A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

Természet Világa 2011. II. Különszám

Természettudományi Közlöny - A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat folyóirata - 142. évf. II. Különszám

Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó


"Az ENSZ-közgyülés 63. ülésszaka 2008. december 30-án
/I Etiópia előterjesztésére — 2011-et a Kémia Nemzetközi -Z Évének (International Year of Chemistry) nyilvánította. Az ENSZ az események fő... Tovább

Előszó


"Az ENSZ-közgyülés 63. ülésszaka 2008. december 30-án
/I Etiópia előterjesztésére — 2011-et a Kémia Nemzetközi -Z Évének (International Year of Chemistry) nyilvánította. Az ENSZ az események fő szervezőjeként az UNESCO, valamint az IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry — Elméleti és Alkalmazott Kémiai Nemzetközi Unió) szervezetet jelölte meg. Nem véletlen egybeesés, hogy 2011-ben ünnepeljük Maria Sklodowska-Curie kémiai Nobel-dijának centenáriumát. Ez az évforduló ráirányítja a figyelmet a nők növekvő szerepvállalására a természettudományokban. Az emlékév egybeesik a Kémiai Szervezetek Nemzetközi Szövetsége (International Association of Chemical Societies) alapításának 100. évfordulójával is.
" Vissza

Tartalom


Liptay György: Tisztelt Olvasó! 2
GONDOK. GONDOLATOK
Somlyódy László: A világ vízdilemmája 3
Pavláth Attila: Dihidrogén-monoxid - barát vagy ellenség? 7
Jánosi Imre: Egy korty tenger 9
ELMÉLET ÉS GYAKORLAT
Papp Sándor: A víz a biogeokémiai körfolyamatokban 13
Szalay Luca: Menekülni csak előre lehet. 2011 - a Kémia Nemzetközi Éve 19
Schiller Róbert: A víz, ha sugárzás éri 22
Szabó András-Molnár-Gábor Dóra-Bokotey Sándor: Gyógyszerfejlesztés.
A vízzel mindig számolnunk kell... 25
Zékány András: Szennyvízkezelés a Tevában 28
Kiss János: A víz és az élőlények 30
Cselőtei László: Ökológiai lábnyom a természetben és a termesztésben 38
Bőhm András: Kopolya, tömpöly, telma: vizes élőhelyek Magyarországon 42
Boros Emil: Szikes vizek különleges kémiai tulajdonságai és jelentősége.
Szikes vizek a világban 45
Sipos Péter: Mérgező és éltető kémiai elemek a vízben.
Új tudományág születése a nyomelemek korában 48
Ladányi László: Jég, ami ég. Metán-hidrátok 51
Kontra Jenő: A hazai hévizek hasznosítása 54
Szépvölgyi János: A vörösiszapról a vegyészmérnök szemével 58
BOROK. ÉLELMISZEREK
Kecskeméti Tibor-Keresztesy Árpád: A bor geológiája 61
Miklósy Éva-Kerényi Zoltán: Tokaji borkülönlegességek aroma-összetevőinek kémiai jellemezése 67
Kállay Miklós-Nyitrainé Sárdy Diána: A bor fiziológiailag aktív vegyületei 71
Különszámunk szerzői 75
Tyihák Ernő-Király-Véghely Zsuzsa-Móricz M. Ágnes: Borok egészség
védő hatásai. Kémiai reakciók szerepe - kettős hatás 75
Simonné Sarkadi Lívia: A biogén aminok szerepe az élelmiszerek minősítésében 80 Csapó János: Élelmiszerek D-aminosav-tartalma 84
Zsarnóczay Gabriella: A húsok kémiája 87
VÍZEN. VÍZBEN, VÍZ ALATT. VÍZ FÖLÖTT
Beck Mihály: A víz tudománya és áltudománya 88
Lente Gábor: Szuperjég: világvége kémikus módra 93
Schiller Róbert: Bőrszínű a tenger? 97
Tóth János Attila: Folyami régészet 99
Träger Herbert: Hidakról általában és néhány érdekesség 102
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv