1.115.046

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig
Ginop popup ablak bezárása

Thuróczy Károlyné százéves szakácskönyve

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Fríg Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 280 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 22 cm x 15 cm
ISBN: 978-963-9836-08-2
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Hárman mentünk ki Nyáregyházára Édesanyámmal és Húgommal, hogy személyes dolgainkat összeszedjük. Húgom felemelte az Édesanyámnak dedikált szakácskönyvet, azzal, hogy ezt is jó lenne megmenteni. Így a könyv már 8 éve a tulajdonomban van, időnkint írogattam, majd megint félretettem, lassan az egészet bemásoltam számítógépbe, abc rendbe szedtem és tartalomjegyzéket generáltam hozzá. Rájöttem, hogy Margit Néni szorgalma milyen értéket hagyott ránk. Barátainknak szétküldtük, majd gondolkoztunk, milyen jó lenne kiadni, hogy ismeretlen emberek is élvezhessék ezt a letűnt régi világot.
A nagyszülőknél a háztartás gondos beosztással működött: egyik nap nagyapám és ikertestvére, másik nap nagymamám és Margit Néni főzött. Mind a négyen remekül értettek a főzéshez. Xandi Bácsi saját bevallása szerint főzési tudományát a bécsi Sacher szálló tulajdonosnőjétől kapott tanácsokkal gazdagította.
Margit Néni - kinek szakácskönyvét tartja most kezében az olvasó -, minden téren nagyon rendszerető és... Tovább

Fülszöveg

Hárman mentünk ki Nyáregyházára Édesanyámmal és Húgommal, hogy személyes dolgainkat összeszedjük. Húgom felemelte az Édesanyámnak dedikált szakácskönyvet, azzal, hogy ezt is jó lenne megmenteni. Így a könyv már 8 éve a tulajdonomban van, időnkint írogattam, majd megint félretettem, lassan az egészet bemásoltam számítógépbe, abc rendbe szedtem és tartalomjegyzéket generáltam hozzá. Rájöttem, hogy Margit Néni szorgalma milyen értéket hagyott ránk. Barátainknak szétküldtük, majd gondolkoztunk, milyen jó lenne kiadni, hogy ismeretlen emberek is élvezhessék ezt a letűnt régi világot.
A nagyszülőknél a háztartás gondos beosztással működött: egyik nap nagyapám és ikertestvére, másik nap nagymamám és Margit Néni főzött. Mind a négyen remekül értettek a főzéshez. Xandi Bácsi saját bevallása szerint főzési tudományát a bécsi Sacher szálló tulajdonosnőjétől kapott tanácsokkal gazdagította.
Margit Néni - kinek szakácskönyvét tartja most kezében az olvasó -, minden téren nagyon rendszerető és gondos asszony volt. Tökéletes ellentéte nagymamámnak, de a két féltestvér egész életében a legnagyobb barátságban élt. Vissza

Tartalom

Levesek, Levesbetétek
Aprólékleves 24
Bableves 24
Becsinált leves 24
Borsó tészta 24
Borsóleves 25
Consommé 25
Créme á la Belge (Dunapalota) 25
Créme á la Dubelly (Ritz) 25
Csirkepüré leves 25
Daragaluska (6-8 személy) 26
Gombapüré leves 26
Gombaleves 26
Gombás-velő leves 26
Gombáslepény 27
Gulyásleves 27
Gyűszűtészta 27
Habgaluska 27
Hajdúleves 27
Halászlé 28
Húsgaluska 28
Húsgombóc 28
Kapros bableves 28
Karalábéleves 28
Karfiolleves 29
Kaszásleves 29
Kenyérleves 29
Korhelyleves 29
Köménymag leves 30
Krumpligombóc 30
Krumplileves I. 30
Krumplileves II. 30
Krumplileves III. 30
Lencseleves 30
Magyaros bableves 31
Makarónileves 31
Marhahúsleves 31
Májas hablepény 31
Májaslepény 32
Májgaluska 32
Májnudli 32
Milánói leves (Csáky) 32
Mock Turtle 32
Paradicsomleves I. 33
Paradicsomleves II. 33
Paradicsom levesbe habnokkerli 33
Pejsli leves 33
Potage Parmentier 34
Potage St. Germain 34
Prézligombóc 34
Rákleves 34
Salátaleves és kelleves 34
Sonkáslepény 35
Spárgaleves 35
Tüdőstáska 35
Uborkaleves 35
Vadpüré leves 36
Vajgaluska 36
Velős croquette 36
Velőpüré leves 36
Zöldség leves 37
Mártások
Bearnaise 38
Bechamel 38
Cékla 38
Chantelly mayonnaise (Csáky) 38
Cumberland mártás 38
Egres és ribizli 39
Faschierthoz mártás (Sári) 39
Főtt mayonnaise 39
Gomba 39
Gombapüré 40
Hagyma 40
Hollandi I. 40
Hollandi II. 40
Kapor 40
Kati féle 41
Madeira I. 41
Madeira II. (Karla) (jó) 41
Mayonnaise 41
Mayonnaise (Perczel) 42
Paradicsom 42
Rák 42
Remoulade (Perczel) 42
Spárga 42
Sauce lá l'almande 43
Sóska 43
Szardella 43
Tartár 43
Tojásos (Snittling) 43
Torma I. 44
Torma II. 44
Uborka 44
Körítések (Garnierung), Saláták
Árpakása 45
Bab- vagy krumpli saláta 45
Céklasaláta (Gundel) 45
Franciasaláta 45
Gomba 45
Halsaláta 45
Heringsmaus 46
Húsos makaróni 46
Húshoz túrós gombóc 46
Hússaláta 46
Karfiol saláta 47
Karikás krumpli 47
Kevert saláta 47
Köles 47
Krumpli croquette 47
Krumpli főzelékhez 45
Krumpli saláta 45
Krumpli sütve 45
Krumplifánk húshoz 45
Krumplipüré 49
Különleges zsemlegombóc 49
Májas szelet 49
Olasz hering saláta (Thaly) 49
Pálffy gombóc (Kövecses) 49
Paradicsom mayonnaise-zel 50
Paradicsomsaláta 50
Pirított krumpli puffancs 50
Rizi-bizi 50
Rizs I. 51
Rizskása II. 51
Rizs sonkával 51
Saláta Keresztes módra 51
Spanyol saláta aszpikban 51
Spárgasaláta 52
Tarhonya 52
Tavaszi velő saláta 52
Tejfeles burgonya 52
Tejfeles saláta 52
Töltött paprika saláta 53
Uborka saláta 53
Vegyes zöldség 53
Vegyes nyári saláta 53
Vöröskáposzta 54
Zöldbabsaláta 54
Zöld saláta I-II. 54
Zsírban pirított krumpli 54
Főzelékek
Gomba tejfelesen 55
Isten gyalulta tök 55
Káposzta 55
Karalábé I-II. 55
Kelkáposzta 55
Kelkáposztapüré (Karla) 56
Krumplifőzelék tejjel 56
Lencse, bab, borsó 56
Lucskos káposzta 56
Paprikáskrumpli 56
Paradicsomos káposzta 57
Párolt káposzta 57
Párolt zöld borsó 57
Podlupka 57
Sárgarépa 57
Spenót I-II. 57
Spenót angolosan 58
Tökkáposzta 58
Töltött káposzta 58
Vörös- és fehérkáposzta 58
Zöldbab 58
Zöldborsó 59
Zöldborsópüré 59
Zöldsaláta 59
Előételek, egytálételek
Anney szakácsától 60
Bárány ragout tavasziasan 60
Bechamel croquette 60
Bimbós kel 61
Borjú mirigy erdész módra (Ritz) 61
Borjúpaprikás tortaformában 61
Burgonya gombával 61
Burgonya pudding 62
Champignon rolád (Mama) 62
Croquette á la Milanaise (Csáky) 62
Csészében tojás (Szeréna néni) 62
Csirke galantin 63
Csirke hachée (Gundel) 63
Csirkekoch 63
Csirkeragout 64
Előétel (Szeréna néni) 64
Előétel I. (Mama) 64
Előétel II. (Mama) 64
Előétel III. (Mama) 65
Előétel (Csáky) 65
Gajdátsy rizs 65
Glacierozott hideg jérce (Csáky) 65
Gombapüré tojással 66
Gombás makaróni 66
Gomba á la Gundel 66
Gomba szeletek 67
Gomba sütve 67
Gombatészta 67
Gombás palacsinta I-II. 68
Gratinierozott gomba 68
Gyuvecs 68
Hamis osztriga 69
Hideg tojás 69
Hideg tojás hússal 69
Hideg tojás (Nemzeti Casinó) 69
Hideg tojás (Perchel) 69
Húspudding 70
Húspüré 70
Hússzeletkék bechamelben 70
Karfiol 71
Karfiol bechamelmártással 71
Karfiol (ivánkai) tojással (Saját) 71
Karfiolomlette 71
Karfiolpudding 72
Karfiol rántva 72
Kaszinótojás 72
Kelszeletek 72
Kiborított rizs 72
Kolozsvári káposzta 73
Krumplifánk 73
Krumpli kosárkák (Vizvári M.) 73
Lágytojás velencei módra (Gundel) 74
Libamájas lepényke (Csáky) 71
Libamáj croquette 74
Libamájkrém 74
Libamáj pástétom I. 74
Libamáj pástétom II. 75
Libamáj pástétom III. 75
Libamáj pástétom IV. 75
Libamáj rizzsel 76
Libamáj sandvich (Vizvári) 76
Libamáj souflé 76
Magyar omlette 77
Makaroni á la Gundel 77
Makaroni á la Milanaise 77
Makaroni á la Pannónia 77
Makaroni omlette 77
Makaróni pástétom 78
Meleg fogas szardellával 78
Metéltes előétel (Annci szakácsa) 78
Mousse de fois gras (Csáky) 78
Nyárson sült borjúmáj 79
Nyúl galantin (Csáky) 79
Nyúlpástétom (Szeréna néni) 79
Oeuf á la Dauphin 80
Oeuf á la Medici (8 személy) 80
Oeuf á la Percyn 80
Oeuf á la Reine (12 drb) 80
Oeuf á la Turque 81
Oeufs á la Metternich 81
Oeufs pochées á la Cardinal (Csáky) 82
Olasz Risottó 82
Omlette (kitűnő) 82
Országos kaszinói tojás 82
Őz máj (W. und H.) 82
Paprikás palacsinta 83
Paprikás rétes 83
Paradicsomos gomba/ 83
Paradicsomos gombás tojás 83
Párizsi quodlibet 83
Parmezán souflé 84
Pofézli 84
Pompadour omlette (Ratzersdorfer) 84
Prágai előétel (Mariska) 84
Ragout 85
Ragout rizzsel 85
Rák meridon (8 személy) 85
Rák párolva 86
Rák pörkölt 86
Rák rizzsel 86
Rakott krumpli I-II. 86
Rántott máj 86
Rántott tojás 87
Rántották I-II-III. 87
Rizottó (Csáky) 87
Rizs karimás lúdmáj 87
Rizs meridon 88
Savanyú tojás 88
Snepf Salmi 88
Sonka püré (Csáky) 88
Sonkás tészta köpönyegben 89
Sonkás vagy húsos makaróni 89
Spárga 89
Spárga tejszínes szósszal 89
Spárgapudding 89
Székelygulyás 90
Szt. Hubert tekercs (Ritz) 90
Tejfelbe ütött tojás 90
Tejfeles pite (Csáky) 90
Tejfeles pudding I-II. 91
Tojáslepény sonkával 91
Tojásos, sonkás zsemle 91
Tojástekercs (Csáky) 91
Tök spárga módra 92
Töltött gomba magyarosan 92
Töltött karalábé 92
Töltött kel 92
Töltött krumpli I. 93
Töltött krumpli II. 93
Töltött kucsma gomba 93
Töltött paprika 93
Töltött paradicsom I. 94
Töltött paradicsom II. 94
Töltött paradicsomos tojás 94
Töltött szőlő levél 94
Töltött tojás 95
Töltött tojás au gratin 95
Töltött tojás gombával 95
Töltött tojás oroszmódra (Csáky) 96
Töltött tök 96
Túrós omlette 96
Vadhús pástétom (8 személy) 97
Vajas hachée I-II. (Apponyi) 97
Velencei risottó 97
Velő á la Bristol 97
Velő croquette 98
Velő vandli 98
Velőlepény (Csáky) 98
Velőragu 98
Velős előétel (6 személy) 99
Velős lepény zöldborsóhoz 99
Velős omlette 99
Velős pástétom (Cervelle á la Bonaparte) 99
Velős pite 99
Velős tekercs 100
Vese velővel 100
Halak
Balatoni fogas debreceni módra 101
Balatoni süllőszelet 101
Fogas Chambord mártással 101
Fogas Jean Bard módra (Csáky) 102
Fogas Lajkó módra 102
Fogas roston 102
Gombás fogas vagy harcsa (Pannonia) 102
Halszelet kardinális módra 102
Hideg fogas 103
Kecsege hidegen 103
Marinírozott hal 103
Paprikás harcsa 103
Pisztráng 103
Ponty, harcsa Chambord módra 104
Ráchal 104
Rajnai lazac szeletek 104
Rántott harcsa 104
Rántott süllő 105
Sol au vin blanc 105
Sonkás harcsa 105
Húsételek
Abálva lesznek 106
Bárány gerinc hálóban 106
Bárány pörkölt 106
Beefsteak 106
Borjú egyben 107
Borjú filé 107
Borjúhús göngyöleg I. 107
Borjú göngyöleg II. 107
Borjú pörkölt 107
Borjú tejben gőzölve 108
Borjúszelet rétestésztában 108
Champignon beefsteak 108
Csirke krokett 108
Faschiert 109
Faschiert á la Wellington 109
Faschiert vajas tésztában 109
Felsár egyben 110
Felsár szeletek 110
Filé libamájjal 110
Fogoly au gratin 110
Fogoly, fácán 111
Fokhagymás kolbász 111
Gombás borjú kotlett 112
Gombás borjúszelet 112
Gombás őz szelet 112
Göngyölt szűzpecsenye 112
Hagymás rostélyos 113
Hamburgi bélszín 113
Házi nyúl 113
Ivánkai vad szósz 114
Juli húsos káposzta 114
Kacsa, liba metélttel, vérrel 114
Kolbász (citromos) 114
Kotlettek 115
Köpönyeges tyúk 115
Lecsós disznóhús 115
Lengyel rostélyos 115
Libamájas borjú kotlett 116
Marhahús 116
Marhahús maradék 116
Marhatokány 116
Matróz hús 116
Májas hurka 117
Nyúl tejfelesen 117
Nyúl vörösboros pácban 117
Őz és szarvas szalonnával 117
Őz gulyás (Szarvas) 118
Őz, szarvas, nyúl, stb. sütve (kacsa, liba) 118
Paprikás borjúszelet 118
Paprikás csirke 118
Paprikás disznó karaj 118
Poulet á la Stanley 119
Pörkölt csirke 119
Rakott csirke 119
Rántott csirke 119
Rizskásás csirke 119
Roastbeef I. 120
Roastbeef II. 120
Ropogós malacpecsenye 120
Sertéshájba burkolt vesepecsenye 120
Sonkapác 121
Strassburgi vesepecsenye 121
Sültek 121
Szalonka és fenyves madár 122
Tokány frankfurti módra (Holub) 122
Tournedos á la Rossini 122
Töltött bárány 122
Töltött borjúszelet 123
Töltött csirke 123
Töltött csirke hússal 123
Töltött felsár vagy rostélyos 123
Töltött fogoly 124
Töltött pulyka 124
Török rostélyos 124
Üregi nyúl 124
Ürü kotlett 124
Vad leveshúsnak 125
Vaddisznó göngyöleg 125
Vadkacsa (W. u. H.) 125
Vadkacsa és liba faschiert 125
Veau sauté á la milaneuse (Ritz) 126
Veau sauté pommes sauté 126
Vesepecsenye borban 126
Vesepecsenye egyben 126
Vesepecsenye lerakva 126
Vesepecsenye libamájjal 127
Vesepecsenye Maximilian módra 127
Vesepecsenye Rohan módra 127
Zöldbabos disznóhús 127
Tészták, édességek
Almás lepény 128
Almás lepény (Nemesény) 128
Almás rétes 128
Almás rizs 128
Almatorta 129
Angol krém (kitűnő) 129
Anyalai szelet 129
Apponyi haluska 129
Ánizs csók 130
Barack levél torta 130
Baracklekvár rétes 130
Bechamel gyümölccsel (Sári) 130
Bem kalács (kitűnő) 131
Blombier Orientale 131
Borsodó 131
Bowler (Bólé) 131
Burgonyatorta 131
Citrom fagylalt I-II (Perczel) 132
Coctail (Annci) 132
Császár kuglóf (Ság) 132
Cseresznyelepény I. (Gajdátsy) 132
Cseresznye lepény II. 132
Csiga sütemény (gyúrt) 133
Csíkos anis kenyér 133
Csokoládé csészébe 133
Csokoládé fagylalt 133
Csokoládékrém 134
Csokoládé krémes pogácsa 134
Csokoládé sauce I. 134, (II: 200)
Csokoládéparfait 134
Csokoládé rolád 134
Csokoládé rolád (Janka) 134
Csokoládés habos tölcsér 135
Csokoládétorta 135
Csokoládétorta (Katica) 135
Csokoládétorta (Perczel) 135
Csokoládétorta (Thaly) 136
Csúsztatott makaróni 136
Csúsztatott palacsinta I. 136, (II: 201)
Cukrozott gyümölcs parfait 137
Dalkerli 137
Dankovszky torta 137
Darázs fészek (kitűnő) (Mama) 138
Datolya szelet 138
Datolyatorta (Perczel) 138
Dió csók 138
Diórolád (kitűnő) 138
Diós csiga 139
Diós és mákos patkó 139
Diós és túrós lepény 139
Diós metélt habbal 140
Dióslepény kávéval 140
Dióstorta krémmel (Gajdátsy) 140
Diósszelet (Perczel) 140
Diótorta (Gizella) 141
Diótorta (Szilányi) 141
Dobostorta (Anyala) 141
Eperkrém torta 141
Eper, málna, barack créme 142
Eper szelet 142
Égetett mandula (karamel) 142
Fagyasztott mogyoró 142
Fahéjas fánk 142
Fedák torta (kitűnő) 143
Fehércseresznye tortaszelet 143
Feketecseresznyetorta (Ratzersdorfer) 143
Forgács fánk (6 személyes) 143
Fritzi torta 144
Gesztenye á la Yoyo 144
Gesztenye fagylalt 144
Gesztenye hegy 144
Gesztenye krémes datolya torta 144
Gesztenye pudding 145
Gesztenye szelet I. 145
Gesztenye szelet II. 145
Gesztenye tekercs 146
Gesztenye torta (Katóka) 146
Gesztenye-hab torta (Sári) 146
Gesztenyepite 146
Gesztenyés rudacska 147
Gőz metélt 147
Gráci kétszersült 147
Gráci piskóta 147
Grillage torta 148
Gríz schmarn 148
Grog (Carló) 148
Habkosár (öreg szakácsné) 148
Herceg torta 149
Hindenburg rizs 149
Holipni 149
Homokszelet habbal (jó) 149
Homoktorta I. (Fräulein) 150, (II.: 195)
Hunnia lepény 150
Hurka tészta 150
Indianer bomba (Mama) 150
Indiáner fánk 151
Ischlifánk 151
Jeges csokoládé 151
Jeges eper 151
Jeges kávé I-II. 151
Káposztás rétes 152
Kávé csók 152
Kávéfagylalt 152
Kávé fánk 152
Kávé krém 152
Kávé szelet 152
Kelet-indiai coctail 153
Képviselőfánk (Thaly) 153
Kövecsesi kávé cukorka 153
Krémes hideg rizs 153
Krémeslepény I. 154
Krémes lepény II. (Csáky) 154
Krémmel töltött palacsinta 154
Krém tekercs 154
Krumpli 155
Krumpli pogácsa 155
Kukorica prósza 155
Leveles vajas tészta 155
Linzertorta I-II. 156
Luft-krapfni 156
Madár tej 156
Mandulalepény (Vizváry) 156
Mandulás kagylók 157
Mandulatorta 157
Margit torta 157
Mák rétes I. 157
Mák rétes II. 157
Máktorta I. 158
Máktorta II. (Vizváry) 158
Málna, eper fagylalt 158
Medvetalp 158
Meggyfagylalt 158
Meggylepény 159
Meggypusszerli 159
Meggyrétes 159
Meggytorta I-II. 159
Metélt fánk 159
Méz cukor (Aranyosy) 160
Miczitorta (Perczel) 160
Mignon (Thaly) 160
Mogyorócréme 161
Mogyoró csók 161
Mogyoró stangli 161
Mogyorótorta 161
Mogyoró torta krémmel I. 161, (II.: 221 )
Mürb tészta 162
Napoleon torta 162
Narancskrém torta 162
Nápolyi lepény 163
Négerfej 163
Nemesényi fagylalt 163
Nyári barack fagylalt 164
Omlette (kitűnő) 164
Orleáni szelet 164
Öntött perec 164
Ördög pirula 164
Palacsinta pudding 165
Párizsi bomba á la créme (Thaly) 165
Pehely torta 165
Péter torta (Ángyán) 166
Piskóta csók 166
Piskóta koch 166
Piskóta krémtorta (K. mama) (kis forma) 166
Piskótarolád (Köröskény) 167
Piskótaszelet I. (kitűnő) 167
Piskóta szelet II. (Ság) 167
Piskóta tészta (Gizella) 167
Piskóta tölcsér 167
Pompás torta 168
Pralinétorta (Thaly) 168
Punch pehedli 168
Punchkrémtorta 168
Punchtorta 169
Puncs bomba 169
Püspökkenyér (frl.) 170
Püspökkenyér (Kövecses) 170
Rántott vaníliakrém 170
Rétes béles dióval 170
Ribizli torta 170
Rizs créme á la glace 171
Rizs gombóc 171
Rizsgombóc krémmel 171
Rózsafánk 171
Sachertorta (Gajdátsy) 172
Sajtos pogácsa 172
Salzburgi nokkerli I. 172
Salzburgi nokkerli II. 172
Schaum rollni 173
Sneckerli 173
Somlói réteges 173
Sonkás fánk kocka 174
Sós kifli (Surány) 174
Stefánia torta 174
Stégernudli (kitűnő) 175
Sült eperfagylalt 175
Szendvics italhoz 175
Szilvás lepény (Keresztes) 175
Teasütemény (Pánekné) 176
Tejbegríz 176
Tejben főtt gyúrttészta 176
Tejben sült diós rétes 176
Tejben sült, vagy főtt dararétes 176
Tejfelesrétes 177
Tejsodó 177
Tiroli rétes I. 177, (II.: 232)
Tojásos nokkerli 177
Tolófánk I-II. 178
Túrós béles 178
Túrós csusza 178
Túrós derelye (Thaly) 178
Túrós pástétom 179
Túróstorta (Ratzersdorfer) I-II. 179
Vaníliakrém 179
Vanília koszorú 179
Vaníliaparfait 180
Vaníliatorta 180
Vaníliás kifli 180
Vizes zsemle 180
Zsemle (vajas) 180
Befőzések
Befőzések 181
Aszpik I. 181, (II.: 192)
Barack lekvár I-II. 181
Birs kompót 181
Birsalma sajt 182
Cékla 182
Cukor befőttek I. 182
Cukor befőtt II. 182
Cseresznye lekvár 182
Cseresznye pálinka 183
Dió kompót 183
Dió pálinka 183
Ecet lencse ággyal 183
Ecet szőlőből 183
Ecetes uborka, paradicsom 184
Fekete kávé (Thaly) (kitűnő) 184
Geléck 184
Gomba szárítás 185
Hecserli lekvár I-II. 185
Hordó káposzta 185
Jam 185
Kimagozott ribizli 186
Kompót 186
Kovászos uborka 186
Málna szörp 186
Meggy pálinka I. 186
Meggy pálinka II. (Kunz mama) (jó)
Meggyhús 187
Mixed-Pikles 187
Nagy eper 187
Narancs jam 187
Narancs saláta I. 188, (II.: 221 )
Paradicsom 188
Prágai sonka pác 188
Ribizli és málna lekvár egyformán 188
Sajt (Kulhány) 189
Szilva jam I. (Thaly) 189, (II.: 231)
Tojás eltevés I-II. 189
Tök télire 189
Vadhoz paradicsom 190
Vizes uborka télire 190
Egyéb jó receptek
Angol bélszín (Színházi Élet) 191
Angol sütemény (Sáry) 191
Anyalai-Thaly lepény 191
Aszpik II. 192, (I.: 181)
Aszpikban paradicsom 192
Ártalmatlan uborka saláta 192
Balatoni fogas Lajó módra 193
Barackos almakrém lepény 193
Belga roulade (Vizvári Mariska) 193
Beschwitz 194
Andaluziai barack (Beschwitz) 194
Bodzalikőr (Beschwitz) 194
Cseresznye szelet á la Beschwitz 194
Eper stb. Tortelette (br. Beschwitz) 194
Gríz poharakban (Beschwitz) 195
Homoktorta II. (Beschwitz) 195, (I.: 150)
Oberoderwitzi epertorta (br. Beschwitz) 195
Rizs krém á la Beschwitz 195
Sváci krém (Beschwitz) 196
Béby 196
Blanka cakes 196
Bonne Femme 196
Borjúdió gombával 196
Breton babpüré paradicsommal (Holub) 197
Burgonya lángos (Annci) 197
Burgonya püré rántott paradicsommal 197
Burgonya táska gomba vagy sonkával 197
Citromos túróslepény (Klári) 198
Csacsifüle (olcsó) 198
Csalamádé 198
Császármorzsa 198
Cseresznye Bordolme (Sári) 199
Csirke sült májjal 199
Csirke szász módra 199
Csoda vajas tészta 199
Csokoládé kis csészékben (Annci) (Pot au chocolat) 200
Csokoládé koch (Sári) 200
Csokoládé sauce II. 200, (I.: 134)
Csokoládés lemez (Ottilka)
Csokoládés párizsi szelet 201
Csúsztatott palacsinta II. 201, (I.: 136)
Darált stangli (Homok) 201
Datolya torta 202
Debreceni disznószelet 202
Diós mákos patkó (Dóra) 202
Diósszelet (Ottilka) (jó) 203
Dióval töltött csokoládétorta (jó) 203
Előétel (Karla) 203
Eper torta I. 204
Eper torta II. 204
Erdélyi krumpli tokány 204
Erdélyi paprika saláta 205
Fals piskóta 205
Fekete kávé (Holub) 205
Főtt tartármártás 205
Francia burgonya 206
Francia koch (Lajkó) (jó) 206
Gesztenyepüré almával 206
Gombás kagyló 206
Gombás pirított máj rizskoszorúban 207
Gombás rakott tojás 207
Gombás tojás á la Holub 207
Gombás-velős torta 208
Gyümölcssaláta (Holub) 208
Habkoch (Karla) 208
Habroló túrós leveles tésztából 208
Hájas pogácsa (Ottilka) 209
Hideg gríz (Kález) 209
Hideg gríz (Waldenburg) I-II. 209
Hideg töltött paradicsom 209
Holub gombás zsemle italhoz 210
Holub zsemle italhoz 210
Homoki kenyérre kenős 210
Homoki májpástétom 210
Homoki olcsó, de jó lepények 211
Hófehérke torta 211
Hógolyó (Boule de neige) 211
Húsokhoz mártás 212
Ivánkai káposztás lepény 212
Ivánkai piskóta szelet 212
Ivánkai püspökkenyér 212
Juhtúrós palacsinta 213
Kakaólepény (Homok) 213
Kanonok lepény 213
Kapros rák (Holub) 213
Karfiol sonkával 213
Káposzta saláta 214
Kávétorta 214
Kelkáposztás rizs 214
Ketchup 214
Kocsonya 215
Krumpli lisztes grízes krumpli gombóc (jó) 215
Krumplilángos 216
Krumplinudli (Lajkó) 216
Krumpli vajon (Sári) 216
Kukorica leves (Kövecses) 216
Különleges almáslepény (Kalász) 216
Lebbencs leves 217
Lecsós kelkáposzta 217
Lengyel Zrazy 217
Libamájkrém 217
Libamáj mousse 218
Lina tészta 218
Magyar sólet 218
Makaróni töltött gombával 219
Malac kocsonya 219
Mandula Madleine (Sári) 220
Mártás húshoz (Sári) 220
Mártás húsokhoz (Tonika) 220
Meleg tojásos Sandvich 220
Mézeskalács 221
Mogyoró torta crémmel II. 221, (I.: 161)
Mürbchen (cakes) 221
Narancs saláta II. (Lajkó) 221, (I.: 188)
Narancs serleg 222
Német rántotta W. u. H. 222
Olcsó kuglóf (Sári) 222
Olcsó piskótaszelet (Katica) 222
Omlós almáslepény (Julika) 223
Öntött saláta 223
Őszibarack desszert 223
Őszibarack torta 223
Paprikás káposzta 224
Paprikás karfiolrózsák 224
Paradicsom saláta (Holub) 224
Paradicsom télire 224
Parajos süllő féle (Holub) 224
Pármai borjú szelet (Carlton) 225
Párolt zöldborsó 225
Pesti tojás 225
Pommes sautés 225
Rakott hal 225
Rakott palacsinta 226
Ravioli 226
Rákóczi túrós 227
Rák provenciale módra (Nemzeti Casino) (kitűnő) 227
Rákvaj 227
Rántott borjúszelet (Holub) 228
Rántott hal grízből 228
Rizs kajszibarackkal 228
Rozalinda (Gerbeaud) 228
Rumosmeggy (Köpesdy) 229
Sárgarépa cukorka (Erzsók) (jó) 229
Serpenyős rostélyos 229
Sóska eltevés télire 229
Spagetti Holub módra (Piemonti) (kitűnő) 229
Spagetti (Lajkó) 230
Spenótos tojás (Cica) 230
Strassburgi fánk (Sári) 230
Szalámi készítés 230
Szegénytorta 231
Szénaboglya 231
Szilva jam II. 231, (I.: 189)
Sztrapacska Titi szakácsnéjától 231
Szűzsült Colbert módra (Carlton) 232
Tavaszi előétel 232
Tiroli mártás (Holub) 232
Tiroli rétes II. (Ilka) 232, (I.: 177)
Tojás gombás burokban 233
Tojásos karfiol 233
Tojás saláta vajastésztában 233
Tojástekercs, Ivánka 234
Töltike 234
Töltött borjú szelet 234
Töltött gomba 234
Túrós galuska 235
Túrós palacsinta 235
Tüskés alma 235
Vadkacsa mártással (Sári) 235
Vajas szelet 236
Velő felfújt 236
Velő göngyöleg Holub módra 236
Velő Poulette módra (Holub) (kitűnő) 236
Velővel töltött gomba 237
Waldorf saláta 237
Zellerkrémleves 237
Zománc mártás 237
Zöld metélt (Carlton) 238
Zöldség faschiert 238
Zöldséggel töltött rizskoszorú 238
Zsemlegombóc 238
Zsírban pirított krumplikarika 239
Különféle házi tudnivalók
Dohos szag 240
Fenyő illat 240
Fogfájásnál 240
Hagymaszagot 240
Hogy meg ne fagyjon 240
Kényes szövetből 240
Kesztyű mosás (Thaly) 241
Lakkcipőt 241
Nagy csuklásnál 241
Nyikorgó cipő 241
Penészes bútort 241
Penészes tapétát 241
Pezsgő folt 242
Repedezett hordók 242
Rozsda folt 242
Rozsdafolt eltávolítása 242
Szappan főzés 242
Színes bolyhos 243
Szőnyegből olaj 243
Tinta, zsír, vörösbor foltot 243
Tintafolt szőnyegből 243
Törött porcellánt 243
Vasalásnál 243

Thuróczy Károlyné

Thuróczy Károlyné műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Thuróczy Károlyné könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem