1.031.435

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Alsómocsolád

Községtörténeti monográfia I.

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Alsómocsolád Község Önkormányzata
Kiadás helye: Alsómocsolád
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 188 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-03-5904-9
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Már eddig is több munka jelent meg Alsómocsoládról, vagyis inkább annak különböző aspektusairól, ám jelen kötet az első igazán átfogó jellegű írás a sorban.
Joggal vetődhet fel tehát akár az a... Tovább

Előszó

Már eddig is több munka jelent meg Alsómocsoládról, vagyis inkább annak különböző aspektusairól, ám jelen kötet az első igazán átfogó jellegű írás a sorban.
Joggal vetődhet fel tehát akár az a kérdés is, hogy minek szaporítani a kis falunkkal foglalkozó dolgozatok számát, lehet-e még igazán újat mondani róla, kerülhet-e felszínre még valóban izgalmas adat történelméből vagy csupán a szót szaporítjuk? Van-e értelme ennyit foglalkozni a múlttal? Nem volna kifizetődőbb esetleg a jelenre vagy községünk jövőjére koncentrálni? Bevallom, hogy én is gondolkodóba estem e tekintetben, de elolvasván a monográfia egyes fejezeteit, nőttön-nőtt bennem a meggyőződés: igenis, van létjogosultsága a kistelepülések történetével hagyományaival, múltjával való foglalkozásnak. Minden nemzet féltve őrzi történelmét, egyes eseményeire ma is büszkék, másokból máig ható tanulságokat vonnak le, és igyekeznek elkerülni jövőbeli megismétlődésüket: egyszóval tanulnak múltjukból.
Hasonlóképpen működik a dolog népcsoportok, törzsek esetében is, nem is beszélve a legszorosabb közösségi egységet képviselő családokról. Az ember társadalmi szerveződésének valamennyi szintjén megőrizte egészséges kíváncsiságát, tudni akar elődeiről, biztos háttérrel, tisztázott múlttal szeretne élni, s ehhez elengedhetetlen a hivatásos történetírók és kutatók önfeláldozó munkája, akik az egyes falvak mintegy élő memóriájaként lelkiismeretesen és hitelesen képesek a mai kor emberének átadni a régmúlt korok örökségét. Munkájukat ma már szerencsére sok-sok lelkes amatőr falukutató és helytörténész segíti: a helyi lakosságot és körülményeket alaposan ismerve ők gyűjthetik össze leghatékonyabban a nélkülözhetetlen forrásanyagokat, képeket, rajzokat, festményeket, írásos emlékeket, dalokat, hagyományokat. Külön köszönet illeti meg tehát őket, mert áldozatos, kitartó munkájuk nélkül aligha születhetne meg hiteles leírás egy településről.
A szerzők munkáját méltán illethetnénk a „sziszifuszi" jelzővel, hiszen irdatlan mennyiségű adathalmazból kellett helyenként kihámozni az Alsómocsoládra vonatkozó lényeget, ellenőrizni a rendelkezésre álló információkat. Újabb és újabb kérdések fogalmazódtak meg bennük, melyekre szívós kitartással, keresték-kutatták a választ - és örömmel mondhatom, hogy meg is lelték azt!
A kötet elolvasását minden alsómocsoládi lakosnak tiszta szívből ajánlhatom, mert olyan letisztult formában jeleníti meg falunk és a benne élő emberek múltját, mint eddig még egy sem a vele foglalkozók közül. Szilárdan hiszem és vallom, hogy lakosaink erős gyökereket lelnek ebben a könyvben, múltjukra joggal lehetnek büszkék Jelenüket erre a szilárd alapra is bizton építhetik, jövőjük tervezésében jó értelemben befolyásolhatja őket a kontinuitás, a folyamatosság tudata. Vissza

Tartalom

Előszó 5
Lovász György: Alsómocsolád természeti adottságai 7
Timár György: Alsómocsolád és környéke a középkorban és a török hódoltság idején 18
Füzes Miklós: Alsómocsolád az új - és a legújabb korban 72
Mellékletek 167
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv