1.034.149

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Horgászok szakácskönyve (minikönyv) - Plakettel

Szerző
Lektor
,
Kiadó:
Kiadás helye: Szeged
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott kemény papírkötés
Oldalszám: 241 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 7 cm x 5 cm
ISBN:
Megjegyzés: Kiadott példányszám: 400 Nyomda: DÉMÁSZ házinyomdája Kiadási alkalom: Megjelent a Vasas Szakszervezet által rendezett második horgászverseny alkalmából. Néhány fekete-fehér ábrával illusztrálva. A borítón plakettel. A könyv pontos mérete: 50 x 70 mm.

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A gasztronómia a táplálkozás színvonalának, minőségének mércéje. A mai korszerű, egészségesen táplálkozás híveinek asztalán rendszeresen megtalálhatjuk a halételeket.
A civilizált országokban... Tovább

Előszó

A gasztronómia a táplálkozás színvonalának, minőségének mércéje. A mai korszerű, egészségesen táplálkozás híveinek asztalán rendszeresen megtalálhatjuk a halételeket.
A civilizált országokban egyre jobban előtérbe kerül a nehezen emészthető zsíros húsételek helyett a fehérjedús, könnyen emészthető, kalóriaszegény, de magas biológiai értékű halhús fogyasztása. Őseink számára bizonyára nem okozott nagy gondot a megszerzett zsákmány ehetővé tétele. Napjainkban is megmaradtak az ősi elkészítési módok, hiszen egy-egy horgászkirándulás elképzelhetetlen bográcsban főtt halászlé vagy nyárson sütött hal nélkül. Teljesen más ízek jönnek elő a szabadban készített ételeknél, mintha ilyenkor a természetadta mostohább körülmények - tűzrakás, vízhordás stb. - romantikus hangulata is fűszerként hatna. (Valamikor az igazi halászlé a Tisza vizével készült, csak a Tisza vize akkor más volt.)
A konyhaművészet fejlődése során a halételek elkészítésében is rendkívüli változatosság alakult ki.
Ugyanazt az ételt többféle módon is elkészíthetjük, mint ahogy a halászléfőzésnél láthatjuk, de ugyanazt a halat is számtalan ízesítéssel süthetjük, főzhetjük. "Ahány ház, annyi szokás" - az ország különböző tájain más fűszerekkel, más módszerrel készül el, de másképp készítik határainkon túl is.
A halételek receptjei nem hiányoznak egyik szakácskönyvből sem, sőt kimondottan csak halételekkel foglalkozó szakácskönyvek is készültek. Ezek közé tartozik Tolnai Kálmán e munkája is, kinek már tizenkét szakácskönyve jelent meg négyféle nyelven - hírnevet szerezve konyhaművészetének.
A hagyományos halételek mellett bemutatja a ritkábban tálalt halsalátákat, - kocsonyákat és a kaviárkészítést. A közismert békés- és ragadozóhalak elkészítésén túl kitér a kevésbé ismert növényevő halfajták - amur, busa - elkészítésének módjára is. Sokan idegenkednek ezektől a halaktól, de csak azért, mert hagyományos módon próbálták elkészíteni és úgy nem ízlett. Megváltozik a véleményük, ha betartják a szerző előírását az elkészítés során és az ajánlott fűszereket használják.
Bizonyára örömmel fogadja horgász és nem horgász egyaránt e szakácskönyvet, de a háziasszonynak is nagy segítséget nyújthat, hogy ne mindig a megszokott ízek kerüljenek a család asztalára, hiszen a rendszeres halfogyasztásnál a változatosság elengedhetetlen feltétel. Vissza

