Fülszöveg
ELOSZO
A magyar mezőgazdaság gyökeres átalakulás időszakát éli. Megváltoztak és kiforratlanok a birtok- és üzemi viszonyok, s átrendeződtek a piaci-értékesítési körülmények. A jövedelmi és felhalmozási helyzet drasztikus tőkeszegénységhez, illetve tőkehiányban a termelőalapok feléléséhez, a minőségi átállás elhúzódásához, a vertikális és horizontális kapcsolatok felbomlásához, átrendeződéséhez vezetett.
A Nemzeti Kutatási Fejlesztési Program 2001/4/032. számú kutatási projekt keretén belül a magyar mezőgazdaság hazai és nemzetközi versenyképességének piaci, szervezési, regionális és környezeti összetevőit elemeztük. Fő feladatnak a gazdálkodás minőségi feltételeinek megteremtését, illetve a külső környezettel való kapcsolat elmélyítését, új alapokra helyezését tekintjük és korszerű értékrendeket követve konkrét eredményekkel kívánjuk segíteni a magyar mezőgazdaság versenyképességének a fokozását. A kutatás megvalósítására alakult konzorcium vezető intézménye a Szent István...
Tovább
Fülszöveg
ELOSZO
A magyar mezőgazdaság gyökeres átalakulás időszakát éli. Megváltoztak és kiforratlanok a birtok- és üzemi viszonyok, s átrendeződtek a piaci-értékesítési körülmények. A jövedelmi és felhalmozási helyzet drasztikus tőkeszegénységhez, illetve tőkehiányban a termelőalapok feléléséhez, a minőségi átállás elhúzódásához, a vertikális és horizontális kapcsolatok felbomlásához, átrendeződéséhez vezetett.
A Nemzeti Kutatási Fejlesztési Program 2001/4/032. számú kutatási projekt keretén belül a magyar mezőgazdaság hazai és nemzetközi versenyképességének piaci, szervezési, regionális és környezeti összetevőit elemeztük. Fő feladatnak a gazdálkodás minőségi feltételeinek megteremtését, illetve a külső környezettel való kapcsolat elmélyítését, új alapokra helyezését tekintjük és korszerű értékrendeket követve konkrét eredményekkel kívánjuk segíteni a magyar mezőgazdaság versenyképességének a fokozását. A kutatás megvalósítására alakult konzorcium vezető intézménye a Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara.
A projekt 6 alprogramra oszlik:
a) Versenyképesség, minőség és a regionalitás az élelmiszergazdaságban, amely témát a Budapesti Közgazdasági és Államigazgatási Egyetem Agrárközgazda-sági és Vidékfejlesztési Tanszéke dolgozta ki.
b) A versenyképes mezőgazdasági vállalkozás míaködésének feltételrendszerét a Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karának több intézete és tanszéke vizsgálta.
c) A termelési tényezők kihasználásának új szempontjai, amely keretében a Róbert Károly Főiskola az Észak-magyarországi régióban határozta meg a fenntartható mezőgazdasági termelés és a versenyképesség új aspektusait az eltérő ökológiai adottságok figyelembe vételével.
c) Fejlesztési stratégiák és eljárások az élelmiszergazdasági termelők nemzetkőzi versenyképességének fokozásában című altéma, amelyet a Kaposvári Egyetem Állattudományi Karának Ökonómia és Szervezési Intézete dolgozott fel.
d) A magyar mezőgazdaság nemzetközi versenyképességének piaci, szervezési összetevői az Észak-Alföldi régióban, amelyet a Debreceni Egyetem Agrárgazdasági és Vidékfejlesztési Tanszéke vizsgált.
e) Élelmiszergazdasági termékpálya koordinációjának és informatikai rendszerének regionális aspektusai, amely kidolgozásában a Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdaságtudományi Kara három intézetének hét tanszéke vett részt.
Vissza