1.029.882

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A 100 legjobb pizza és lepény

Mindennapi és különleges receptek mindenkinek

Szerző

Kiadó: Csengőkert Könyvkiadó Kft.
Kiadás helye: Kistarcsa
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 78 oldal
Sorozatcím: A 100 legjobb
Kötetszám: 45
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 978-615-5130-45-8
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:
A pizza története
Ennek a ma általánosan elterjedt, világszerte kedvelt - a közhit szerint olasz eredetű - tésztaféle (valójában kenyérféle) ételnek az eredete egészen a... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:
A pizza története
Ennek a ma általánosan elterjedt, világszerte kedvelt - a közhit szerint olasz eredetű - tésztaféle (valójában kenyérféle) ételnek az eredete egészen a kőkorig nyúlik vissza. Tíz-tizenkétezer évvel ezelőtt még csak kovász nélküli lepénykenyeret készítettek: a kézzel, lapos kövek között őrölt gabonalisztből víz hozzáadásával kevert pépet laposra dolgozták (hogy könnyen átsüljön), és felforrósított kövön sütötték meg. Az így készült lepénykenyér persze nem volt lágy, szivacsos és rugalmas, de legalább könnyen emészthető és tápláló volt. Ez a kenyérkészítési módszer sokáig fennmaradt, s az ókorban is csak annyit változott, hogy a letelepedett, városokban lakó népek már agyagból tapasztott, illetve kőből rakott kemencékben sütötték a lepénykenyeret. így készítették kenyerüket a babiloniak, az egyiptomiak (bár ők már kovásszal is készítettek kenyeret és péksüteményeket is), a zsidók, majd a letűnt nagy kultúrák helyébe települt arab népek is, sőt, ez a kenyérkészítési eljárás máig létezik a Közel-Kelet népeinél.
Az ókori görögök, az etruszkok és a rómaiak viszont már olívaolajat és fűszereket is használtak a kenyerük ízesítéséhez - valószínűleg tőlük eredeztethető a mai pizza.
Egy legenda szerint 1889-ben egy olasz pék, Raffaele Esposito azzal kedveskedett a királyi párnak (ümberto királynak és hitvesének, Margherita királynénak), hogy piros paradicsommal, fehér mozzarella sajttal és zöld bazsalikommal díszített, nemzeti színű lepénykenyeret készített számukra. A királyi pár pedig megkedvelte az ínycsiklandó ételt, s általuk vált közkedveltté az egész országban. Vissza

Tartalom

A pizza története 5
Pizzák
Articsókás pizza 25
Bajuszmelengető 74
Boros kelt pizza 54
Brindisi zöld pizza 27
Cataniai pizza 26
Colorado pizza 18
Egyszerű alapmártás 13
Endíviás-húsos tészta 66
Giorgina pizza 24
Hagymás, paradicsomos pizza 10
Hagymás-sajtos pizza 17
Hajtott pizza 24
Hungária pizza 60
Húsos, perzselt pizza 58
Itáliai gombás pizza 15
Jóasszony kedvére való pizza 69
Karibi pizza 22
Láziói húsos pizza 22
Lombardi pizza 12
Makói májas pizza 64
Messanai pizza 31
Minipizzák 20
Nápolyi fokhagymás paradicsomos pizza 9
Négy évszak pizza 12
Olajbogyós-sajtos pizza 63
Padlizsános-gombás tészta 68
Padlizsános-uborkás pizza 19
Paradicsomos, ajókás pizza 11
Perzselt pizza 40
Pikáns pizza 21
Pisai pizza 26
Pizza a tenger gyümölcseivel 18
Pizza alaptészta 14
Pizza alaptészta a szülőhazából, Nápolyból 8
Pizza füstölt halakkal 30
Pizza ínyenceknek 14
Pizza Margherita 16
Pizza Venezia 20
Pizza Villa Franca 44
Pizza, ahogy a Papa kedveli 34
Pizzamasni 28
Pizzaostya 32
Pizzatölcsér 60
Római pizza 10
Sajtos pizza 8
Szicíliai pizza 23
Szirakuzai pizza 29
Torinói pizza 28
Vegetáriánus tölcsér 45
Lepények, bélesek
Babragus lepény 65
Bárányhúsos lepény 66
Bazsalikomos lepény 74
Bolognai töltött lepény 36
Borjúhúsos-zöldséges béles 47
Burgonyás-sonkás lepény 54
Csirkehúsos béles 49
Egzotikus lepény 78
Fedeles-gombás lepény 35
Füstös béles 42
Gyors, porhanyós alaptészta 36
Illatos lepény 56
Juhsajtos-parajos lepény 62
Kaliforniai lepény 76
Kalocsai bélszínes lepény 48
Káposztás lepény 70
Kéksajtos lepény 57
Kossuth lepény 50
Különleges lepény 75
Laktatós lepény 53
Lepény francia módra 39
Lepény vadász módra 62
Marhahúsos béles 46
Nápolyi töltött lepény 33
Nyúlhúsos lepény 64
Olajban sült töltött lepények 32
Óriás sajtos lepény 46
Óriás sajtos-sonkás lepény 59
Őzfilés-áfonyás lepény 56
Parajjal és velővel töltött lepény 70
Piemonti burgonyalepény tükörtojással 30
Pompás gyümölcsös lepény 55
Ragusai fűszeres lepény 61
Részeges tokaji lepény 42
Sajtos lepény articsókával 77
Sajtos minilepénykék . 43
Sajtos töltött lepénykék 40
Sonkás töltött lepénykék 73
Spenótos lepény
húsvéti böjtre 38
Sültmájas lepény 67
Tejszínes-gyümölcsös lepény 72
Tokányos lepény 52
Túrós fedeles lepény 41
Túrós, kolbászos lepény 37
Túrós-kukoricás lepény 75
ürühússal töltött béles 51
Grüpástétomos lepénykék 68
Vadhúsos rácsos lepény 58
Vajas, leveles alaptészta 34
Vitaminos lepény 72
Vörösbabos lepény 71

Toró Elza

Toró Elza műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Toró Elza könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv