kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
| Oldalszám: | 188 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 17 cm |
| ISBN: | 963-222-809-X |
| Megjegyzés: | Tankönyvi száma: VGY 0400/2. Fekete-fehér fotókkal és ábrákkal. |
| Bevezetés | 7 |
| Biztonságtechnika | 8 |
| Laboratóriumi munkaszabályok | 8 |
| Elsősegélynyújtás a laboratóriumban | 11 |
| Tűzvédelem a laboratóriumban | 12 |
| Fizikai és kémiai elválasztó műveletek | 15 |
| Az anyagi rendszerek | 15 |
| Alapfogalmak (összefoglalás) | 15 |
| A homogén többkomponensű anyagi rendszerek | 17 |
| A heterogén rendszerek | 20 |
| A kolloid rendszerek | 21 |
| Az anyagok előkészítése a laboratóriumi műveletekhez | 22 |
| Az aprítás | 22 |
| Aprítóberendezések | 24 |
| A rázás és a keverés művelete | 27 |
| A rázás és a keverés célja | 27 |
| A rázás | 27 |
| A keverés | 28 |
| Az anyagok kinyerése | 31 |
| A nedvességtartalom eltávolítása | 32 |
| A szárítás | 33 |
| A szárítás módjai | 34 |
| Különböző halmazállapotú anyagok szárítása | 35 |
| Az izzítás | 41 |
| Az oldatok tisztítása | 44 |
| A mechanikai szennyezés eltávolítása (Tisztasági szűrés) | 44 |
| Az oldatok derítése | 47 |
| Az oldatok tisztítása kémiai úton | 47 |
| A bepárlás | 48 |
| A bepárlás sebességére ható tényezők | 49 |
| A bepárlás berendezései | 50 |
| A kristályosítás | 54 |
| A kristályosítás fogalma | 54 |
| A kristályosodásra ható tényezők | 54 |
| A kristályosítás folyamata | 56 |
| A kristályosítás eszközei | 58 |
| A kristályosítás módszerei | 59 |
| A lecsapás művelete | 60 |
| A csapadékok tulajdonságait meghatározó eényezők | 61 |
| A lecsapás általános szabályai | 69 |
| A kisózás | 70 |
| A csapadék ülepítése, szűrése és mosása | 71 |
| Az elválasztás alapelve | 71 |
| Az ülepítés | 72 |
| A csapadékok szűrése és mosása | 74 |
| Szervetlen készítmények előállítása | 89 |
| A szervetlen készítmények előállításának általános menete | 89 |
| Gyakorlatok | 95 |
| Nedvességtartalom meghatározások | 95 |
| Homok nedvességtartalmának meghatározása | 95 |
| A szén nedvességtartalmának meghatározása | 96 |
| Sók kristályvíz-tartalmának meghatározása | 96 |
| Kémiailag kötött víztartalom meghatározása | 97 |
| Oldatok tisztítása | 98 |
| Kristályosítás | 98 |
| Bórsav (H3BO3) átkristályosítása | 98 |
| Kálium-nitrát kristályosítása | 99 |
| A réz-szulfát (CuSO4. 5 H2O) oldhatóságának vizsgálata | 99 |
| Kristályos cink-szulfát készítése | 100 |
| Néhány szervetlen preparátum előállítása | 100 |
| Lecsapott kalcium-karbonát készítése | 100 |
| Réz(II)-oxid előállítása | 101 |
| Krómsárga előállítása | 102 |
| Krómvörös készítése | 102 |
| Bázisos zér(II)-karbonát készítése | 103 |
| Réz-acetát készítése | 104 |
| Timsó előállítása | 105 |
| Vas(II)-szulfát előállítása | 106 |
| Mohr-só előállítása | 106 |
| Szervetlen anyagok minőségi elemzése (kvalitatív analízis) | 108 |
| Bevezetés | 108 |
| Az ionok analitikai szempontok szerinti csoportosítása | 110 |
| A kationok osztályai | 110 |
| Az anionok osztályai | 112 |
| A kationok vizsgálata | 114 |
| Az első kationosztály | 114 |
| Az első kationosztály egyszerű elemzése | 114 |
| Az első kationosztály összetett elemzése | 120 |
| A második kationosztály | 121 |
| A második kationosztály egyszerű elemzése | 121 |
| A második kationosztály összetett elemzése | 133 |
| A harmadik kationosztály | 135 |
| A harmadik kationosztály egyszerű elemzése | 135 |
| A harmadik kationosztály összetett elemzése | 150 |
| A negyedik kationosztály | 151 |
| A negyedik kationosztály egyszerű elemzése | 152 |
| A negyedik kationosztály összetett elemzése | 157 |
| Az ötödik kationosztály | 158 |
| Az ötödik kationosztály egyszerű elemzése | 158 |
| Az anionok vizsgálata | 162 |
| Az első anionosztály | 162 |
| Az első anionosztály vizsgálata | 162 |
| A második anionosztály | 166 |
| A második anionosztály vizsgálata | 167 |
| Az anionok harmadik osztálya | 169 |
| A harmadik anionosztály vizsgálata | 169 |
| A negyedik anionosztály | 171 |
| A negyedik anionosztály vizsgálata | 171 |
| A minőségi elemzés menete | 173 |
| Oldás | 173 |
| Elővizsgálatok | 174 |
| A kationok szétválasztása osztályokra | 175 |
| I. osztály | 175 |
| II. osztály | 176 |
| III. osztály | 177 |
| IV. osztály | 178 |
| V. osztály | 179 |
| Anionvizsgálat | 179 |
| Függelék | 180 |
| Szervetlen vegyületek oldhatósága vízben | 180 |
| Periódusos rendszer | 187 |
| Fontosabb vegyületek molekulatömegei | 188 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.