A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Bevezetés a nyelvtudományba I.

Kézirat/Bölcsészettudományi Karok

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Tankönyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 64 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Tankönyvi szám: J2-292. Kézirat. Megjelent 406 példányban.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az egyes nyelvek (nyelvcsoportok, nyelvcsaládok) vizsgálata a nyelvtudomány egy-egy ágát alkotja; gyakran ezeket az ágakat is egyenként tudománynak nevezzük és beszélünk magyar vagy orosz, finnugor... Tovább

Előszó

Az egyes nyelvek (nyelvcsoportok, nyelvcsaládok) vizsgálata a nyelvtudomány egy-egy ágát alkotja; gyakran ezeket az ágakat is egyenként tudománynak nevezzük és beszélünk magyar vagy orosz, finnugor vagy indogermán nyelvtudományról.
Ezek a tudományok azonban egy bizonyos tekintetben összességükben is hiányosak, kiegészítésre szorulnak. Vannak ugyanis fogalmak, amelyek lényeges szerepet játszanak mindegyikben, de amelyeket egyik sem számít a maga tárgyköréhez, egyik sem tesz, nem is tehet vizsgálat tárgyává.
Így például a magyar nyelvtudomány vizsgálja, egyebek között, az egyes főnévi vagy igei alakok jelentését; de azt már - joggal - nem tekinti a maga feladatának, hogy tisztázza, mit kell egyáltalán jelentésen érteni, ennek ismeretét feltételezi. Vissza

Tartalom

Bevezetés 3
I. fejezet: A nyelv hivatása 5
A nyelv az emberek érintkezésének eszköze (1) - A nyelv társadalmi jelentősége (2) - Hogyan jut az egyén a nyelv birtokába? (3) 8
II. fejezet: A nyelv és a beszéd 8
Nyelv és beszéd; a kettő viszonya (1) - A nyelv és a beszéd viszonyának téves, idealista felfogása; a nyelvészeti pszichologizmus (2) - A nyelvészeti pszichologizmus cáfolata; a nyelv objektivitása (3)
III. fejezet: A nyelvi jel 12
A nyelvi kifejezés mint a közvetített tartalom jele; a jel természete (1) - A nyelvi jel szorosabb fogalma (2) - A nyelvi jel anyagisága (3) - A nyelvi jel mint anyagi folyamatok osztálya (4) - Másodlagos jelek (5-6)
IV. fejezet: A jelentés 16
A jel tárgya (1) - A jelentés mint a jel alkalmazásának szabálya (2) - Általános és egyedi jelentések (3) - A jelentés mint a valóság egy részletének gondolati képe (4) - Jelentés és fogalom (5) - A jelentés objektivitása (6) - A nyelv meghatározásának továbbfejlesztése (7)
V. fejezet: A nyelvi jel önkényessége 21
A probléma történetéről (1) - Mennyiben önkényes a nyelvi jel és mennyiben nem az? (2-3) - A nyelvi jel önkényességének megnyilvánulása a poliszémia és a homonimia jelenségeiben (4-5)
VI. fejezet: A mondat mint a közlés megvalósulásának formája 26
A jelek csak lehetséges közlések elemei; a közlés mondatokban valósul meg (1) - A közlés megvalósulásának nyelvi feltételei (2) - Nyelvi eszközök önmagukban nem elégségesek a közlés megvalósulására (3)
VII. fejezet: Nyelv és gondolkodás I. rész 29
A gondolkodás természete (1) - A gondolkodás társadalmi eredete; kapcsolata a nyelvvel (2-3) - Nyelv és gondolkodás különbsége (4)
VIII. fejezet: Nyelv és gondolkodás II. rész 32
Az érzelem közvetett (gondolati) és közvetlen kifejezése a nyelvben (1-2) - Semleges és érzelmes jelek (3-4) - A valóság ábrázolása mint a nyelvi kifejezés lényege (5)
IX. fejezet: A nyelv eredete 37
A kérdés valódi értelme; összefüggése az emberréválás kérdésével (1) - A származástan és az ősrégészet az ember kialakulásáról (2-3) - Milyen a régi nyelv? (4) - Az emberi nyelv állati előzményei; az emberi nyelv minőségileg különbözik ezektől (5-7) - A munka szerepe a nyelv keletkezésében (8)
X. fejezet: Nyelv és társadalom 45
Mennyiben társadalmi jelenség a nyelv; (1) - A nyelv viszonya egyéb társadalmi jelenségekhez a polgári nyelvtudomány felfogásában (2) - Marr kísérlete a nyelv társadalmi helyének meghatározására; az "új nyelvelmélet" (3-4) - A marrizmus fő tévedéseinek cáfolata; felépítmény és nyelv; a nyelv "semlegességének" társadalmi alapja (5-6) - Sztálin nyelvtudományi írásainak jelentősége (7)
XI. fejezet: A nyelvek sokfélesége I. rész 51
Miben különböznek az egyes nyelvek (1) - A különböző nyelvek lényegi egyenrangúsága (2)
XII. fejezet: A nyelvek sokfélesége II. réz 56
A nyelvek sokféleségének alapja (1-2) - A nyelvek sokfélesége történeti jelenség (3-4)

Telegdi Zsigmond

Telegdi Zsigmond műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Telegdi Zsigmond könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv