| Vajgyártás | 5 |
| A vajgyártás nyersanyaga | 8 |
| A vaj mint a vajgyártás nyersanyaga | 8 |
| A gyűjtött tejszín mint a vajgyártás nyersanyaga | 10 |
| A nyersanyag (tej, gyűjtött tejszín) átvétele és kezelése a vajüzemben | 17 |
| A tej átvétele és fölözése | 18 |
| A gyűjtött tejszín átvétele és előkezelése | 27 |
| A köpütejszín kezelése | 30 |
| A tejszín pasztőrözése | 30 |
| A tejszín szellőztetése | 32 |
| A tejszín hűtése | 32 |
| A tejszín érlelése | 33 |
| A tejszín biológiai érlelése (A tejsavanyítás) | 33 |
| A tejszín fizikai (édes) érlelése | 46 |
| Vajkészítés | 49 |
| A köpülők | 52 |
| A köpülő elkészítése és tisztítása | 56 |
| A köpülés | 58 |
| A vaj mosása | 65 |
| A vaj gyúrása | 68 |
| A víztartalom beállítása | 75 |
| A vajállomány biztosítása | 76 |
| A vaj sózása | 79 |
| Megszakítás nélküli vajkészítés | 81 |
| Különleges vajféleségek előállítása | 84 |
| A Melesin-féle vaj készítése | 84 |
| Ízesített vajféleségek készítése | 85 |
| Konzerv vajféleségek készítése | 86 |
| A vaj formázása és csomagolása | 87 |
| A vaj formázása (adagolása) | 87 |
| A vaj hordózása és ládázása | 90 |
| A vaj tárolása | 92 |
| A vaj | 98 |
| A vaj meghibásodása | 99 |
| Íz- és szaghibák | 101 |
| Állományhibák | 105 |
| Kidolgozási hibák | 107 |
| Küllemi és színhibák | 108 |
| A vaj bírálata és minősítése | 110 |
| A vajkészítés ellenőrzése (Üzemi feljegyzések) | 112 |
| A vajgyártás számításai | 113 |
| A fölözés számításai | 113 |
| A tejszín és a tejszínkezelés számításai | 121 |
| A vajkészítés (köpülés) számításai | 126 |
| A vajgyártás mennyiségi- és zsírellenőrzése | 135 |
| A képletek összesítése | 137 |
| Vajzsír készítése | 144 |
| Vajzsír készítése kiolvasztással | 144 |
| Vajzsír készítése befőzéssel | 145 |
| Vajzsír készítése kiolvasztással és befőzéssel | 145 |
| A vajzsír tulajdonságai | 147 |
| Sajtgyártás | 148 |
| Általános rész | 148 |
| A sajtgyártás nyersanyaga (Az üsttej) | 150 |
| A tej átvétele | 153 |
| Az üsttej kezelése | 154 |
| Az üsttej előkészítése | 156 |
| A sajtgyártáshoz használt kultúrák készítése és kezelése | 161 |
| A sajtkészítés | 165 |
| Sajtgyártás tanksajtkészítőben | 186 |
| A sajtok sózása | 188 |
| A sajtok érlelése | 190 |
| A sajtok előkészítése csomagolásra és a csomagolás | 199 |
| A sajt | 201 |
| A sajtok meghibásodása | 212 |
| A sajtok bírálata és minősítése | 214 |
| A sajtkészítés ellenőrzése (Üzemi feljegyzések) | 216 |
| A sajtkészítés számításai | 220 |
| A képletek összesítése | 246 |
| Részletes rész | 255 |
| Lágysajtféleségek készítése | 255 |
| Félkemény sajtféleségek készítése | 268 |
| Keménysajt-féleségek készítése | 281 |
| Reszelnivaló sajtféleségek készítése | 288 |
| Juhsajtféleségek készítése | 290 |
| Túrógyártás | 301 |
| A túrógyártás nyersanyaga és segédanyagai | 302 |
| A tej | 302 |
| A savanyító | 303 |
| Az oltó | 303 |
| Étkezési túró készítése | 303 |
| Savanyú étkezési túró készítése | 303 |
| Oltós étkezési túró készítése | 306 |
| Zsíros étkezési (asztali-, csemege) túró készítése | 308 |
| Az étkezései túró szárítása és a szárított túró regenerálása | 309 |
| A túró meghibásodása | 310 |
| Az étkezési túró csomagolása és tárolása | 313 |
| Túrókészítmények gyártása | 316 |
| Túrókeverékek készítése | 316 |
| Túrópogácsák (túrósajtocskák) készítése | 318 |
| Pogácsasajt készítése | 319 |
| A savanyú túró (pogácsasajt-túró) készítése | 319 |
| A pogácsasajt készítése | 324 |
| A pogácsasajt jellemző tulajdonságai | 330 |
| A pogácsasajt hibái | 330 |
| A túrógyártás számításai | 332 |
| A soványtúró zsírtartalmának beállítása | 332 |
| A túró víztartalmának beállítása | 334 |
| A képletek összesítése | 336 |
| Ömlesztettsajt gyártása | 337 |
| A sajtömlesztés nyersanyaga | 338 |
| A sajtömlesztés segédanyagai | 340 |
| A nyersanyag előkészítése | 341 |
| Az ömlesztés | 344 |
| A sajtömlesztés elmélete | 344 |
| Az ömlesztés | 346 |
| Adagolás, csomagolás | 350 |
| Az ömlesztettsajt | 352 |
| Jellemző tulajdonságok | 353 |
| Az ömlesztettsajt hibái | 354 |
| Ömlesztettsajt készítmények | 361 |
| Az ömlesztettsajt-készítés számításai | 363 |
| Az ömlesztettsajt készítésének számításai | 363 |
| Az ömlesztettsajt készítmények gyártásának számításai | 370 |
| A sajtnyeremény kiszámítása | 371 |
| A képletek összesítése | 372 |
| Tejkonzervek gyártása | 375 |
| A tejkonzervgyártás nyersanyaga | 377 |
| Besűrített (kondenz-) tej készítése | 378 |
| Besűrített (evaporált) tej készítése | 378 |
| Cukrozott besűrített tej készítése | 378 |
| Egyéb besűrített tejkészítmények | 383 |
| A besűrítés számításai | 387 |
| Tejpor készítése | 389 |
| Tejporkészítés hengerszárítással | 389 |
| Tejporkészítés porlasztással | 391 |
| Kitermelés | 395 |
| Különleges tejporkészítési eljárások | 395 |
| A tejpor jellemző tulajdonságai | 395 |
| A tejpor felhasználása | 396 |
| A tejpor hibái | 397 |
| A tejporkészítés számításai | 399 |
| Melléktermékek ipari feldolgozása | 401 |
| A soványtej értékesítése | 401 |
| A soványtej mint emberi táplálék | 402 |
| A soványtej értékesítése ipari célokra | 408 |
| A soványtej mint állati takarmány | 423 |
| A savó értékesítése | 424 |
| A savó mint emberi táplálék | 424 |
| A savó ipari feldolgozása | 428 |
| A savó mint állati takamány | 434 |
| Az író értékesítése | 435 |
| Tejszínfagylalt készítése | 436 |
| A keverék elkészítése és kezelése | 437 |
| Fagyasztás, utánfagyasztás | 438 |
| A példák megoldása | 438 |