1.029.883

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A 100 legjobb erdélyi jó falat

Mindennapi és különleges recept nem csak ínyenceknek

Szerző

Kiadó: Csengőkert Könyvkiadó Kft.
Kiadás helye: Kistarcsa
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 78 oldal
Sorozatcím: A 100 legjobb
Kötetszám: 14
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 978-615-513-014-4
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Ajánlom e könyvet mindazoknak, akik szívesen bekukkantanak más népek háza tájékára, akik szívesen kísérleteznek szokatlan ízekkel, módszerekkel, nyersanyagokkal.
Az erdélyi konyha ízei oly... Tovább

Előszó

Ajánlom e könyvet mindazoknak, akik szívesen bekukkantanak más népek háza tájékára, akik szívesen kísérleteznek szokatlan ízekkel, módszerekkel, nyersanyagokkal.
Az erdélyi konyha ízei oly változatosak, mint maga a táj, amelyben született - a táj, ahol szeszélyesen váltja egymást a pisztrángos hegyi patak és a hömpölygő dús folyó, a szőke alföld és a büszke fenyvesek, a gyümölcsillatú dombok és a zergejárta havasok. A Kárpátok ölelésében együtt él itt magyar, román, sváb, szász, örmény és zsidó, mindenki a legjobb tudásával és saját fortélyaival járulva hozzá e világhírű ínyenc konyha fogásaihoz.
A Transsylvania történelmében időszakosan részt vevő idegen népek főzőtudománya, egzotikus fűszerei évszázadok során igazodtak a „hazai" nyersanyagokhoz és életmód adta lehetőségekhez olyannyira, hogy ma már erdélyi csemegeként tartjuk számon a tatár hozta berbécstokányt, a török módra nyársalt rablóhúst s a különböző zöldségek levelében főtt vagdalt húsokat, vagy a balkáni népektől átörökített fenséges paradicsomos-padlizsános kreációkat. Az ősi tudást és hagyományokat szívesen betartó erdélyi nép fűszertára ma is csodálni való gazdagságában: a tárkony, a kapor, a kömény, a lestyán, a csombor, a bazsalikom, az ánizs, a boróka és az illatos rozmaring nemcsak díszei veteményes- és virágoskertecskéiknek, hanem nap mint nap használatos, mindenki által ismert étel-, ecet- és pálinkaízesítők, sőt gyógyító füvek is egyben. Vissza

Tartalom

Ajánlás..........5
Előételek, házi finomságok
Házilag készített halkrém . . .7
Pontyikra...............7
Házi májpástétom........8
Halas burgonyasaláta .....8
Udvarhelyszéki húskrém .. .9
Padlizsánkrém..........10
Zakuszka..............11
Töltött tojáslepény ......12
Karfiolkrém............12
Töltött tojás............13
Gombasaláta...........14
Kapros orda............14
Körözött juhtúróból......15
Gomba pásztor módra .. .15
Tavaszi hústekercs ......74
Levesek
Tojásleves .............16
Sóskaleves.............16
Köménymagleves .......17
Székely csalánleves......18
Fejessaláta-leves ........18
Szabógallérleves ........19
Tormaleves ............20
Kapros zöldbableves.....20
Tárkonyleves...........21
Csorba pacalból ........22
Tárkonyos bárányleves . . .22
Orjaleves..............23
Káposztaleves ..........24
Perisor, avagy húsgombócleves korpaciberével ........24
Román csorba..........25
Káposztaleves
korhelyeknek..........26
Becsinált leves..........26
Máréfalvi salátás fuszulyka ............27
Lucskos káposzta .......28
Kaszásleves............28
Vegyes gombaleves......29
Boros meggyleves ......30
Egresleves.............30
Ribizlileves.............31
Baglyos ..............31
Birsalmaleves ..........32
Karalábéleves
húsgombóccal........32
Kaporleves.............33
Főétkek
Rántott velő............33
Rókagombapörkölt
nokedlivel............34
Gombapaprikás
csiperkéből...........34
Őzlábgomba rostélyon . .. .35
Erdélyi rablóhús.........36
Fokhagymás csirke......36
Csirke tárkonyos
mártásban...........37
Brassói aprópecsenye . .. .38
Mititéj, azaz húskolbászkák rostélyon .38
Tordai lacipecsenye......40
Fekken muzsdéjjal, avagy erdélyi fatányéros......40
Kapros-ordás palacsinta . .41
Lecsó hússal...........42
Műszaka, avagy marhahúsos padlizsán . .42
Hagymás szelet zöldbabsalátával.......43
Marharostélyos .........44
Pikáns marhanyelv.......44
Roston sült báránycomb majálisra ............45
Húsvéti töltött bárány . .. .46
Bárányvagdalt murokfőzelékkel.......46
Berbécstokány..........47
Székelykáposzta.........48
Erdélyi töltött káposzta . . .48
Kolozsvári káposzta......50
Töltött édeskáposzta paradicsommal bolondítva . .51
Töltött paprika..........52
Töltött kelkáposzta ......52
Padlutka, avagy töltött angolsóska......53
Hagymás burgonya lobbantott kolbásszal . . .54
Rakott juhtúrós laska.....54
Rántott tök kapormártásban.......55
Puliszka...............56
Hagymamártás.........57
Tormamártás...........58
Kapormártás...........58
Tárkonymártás .........59
Friss gyümölcsből készült szószok........60
Kukujzaszósz...........60
Hirtelensült csirkemáj ..............75
Saláták, savanyúságok
Feketeretek-saláta .......61
Káposztasaláta..........62
Vöröskáposzta-saláta.....62
Uborkasaláta...........63
Ecetes hagymasaláta.....64
Vegyes tál .............64
Cukros saláta...........65
Sültpaprika-saláta .......66
Olajos-ecetes paradicsompaprika.....66
Brassói apró savanyú.....67
Ecetes szilva ...........68
Édességek, sütemények
Kürtőskalács...........68
Hangyaboly............70
Csöröge...............71
Aludttejes gombóc ......72
Hájas tészta ............72
Almás palacsinta........73
Vargabéles.............74
Élelmiszerek energiatartalma.......76

Toró Elza

Toró Elza műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Toró Elza könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv