| I. mű - Testápolás vízhasználat által | |
| Bevezetés | 9 |
| Történelmi rész | 13 |
| A víz fizikális tulajdonságai s alkata köz- és magáncélokra | 31 |
| Általános rész | |
| Az emberi bőr alkata és működése | 38 |
| A víz különböző alkalmazásának az emberi testre gyakorolt hő- és mechanikus hatása | 45 |
| A víz külső alkalmazásának hatása az egyes testszervekre és azok működésére | 49 |
| A szívre, vérre és véredényekre | 49 |
| A lélegzésre | 52 |
| A hőháztartásra, anyagcserére és testhőmérsékletre | 53 |
| A különböző kiválasztási termékekre | 58 |
| Az izmokra és idegrendszerre | 61 |
| Általános szabályok a víz külső használatára | 64 |
| A bőr visszahatása, vagy újból való felmelegedése hideg víz alkalmazása után | 72 |
| A víz közvetett és közvetlen alakalmazása | |
| Közvetett vizalkalmazás | 79 |
| A hideg lemosás | 79 |
| A teljes lemosás | 80 |
| Angol szivacsfürdő | 81 |
| Részleges lemosás | 82 |
| Részleges lemosás Kussmaul szerint | 83 |
| Váltakozó meleg lemosások | 84 |
| Fejmosások | 88 |
| A hideg ledörzsölés | 90 |
| A teljes ledörzsölés | 91 |
| A részleges ledörzsölés | 93 |
| A lepaskolás | 94 |
| Borogatások, bepakolások és nedves begönygyölések | 97 |
| Borogatás a fejre | 101 |
| Borogatás a nyakra | 101 |
| Borogatás a mellre | 104 |
| Borogatás a törzsre | 106 |
| Borogatás a hasra | 109 |
| Borogatás az alszárra | 110 |
| A nedves teljes begöngyölés | 110 |
| A víz közvetlen alkalmazása | 114 |
| A fürdők | 114 |
| A teljes fürdő | |
| A fürdő otthon | 117 |
| Langyos fürdő | 125 |
| Váltakozó meleg fürdők | 130 |
| Forró fürdők | 130 |
| Hideg fürdők | 133 |
| Medencefürdők | 138 |
| A fürdés a szabadban | 141 |
| A félfürdők | |
| Általában | 147 |
| A mesterséges hullámfürdő | 149 |
| A részleges fürdők | |
| Ülőfürdők | 150 |
| Kéz- és lábfürdők | 153 |
| Leöntések és zuhanyok | 156 |
| Általában | 157 |
| A térd, hát- és törzs leöntése | 158 |
| Zuhanyok és szobazuhany-készülékek | 161 |
| Zuhanyfürdők (nép- és iskolai zuhanyfürdők) | 170 |
| Izzasztó, ill. gőzfürdők | 183 |
| Általában | 183 |
| Gőzfürdők (orosz fürdők) | 186 |
| Helyi hatásu izzasztó, ill. gőzfürdők | 204 |
| Az egészségi czélokból történő vízalkalmazások összefoglalása | 205 |
| A víz alkalmazása gyermekeknél | 206 |
| A víz belső alkalmazása | 211 |
| A vízivás | 212 |
| Szájöblögetés és gargarizálás | 215 |
| II. mű - A tápanyagok és a táplálkozás tana | |
| A táplálkozás célja. Az étvágy | 7 |
| A táplálkozás célja | 8 |
| A nép táplálásának forrásai | 10 |
| Mit értünk "étvágy" alatt? | 13 |
| Az étvágy befolyása | 13 |
| A "normális" és"rendes" étvágy | 15 |
| A táplálkozás tudományos tana | |
| Élvezetszerek | 19 |
| A tápanyagok felosztása | 20 |
| Fehérjék, zsírok és szénhidratok | 20 |
| A táplálásfelvétel célja | 24 |
| A táplálás elégése a szervezetben | 27 |
| Az erők átalakulása a testben | 29 |
| Hőfejlődés a testben | 30 |
| Szervetlen tápanyagok | 31 |
| Vízfelvétel | 34 |
| A test növése és ujdonképződése | 34 |
| "Erőforgalom és a test mozgása | 36 |
| Tápanyagszükséglet | 38 |
| A tápanyagok keverése | 40 |
| A tápanyagok beosztása | |
| A tápanyagok beosztása | 44 |
| Az ételek elkészítése | 45 |
| A táplálék elromlása és konzerválása | |
| A tápanyagok elromlása | 55 |
| Éléskamra | 56 |
| Jégszekrény | 57 |
| Pince | 58 |
| Konzervek | 59 |
| Állati tápanyagok | |
| Tej és termékei | 62 |
| Tojások | 68 |
| Hus és husfélék | 69 |
| Növényi tápanyagok | |
| Gabonaneműek | 76 |
| Leguminosák | 81 |
| Burgonya | 82 |
| Főzelék és gyümölcs | 82 |
| Egyéb növényi tápanyagul szolgáló termékek | 84 |
| A különböző ételek téprtékének összehasonlítása | 86 |
| Fűszerek | 89 |
| Bors, mustár, só, stb. | 89 |
| Italok | |
| Ivóvíz és ásványvíz | 90 |
| Limonádé | 91 |
| Sör | 93 |
| Bor | 94 |
| Üdítőszerek | |
| Kávé - tea - kakaó | 98 |
| Pálinkafajok | 102 |
| Alkohol és ártalmai | 104 |
| Egészségtelen és hamisított táp- és élvezeti szerek | |
| Vásári felügyelet és közvágóhidak | 106 |
| Tej | 108 |
| Sajt és tojás. Kaviár | 109 |
| Hus, osztriga és hurka | 111 |
| Gabona, gombák | 112 |
| Fűszerek és frissitők | 113 |
| A tápanyagok megválasztása | |
| Jó és kiadó koszt. Ennek helyes mértékelése. Étrendhibák | 115 |
| Friss anyagok | 119 |
| Surrogatumok (pótszerek) | 120 |
| Tápláló praeparatumok | 121 |
| A tápanyag szükséglet különbözősége | 123 |
| Változatosság a táplálkozásban | 126 |
| Emészthetőség és néhány étkezési szabály | |
| Emészthetőség | 127 |
| Étvágyhiány | 128 |
| Bizonyos étel iránti előszeretet | 130 |
| Étvágyérzések | 132 |
| Emésztés és székrekedés | 137 |
| Főlakomák | 138 |
| Nyugalom és alvásszükséglet az étkezés után | 140 |
| Evés melletti ivás | 141 |
| III. mű - A test hibás alakjainak keletkezése és elkerülése | |
| Előszó | 5 |
| Ábrák jegyzéke | 7 |
| Általános rész. | |
| Bevezetés | 11 |
| Az ember mozgás-szervei. Csont és izmok | 15 |
| Hygienikus életmód. A mozgási szervek normális fejlődésének és működésének feltételei | 19 |
| 1. Táplálkozás | 21 |
| 2. Öltözködés | 23 |
| Szűk gallér, szíjjak, női reformruha, harisnyakötő, alsóruhák, mellényke, felsőruha, cipő | |
| 3. Edzés | 34 |
| 4. Testgyakorlat | 37 |
| Általános rész, sétálás, bicikli, gyerekek játéka a szabadban, szabadgyakorlatok súlyzókkal. | |
| Részletes rész | |
| A mozgási szervek betegségei, keletkezései, elkerülései, kezelései | |
| Gerincoszlop kóros változásai | 43 |
| Általános rész | 43 |
| A kerek hát | 47 |
| Testtartás irásnál. Függelék: A gerincoszlop tuberculotikus alapon kifejlett görbületének képe | |
| A gerincoszlop oldalgörbülései | 75 |
| Kóros elváltozások a mellkason. Tyúkmell, tölcsérmell | 93 |
| Kóros elváltozások a csípőizületben. A combnyak rachitikus elferdülése, veleszületett csípőízületi ficam, tuberculotikus csípő, izületi gyuladás | 94 |
| A kacsa-járás | 94 |
| Az akaratos sántitás | 98 |
| Kóros változások a térdizületen | 100 |
| Az X láb | 101 |
| Az O láb | 112 |
| Kóros elvátlozások a lábon. Lúdtalp | 113 |
| Lábcsontok elhajlásai. Rachitis | 127 |
| Ujjak kóros változásai. Kalapácsujj, a nagy ujj letörése, tyúkszem, benőtt köröm | 130 |
| Más lábelváltozások. Bénulások, lóláb | 135 |