| A tejgyűjtő- és fölözőüzemek vezetőinek feladatai | |
| A tejtermelők oktatása | 3 |
| Szakszerű tejkezelés | 4 |
| Az állami begyűjtési terv végrehajtása | 4 |
| Politikai munka | 4 |
| Az állami tejbegyűjtés | |
| Az állami tejbegyűjtés terv felépítése | 5 |
| A tejbegyűjtés végrehajtó szervei | 8 |
| Hatósági és felügyeleti szervek | 8 |
| Végrehajtó szervek | 9 |
| A tejgyűjtő mint a tejbegyűjtése végrehajtó szerve | 10 |
| A tej | |
| A tej képződése | 11 |
| A tej alkotórészei | 13 |
| A tej zsírja | 14 |
| A tej fehérjéi | 15 |
| A tejcukor | 15 |
| A tej sói | 16 |
| A tej egyéb alkotórészei | 16 |
| A tej tulajdonságai | 17 |
| A tej színe | 17 |
| A tej íze és szaga | 17 |
| A tej állománya, tapadóképessége (viszkozitása) | 17 |
| A tej fajsúlya | 17 |
| A tej kémhatása | 18 |
| A tej változása hevítéskor és fagyáskor | 18 |
| A tej viselkedése egyéb behatásokra | 19 |
| A tej és a mikroorganizmusok | 19 |
| A tej mennyiségét, összetételét és minőségét befolyásoló tényezők | 23 |
| Az állat fajtája | 24 |
| Az egyed | 25 |
| Az állat kora | 25 |
| Az állat tartási viszonyai, gondozása | 25 |
| A takarmányozás | 27 |
| Mozgás és munka | 28 |
| A tehén egészségi állapota | 28 |
| A nemi élet | 28 |
| Tejelési (laktációs) időszak | 29 |
| A fejés módja, ideje, gyakorisága | 30 |
| Egyéb körülmények | 31 |
| A tej helyes nyerése és kezelése a tejgyűjtőbe való beszállításig | 31 |
| Előkészületek a fejéshez | 31 |
| A fejés | 32 |
| A fejés utáni teendők | 36 |
| Fejőeszközök és segédeszközök | 39 |
| A nyerstej hibái | 40 |
| Juhtej | 42 |
| Tejvizsgálatok (tehéntej, juhtej, soványtej) | |
| Mintvavétel | 44 |
| Átlagmintavétel | 45 |
| Hivatalos minta, elleninta, istállópróbaminta, másodminta | 45 |
| Minták konzerválása | 47 |
| A tej érzékszervi vizsgálata | 47 |
| A tej fajsúlyának meghatározása | 47 |
| A tej szennytartalmának meghatározása | 50 |
| A tej savfokának vizsgálata | 51 |
| A tej zsírtartalmának vizsgálata | 52 |
| Nitrátpróba | 55 |
| Alkoholpróba | 55 |
| Reduktázpróba | 55 |
| Piros-fehér próba | 56 |
| Tejszínvizsgálatok | |
| Mintavétel | 57 |
| Savfokmeghatározás | 57 |
| Zsírvizsgálat | 58 |
| Túró- és gomolyavizsgálat | |
| Mintavétel | 60 |
| Víztartalom-vizsgálat | 61 |
| Zsírvizsgálat | 61 |
| Savfokvizsgálat | 62 |
| A vegyszerek tárolása | 62 |
| Tejgyűjtő- és tejfölöző-üzemek | |
| Az üzem helyének kiválasztása | 64 |
| Az üzemépítéshez felhasználható anyagok | 65 |
| Az üzemépületek beosztása, méretei, a berendezés elhelyezése | 67 |
| I. berendezési terv | 69 |
| II. berendezési terv | 70 |
| III. berendezési terv | 71 |
| IV. berendezési terv | 72 |
| Tejgyűjtőcsarnok-típustervek | 73 |
| Vízellátás | 74 |
| A víz mennyisége és minősége | 74 |
| Kutak | 76 |
| A víz szállítása | 76 |
| Melegvíz előállítása | 77 |
| Az elhasznált és szennyvíz elvezetése | 78 |
| Jégellátás | 78 |
| Jégvermek | 78 |
| Jéggyűjtés | 81 |
| A jégszükséglet kiszámítása | 82 |
| Tejgyűjtő- és fölözőüzemek gépeinek és felszerelésének ismertetése | 83 |
| Szűrők | 83 |
| Tejátviteli mérőeszközök | 85 |
| Tartályok és tárolómedencék | 85 |
| Szivattyúk | 86 |
| Hűtők | 87 |
| Hűtőgépek, kompresszorok | 88 |
| Fölözőgépek | 91 |
| Zsírvizsgáló centrifuga | 95 |
| Kétrészes mosogatóteknő | 96 |
| A tejgyűjtő és fölözőüzemek technológiája | |
| A tej mennyiségi átvétele | 97 |
| Literszerint átvétel | 97 |
| Kannaméret szerinti átvétel | 99 |
| Súlyszerinti átvétel | 99 |
| A tej minőségszerinti átvétele | 100 |
| A tej hamisításával kapcsolatos számítások | 106 |
| A tej egyes alkotó részeinek és egyes jellemzőinek kiszámítása | 108 |
| A tej szűrése | 109 |
| A tej hűtése és szellőztetése | 115 |
| Vízhűtés bordáshűtőn | 116 |
| Jegesvizes hűtés | 117 |
| Utánhűtés jegesmedencében | 118 |
| Gépi hűtés | 120 |
| A tej tárolása az elszállításig | 121 |
| A fölözés | 123 |
| A fölözést befolyásoló tényezők | 123 |
| A tej előkészítése a fölözésre | 123 |
| A fölözés művelete | 125 |
| A tejszín zsírtartalmának szabályozása | 126 |
| Fölözési számítások | 127 |
| A tejszín | 129 |
| A tejszín hűtése és tárolása az elszállításig | 130 |
| A tejszín hibái | 131 |
| A soványtej és feldolgozása | 131 |
| Savanyú étkezési túró készítése | 133 |
| Oltós, étkezési túró készítése | 134 |
| Leveles túró készítése | 135 |
| Túrógyártási számítások | 135 |
| Kazeintúró készítése | 137 |
| Savkezeintúró készítése | 137 |
| Oltós kazeintúró készítése | 139 |
| Pogácsasajt-túró készítése | 139 |
| Soványgomolya készítíése | 140 |
| Johgomolya készítése, szikkasztása, érlelése | 140 |
| Zsíros tehéngomolya készítése, szikkasztása, érlelése | 144 |
| Gomolyagyártási számítások | 144 |
| Előkészület a szállításra | 146 |
| Tej és tejtermékek szállítása | 148 |
| Higiéne, tisztogatás | |
| Személyi higiéne | 152 |
| Tisztogatási módszerek | 153 |
| Tisztító, fertőtlenítőszerek és eszközök | 154 |
| A tejcsarnok környékének és helyiségének tisztogatása | 155 |
| Udvartakarítás, portalanítás | 155 |
| Helyiségek tiszítása | 155 |
| Tejjel érintkező gépek, sajtárok, kannák, szűrők stb. tisztítása | 156 |
| Védekezés a legyek ellen | 157 |
| Tejgyűjtő és fölözőüzemek ügyvitele. Tejátvétel és vizsgálatok | |
| Tejátvételi könyv | 160 |
| Tejszállítási könyvecske | 164 |
| Zsírvizsgálati napló | 165 |
| Feldolgozás | |
| Csarnoki üzemi napló | 166 |
| Elszállítás a csarnokból | |
| Kísérjőjegy | 168 |
| Furvarlevél | 169 |
| Ragjegy | 170 |
| Nyilvántartások | |
| Csarnoki göngyöleg-nyilvántartás | 170 |
| Csarnoki pénzügyi nyilvántartás | 171 |
| Álló- és fogyóeszközök nyilvántartása | 171 |
| Egyéb ügyviteli teendők | |
| Abraktakarmány-igénylés | 171 |
| Tíznapos dekádjelentés | 171 |
| Elszámolási hónap | 172 |
| Csarnoki ügyvitel határidői | 173 |
| Számtani és egyéb legfontosabb alapismeretek | |
| Alapműveletek tizedestörtekkel | 175 |
| Tizedestörtek | 175 |
| Osztás 10-zel, 100-zal, 1000-rel | 176 |
| Összeadás és kivonás tizedestörtekkel | 176 |
| Szorzás tizedestörtekkel | 177 |
| Törtek átalakítása tizedestörtekké | 178 |
| Képletek | 178 |
| Százalékszámítás | 179 |
| Hármasszabály | 180 |
| A tejgyűjtőüzemi munkáknál előforduló mértékek | 182 |
| Legfontosabb terület, felület és köbtartalomszámítások | 183 |
| Sebesség, út, idő és összefüggés | 189 |
| Fajsúly, fajtérfogat | 190 |
| Legfontosabb hőtani alapismeretek | 190 |
| A tejben lévő zsírkilogramm, zsíregység és a tej zsírszázalékának kiszámítása | 194 |
| Átlagzsírszázalék kiszámítása | 194 |
| Tejzsírbeállítás | 195 |
| Mozgalmi munkák | |
| Oktatás és szakmai továbbképzés | 199 |
| Munkaverseny | 200 |
| Tapasztalatcsere | 200 |
| Újítások | 200 |
| Anyagtakarékosság | 201 |
| Termelőszövetkezeti mozgalom | 202 |