Tartalom

Előszó3
Ajánlás7
A halakról, felhasználásuk előkészítéséről9
Hideg halételek19
Hideg főtt hal20
Halmajonéz21
Halsaláta23
Halsaláta pisztrángból24
Halsaláta amurból25
Hideg fogas27
Amur hidegen28
Kocsonyázott hal I.29
Kocsonyázott hal II.31
Kocsonyázott hal III.32
Halsalátával töltött paradicsom34
Hideg kecsege35
Hideg harcsa37
Kocsonyázott süllő szeletek38
Pácolt ponty40
Halsaláta heringből41
Aszpikkészítés43
Kaviárkészítés44
A kaviár tálalása46
Kaviárral töltött tojás47
Meleg halételek
A halászléről51
Halászlé 1 (pontyból)54
Halászlé 2 (vegyes halból)56
Halászlé 3. (alaplékészítés)57
Halászlé 4. (bajai módra)59
Halleves savanyúan61
Halleves szakácsmódra62
Halleves vörösborral64
Halleves áttörve66
Halleves busából67
Halikraleves69
Párolt hal70
Töltött hal71
Vörösboros hal73
Gombás főtt hal74
Pisztráng
Pisztráng főzve77
Pisztráng sütve I.77
Pisztráng sütve II.78
Pisztráng alufóliában79
Pisztráng borban80
Süllő
Süllő főzve85
Süllő tormával86
Süllő sütve87
Süllő paprikásan88
Süllő bakonyiasan90
Süllő ásványiasan91
Süllő jóasszony módra93
Süllőfilé bakonyi módra95
Kecsege
Rántott kecsege99
Nyárson sült kecsege100
Tepsiben sült kecsege101
Kecsege tormával102
Kecsegeleves103
Kecsegepörkölt104
Kecsege paprikásan105
Fogas
Fogas Molnárné módra109
Fogas vajban110
Forrázott fogas112
Harcsa
Harcsapörkölt Kellner módra117
Harcsa rizzsel118
Harcsa kékrefőzve120
Harcsa rántva121
Harcsa roston122
Harcsa paprikásan123
Harcsa párizsiasan125
Ponty
Ponty vajban129
Forrázott ponty131
Tejfölös ponty133
Ponty oroszosan I.134
Ponty oroszosan II.136
Ponty rácosan137
Ponty különleges módra138
Ponty roston139
Ponty rántva140
Pörkölt ponty142
Paprikás ponty143
Ponty darnai módra145
Ponty varsói módra146
Ponty szolnokiasan147
Ponty jóasszony módra148
Ponty dorozsmaiasan150
Ponty szalonnásan151
Ponty töltve153
Ponty erdélyiesen154
Ponty zöldborsóval155
Pontyraguot156
Amur
Amurpaprikás161
Amurszeletek bakonyiasan162
Halleves alföldiesen, amurból164
Amur paprikásan166
Amurral töltött paradicsom167
Amurhúsleves mártással169
Amur zöldségesen170
Amur pácolva171
Busa
Busa vajban175
Busa háziasszony módra176
Busapörkölt177
Busa paprikásan I.179
Busa paprikásan II.180
Savanyú halleves busából vagy amurból181
Busa kirántva183
Busa köménymagosan184
Busa tejfölösen185
Busa lengyelesen186
Csuka
Csuka vagdaltan191
Csuka káposztásan192
Csuka vajban194
Csuka tormásan195
Csuka erdélyiesen197
Csuka spékelve198
Csuka töltve199
Csuka sütve200
Csuka rántva201
Pácolt csuka rántva202
Csukapörkölt bajaiasan203
Angolna
Angolna rostélyon sütve I.207
Angolna rostélyon sütve II.208
Angolna sütve209
Angolna kirántva210
Angolna vajjal211
Angolna párolva212
Angolna kékre főzve213
Angolna sörben főzve214
Angolna zöldséggel főzve215
Angolna füstölve217
Keszeg
Sült keszeg221
Keszeg kirántva222
Keszeg töltve223
Kárász
Kárász főzve227
Kárász pirított vajjal228
Kárász kirántva229
Kárász oroszosan230

Tolnai Kálmán

Tolnai Kálmán műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Tolnai Kálmán könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv