1.035.065

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Vadászoknak, horgászoknak

Szerző
Lektor

Kiadó: Népszava Kiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 461 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 19 cm x 15 cm
ISBN: 963-322-857-3
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

"A terített asztal mindig olyan oltár, amelynél a legtöbb ember szívesen áldoz", olvasható egy ismeretlen szerző 200 évvel ezelőtt írt szakácskönyvében. Ez a mottója Tolnai Kálmán ínycsiklandozó,... Tovább

Előszó

"A terített asztal mindig olyan oltár, amelynél a legtöbb ember szívesen áldoz", olvasható egy ismeretlen szerző 200 évvel ezelőtt írt szakácskönyvében. Ez a mottója Tolnai Kálmán ínycsiklandozó, lelki szemeinket gyönyörködtető, a gasztronómiai élvezetek orgiáját varázsoló szakácskönyveinek.
A vadhús igazi ínyencfalat, csak ünnepeken kerül a konyhára és nyújt élvezetet az asztal körül ülőknek. Az illatok, az ízek orgiája lengi körül a vadhúsételeket. A magyar konyha színeit bővíti, változatosságait segíti az elejtett vadból összeállított étrend.
A hal ízletes, tápláló, könnyen emészthető étel. Ezért kívánatos, hogy minél több kerüljön a terített asztalra. Ennek feltétele, hogy kellő mennyiségben álljon a szakácsok, szakácsnők, háziasszonyok rendelkezésére. A magyar halászat - a sporthorgászokon kívül elsősorban halgazdaságaink - a következő öt évben fokozza erőfeszítéseit, a húsprogram szerves részeként megteremti a halfogyasztás növekedésének előfeltételeit.
Az élelmezéstudomány világszerte foglalkozik a vad- és halhúsételek fogyasztásának tapasztalataival. Legutóbb például, egy német kórházban rendszeresen adnak halhúst a szívbetegeknek. A kutatások megállapították ugyanis, hogy az eszkimók azért nem szenvednek szívbajban, nem kapnak infarktust, mert többnyire halból készült ételeket fogyasztanak. Kérdés most az, hogy van-e a halhúsban olyan különleges anyag, amely védelmet nyújt az infarktus ellen, vagy egyszerűen csak azért előnyös táplálék, mert kevesebb zsiradékot, könnyen emészthető rostanyagokat tartalmaz a meleg vérű állatok húsánál.
Tolnai Kálmán könyvét azért ajánlom a sütést, főzést kedvelőknek, mert sokszázféle - tájanként jól ismert, másutt a feledés homályába tűnt - ételek elkészítési módjainak leírásával hasznos dolgozóinak. Mesteri kézzel bánik a rendelkezésre álló nyersanyagokkal, fűszerekkel, fantáziával alakítja az ünnepi asztalra kerülő halételek ízét, színét, formáját, illatát. Vissza

Tartalom

Előszavak5
A vadászat5
A vad jelenlétének megállapítása17
A vad mozgásából eredő nyomok20
A vadfajok életmódjából, sajátos szokásaiból eredő nyomok35
A vad megközelítése38
A vad elejtése40
A sebzett vad jelzése41
A sebvér44
A lőtt vad birtokbavétele utáni feladatok51
A zsigerelés51
A nagyvad nyúzása53
A nagyvad feldarabolása53
A vadszárnyasok tisztítása55
A vadhúsok tárolása55
A vadhúsok vizsgálata56
A vad életfeltétele57
A vadászat szabályai59
A vadászterület berendezései, felszerelései63
Vadkerítés, vadbeugró63
Cserkésző- és barkácsolóutak63
Csenderesek66
Vadföld, vadlegelő66
Vadetetők67
Sózók68
Disznószórók71
Dagonyák70
Források71
Magaslesek71
Lőállások72
Lesgödrök72
Bagolykunyhók73
A vadászfegyverekről74
A trófeák kezelése és bírálata87
A szarvasagancs bírálata88
A dámlapát bírálata92
Az őzagancs bírálata96
A muflonszarv bírálata99
A vadkanagyar bírálata102
Legfontosabb vadászható vadjaink105
A gímszarvas105
A dámszarvas112
Az őz115
A muflon119
A vaddisznó124
A mezeinyúl130
Az üreginyúl138
A fácán139
A fogoly147
Az erdei szalonka153
A vetési lúd155
A nagy lilik155
A kis lilik155
A tőkés réce156
A böjti réce156
A barátréce157
A fütyülő réce157
A csörgő réce157
Az örvös galamb158
A balkáni gerle158
Szőrmés és szárnyas ragadozók, kártevők159
A róka159
A borz161
A vidra162
A nyest163
A nyuszt165
A vadmacska167
A görény167
A menyét168
A szürke varjú169
A vetési varjú169
A szarka169
A szajkó170
A héja170
HORGÁSZAT173
A legfontosabb halfajtáink és horgászásuk rendje175
Amur175
Angolna180
Bagolykeszeg181
Balin181
Bodorka182
Busa183
Compó183
Csuka184
Dunai galóca185
Ezüstkárász186
Fekete sügér186
Fejes domolykó187
Fenékjáró küllő188
Harcsa188
Jászkeszeg189
Karikakeszeg190
Kárász191
Kecsege191
Kősüllő192
Laposkeszeg193
Márna193
Menyhal194
Naphal195
Paduc195
Ponty196
Sebes- és szivárványos pisztráng197
Süllő198
Szilvaorrú keszeg199
Törpeharcsa200
A horgászat rendje202
Hal és vad a konyhában213
Hideg halételek218
Meleg halételek228
Pisztrángból készült ételek235
Süllőből készült ételek237
Kecsegéből készült ételek241
Harcsából készült ételek244
Csukából készült ételek247
Pontyból készült ételek251
Amurból készült ételek261
Busából készült ételek264
Fogasból készült ételek269
Vadhúsok271
Fácánból készült ételek271
Fogolyból készült ételek286
Vadgalambból készült ételek291
Erdei szalonkából készült ételek293
Fenyvesmadárból készült ételek295
Vadlibából készült ételek296
Vadkacsából készült ételek298
Szárcsából készült ételek300
Császármadárból, fenyőrigóból, fürjből, túzokból készült ételek301
Vadnyúlból készült ételek303
Őzhúsok elkészítése315
Muflonból készült ételek329
Zergehúsból készült ételek332
Szarvashúsból készült ételek333
Vaddisznóhúsból készült ételek380
Irodalom447
Tárgymutató451

Tolnai Kálmán

Tolnai Kálmán műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Tolnai Kálmán könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv