1.035.157

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Titkos Öböl-háborúnk

Fejezetek a magyar katonai kémelhárítás történetéből

Szerző

Kiadó: Intermix Budapest Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 366 oldal
Sorozatcím: Eastern-Bestseller könyvek
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 13 cm
ISBN: 963-217-393-7
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Mindjárt az elején le kell szögeznünk, hogy a könyv három, egymást követő története kitaláció. Még akkor is, ha sok tekintetben közel állhatnak a valósághoz. Az ilyesfajta ügyek ugyanis titkosak,... Tovább

Előszó

Mindjárt az elején le kell szögeznünk, hogy a könyv három, egymást követő története kitaláció. Még akkor is, ha sok tekintetben közel állhatnak a valósághoz. Az ilyesfajta ügyek ugyanis titkosak, ezért a szerzőknek kötelessége, hogy konspiráljanak. Azt mondjuk tehát, amit ilyenkor szokás, hogy hőseink megálmodott figurák. No persze, mint ahogy a történetben szereplő kémelhárítási akciók is megtörténhettek, csak másként.
Kötetünk az Öbölháború, a Sivatagi Vihar hadművelet előtti időszaktól az újabb, Irak elleni háború végéig követi az ennek hátterében zajló, Magyarországot is érintő titkosszolgálati és katonai kémelhárítási akciókat. Fogalmazhatnánk úgy is: három ilyen műveletbe keveredtünk bele. Ezek álcázott bemutatása lehetőséget ad arra is, hogy bemutassuk azt a gyors fejlődést, ami végbement az elhárítók munkája során.
Az első történet még 1990-ben játszódik, egy olyan időszakban, amikor Magyarországon megtörtént ugyan a rendszerváltás, de még számos szállal kötődtünk a Szovjetunióhoz, s még a régi kapcsolatrendszerek domináltak. A Sivatagi Vihar után játszódó második részben még itt vannak a szovjet megszálló csapatok, de már nem tudni igazán, melyik külföldi titkosszolgálat a barát és melyik az ellenség. Ebben a zavaros időszakban is el kell igazodni. Utána 1991 júniusában az utolsó szovjet csapatok is kivonulnak, augusztusban a Gorbacsov elleni puccs, majd az év végén a Szovjetunió felbomlása új helyzetet teremt. Lehetséges-e további együttműködés a KGB helyébe lépő Szövetségei Biztonsági Szolgálattal, a Moszaddal, a CIA-vel és másokkal? Kötetünk harmadik története azt bizonyítja: igen. A harmadik rész jó példa rá: lehet olyan közös ügy, valamennyiünk biztonsága és a béke, ami kikényszerítheti az összefogást, a nemzetközi együttműködést.
Ahogy a könyv időben halad, az ellenségkép megváltozása mellett érzékelteti azt a gyors fejlődést is, amelyen a magyar katonai elhárítás keresztülment. Az első rész még csupán klasszikus kémügy, amelyet elavult módszerekkel lepleznek le. A második rész már bonyolultabb megtévesztési akciósorozat, a harmadik pedig sejteti, hová jutottak és hol tartanak manapság.
Főhőseink is sokat fejlődnek, komoly karriert futnak be. Ma már tábornokok, s ott vannak jelenleg is valahol, valamelyik híres titkosszolgálat irányítói sorában, s ezt részben annak köszönhetik, hogy fontos akciókban vettek részt Magyarországon.
A tisztelt olvasótól azt kérjük, legyen türelmes, ne vonjon le következtetést az első rész klasszikusan egyszerű kémügyéből. Megnyugtatjuk: ahogy időben előbbre jut, egyre bonyolultabbá, sokkal fordulatosabbá válnak a történetek, s bepillantást nyújtanak egy szélesebb körű, izgalmas nemzetközi nyomozásba. Reméljük, nemcsak jó szórakozás ez a könyv, hanem az Irak elleni két háborúról sok valós információval is gazdagítja önöket Kuvait 1990-es megtámadásának időszakától az első magyar áldozatig, Nagy Richárd szerződéses szakaszvezető 2004. június 17-ei haláláig.

Peter Sheldon és dr. Címí H. Ferenc Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv