Az árukiszállítás módszerei | 705 |
| Szállítás nagy egységű egyedi csomagokban | 705 |
| Szállítás egységcsomagokban | 707 |
| Egységrakományon alapuló szállítás | 707 |
| Áruszállító járművek | 707 |
| A kiszállító tehergépkocsik általános jellemzői | 707 |
| A kiszállító tehergépkocsik fontosabb jellemzői | 708 |
| A tehergépkocsik műszaki adatai | 709 |
| Az árukiszállítás és a rakodás speciális berendezései | 709 |
| A rakodórámpa és a tehergépkocsik rakodófelülete közötti szintkülönbség áthidalásának speciális eszközei | 710 |
| Tehergépkocsira szerelt emelő hátsó fal | 711 |
| Külön épített rakodórámpa (rakodóponk) | 711 |
| Irodalom | 711 |
| A tejipar szervezési kérdései (dr. Balatoni Mihály) | 712 |
| A nyersanyagellátás megszervezése | 713 |
| A nyersanyag termeltetése | 713 |
| A tej beszállításának szervezése | 713 |
| A szállítókapacitás kihasználása | 715 |
| A tejtermelés és az ipari feldolgozás összehangolásának módszerei | 715 |
| Kiegyenlítés tejtárolással | 717 |
| Kiegyenlítés feldolgozókapacitással | 717 |
| Az üzemszevezés fontosabb irányelvei | 718 |
| A termelés folyamatosságának megszervezése | 719 |
| A gyártóvonalak kapacitáskihasználása | 722 |
| A szakosított gyártás jelentősége | 724 |
| A termelési kooperáció lehetőségei az üzemek és a vállalatok között | 724 |
| A termelés programozása | 725 |
| Raktárra való termelés és készletgazdálkodás a tejiparban | 726 |
| A készáru szállítása és az áruterítés | 727 |
| Az üzemek közötti szállítás | 727 |
| Az áruterítés szervezési kérdése | 728 |
| Irodalom | 730 |
| A tejipari üzemek létesítése (dr. Balatoni Mihály) | 731 |
| Az üzemek telepítésének fő szempontjai | 731 |
| Az üzemek célszerű nagyságrendjének megválasztása | 733 |
| Az üzemek gyártmánystrukúrájának meghatározása | 734 |
| Az iparági gyártmánystruktúra vizsgálata | 734 |
| A tájegységi gyártmánystuktúra vizsgálata | 735 |
| A fogyasztási igények felmérése az üzemek értékelési területén | 736 |
| Az üzemek optimális belső kapacitásainak meghatározása | 737 |
| A tárolókapacitás méretezése | 737 |
| A gyártóvonalak méretezése | 738 |
| A gyártóvonalak technológiai és műszaki színvonalának megválasztása | 738 |
| A késztermék- és a kereskedelmi áruraktár méretezése | 739 |
| A segédanyagraktár méretezése | 740 |
| Az épületek kiakaításának irányelvei | 741 |
| Az üzemi létesítmények kialakítása és elrendezése | 741 |
| Az üzemépület kialakítása | 743 |
| Az üzem belső elrendezésének főbb irányelvei | 746 |
| Irodalom | 748 |
| Név- és tárgymutató | 749 |