1.034.830

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Britannica Hungarica Nagylexikon 15.

Kén-Königssee

Szerkesztő

Kiadó: Kossuth Kiadó Zrt.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 414 oldal
Sorozatcím: Britannica Hungarica Nagylexikon
Kötetszám: 15
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 978-963-09-6809-6
Megjegyzés: Színes és fekete-fehér fotókkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a kötetből:
"Kén (S), a periódusos rendszer Vl/a oszlopába, az oxigéncsoportba tartozó nemfémes, rendkívül reakcióképes kémiai elem. Már az ókorban is ismerték, elsőként Antoine Lavoisier... Tovább

Előszó

Részlet a kötetből:
"Kén (S), a periódusos rendszer Vl/a oszlopába, az oxigéncsoportba tartozó nemfémes, rendkívül reakcióképes kémiai elem. Már az ókorban is ismerték, elsőként Antoine Lavoisier sorolta az elemek közé 1777-ben. Becslések szerint a kilencedik leggyakoribb elem. Szulfidjai és szulfátjai, valamint elemi kén formájában a Föld kérgének mintegy 0,06%-át alkotja. Az oxigén és a szilícium után az ásványok legfontosabb alkotóeleme.
Terméselemként főleg magmás, ill. vulkáni eredetű üledékes kőzetekkel együtt fordul elő. Kénvegyületeket tartalmaz a kőszén, a kőolaj és a földgáz is, a kéntartalmú ércek közé tartozik a pirit (vas-diszulfid), a galenit (ólom-szulfid), a cinnabarit (higany-szulfid), a szfalerit (cink-szulfid), a kalkopirit (réz-vas-szulfid), valamint sok szulfát, köztük a gipsz (kalcium-szulfát) és a barit (bárium-szulfát).
A kéntelepekből az elemet ún. Frasch-eljárás (lásd ott) alkalmazásával nyerik ki: ekkor a kén olvadáspontjánál magasabb hőmérsékletű vizet préselnek a kéntelepbe, s az a felszínre nyomja a folyékony ként. A kén földgázból, a kőolaj-finomítás során keletkező gázokból, ill. különféle ércekből is kivonható. Ekkor a kéntartalmat kénhidrogénné (hidrogén-szulfid, H2S) alakítják, kén-dioxiddá (S02) oxidálják, majd ez utóbbihoz további kén-hidrogént keverve elemi kén nyerhető. Az elem szénerőművek által kibocsátott kén-dioxidból is előállítható.
A tiszta kén íztelen, szagtalan, rideg, halványsárga, szilárd anyag, az elektromos áramot rosszul
vezeti, vízben oldhatatlan. Legfontosabb módosulata a rombos kén: a kénrudak, a terméskén, és
a kénvirágok (amelyek akkor keletkeznek, ha a szublimált kén hideg felületre fagy vissza) javarészt ehhez a módosulathoz tartoznak. A rombos kén molekularácsát 8 atomos molekulák alkotják. A monoklin kén hosszú, tűszerű kristályokból áll, folyékony kén lassú hűtésekor képződik. 96 °C és 119 °C között stabilis, szobahőmérsékleten lassan rombos kénné alakul. Forró kénolvadék hirtelen lehűtésekor lágy, ragadós, képlékeny massza, az ún. amorf kén keletkezik..." Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv