1.035.008

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A 100 legjobb recept darált húsból

Mindennapi és különleges receptek mindenkinek

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Csengőkert Könyvkiadó Kft.
Kiadás helye: Kistarcsa
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 78 oldal
Sorozatcím: A 100 legjobb
Kötetszám: 29
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 978-615-5130-29-8
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A vándorló, nomád életmódot folytató népeknél kialakult egy húsfeldolgozási szokás: a nyárson, egészben megsütött állatok húsát lefejtették a csontokról, és kisebb darabokban, illetve vékony... Tovább

Előszó

A vándorló, nomád életmódot folytató népeknél kialakult egy húsfeldolgozási szokás: a nyárson, egészben megsütött állatok húsát lefejtették a csontokról, és kisebb darabokban, illetve vékony szeletekre vágva, tűz mellett vagy a tűző napon megszárították. A szárításhoz nagy, lapos kövekre terítették a húst, vagy alkalmilag összeállított hússzárító állványokra. Ez utóbbiak voltaképpen fából (legallyazott ágakból) összerótt, rácsos lapú asztalok voltak. Az ilyen hússzárító asztal előnye a kövekkel szemben, hogy a hús alulról is szellőzik, tehát nem fülled be. Azonkívül, ha az időjárás nem a legmegfelelőbb volt, alatta parazsat szétterítve, biztosíthatták a gyorsabb száradást. A gyakorlatilag vízmentesre szárított húst azután kőmozsarakban összetörték és porrá zúzták. Az így kapott húslisztet bórzacskókba rakták, így könnyen tárolhatták és szállíthatták. Ebből a húslisztből aztán - szinte bárhol és bármikor - könnyen és gyorsan készíthettek tápláló eledelt: kevés forró vizet adva hozzá húskását, illetve, ha nagyobb mennyiségű, forrásban levő vízbe (vagy más anyagokból főzött levesbe) tettek belőle, akkor húslevest. (A vízforraláshoz, főzéshez eleinte cserépedényeket, később fémedényeket - réz-, bronz- és vasüstöket - alkalmaztak, de tudomásunk van arról is, hogy a harcosok gyakran domború, kerek pajzsukat, sót sisakjukat is használták ilyen célra.) A magyarok is ismerték - feltehetően még az őshazából - a húslisztet. Matteo Villani firenzei krónikás Nagy Lajos királyunk 1356-58. évi itáliai hadjáratával kapcsolatban leírja, hogy a magyar seregek .....ha megállapodnak, edényeiket megtöltik vízzel, felforralják...és számukhoz ménen töltenek a szárított hús porából; a por megdagad s felduzzad s egy-két maroknyi pép módjára megtölti a fazekakat és igen bőséges táplálékot szolgáltat egy kis kenyérrel vagy magában, kenyér nélkül erőt ad az embernek..." Az alföldi pásztoremberek pedig még a 19. században is szárított húsból készítették a gulyáslevest Szintén történelmi forrásokból - a spanyol konkvisztádorok és a hittérítő szerzetesek leírásaiból - tudjuk, hogy az amerikai őslakók egyik fontos eledele a szárított, porított hús, a pemikán volt. A szárított húsporok ma is széles körben kerülnek alkalmazásra: többek között instant (azonnal oldódó) levesek, mártások, húskrémek, pástétomok alkotórészeként. Szinten igen régi keletű eljárás a húsok nyersen történő aprítása, illetve pépesítése. Az aprítás, pépesítés a húsrostok rövidítésével, illetve szétzúzásával nemcsak könnyebben emészthetővé teszi a húst, hanem a fűszerek, pácanyagok is gyorsabban behatolnak a feltárt rostok közé, és jól átjárják. Vissza

Tartalom

Előszó...5
Almás-sajtos korongok . 42
Aszalt szilvás húspogácsa 21
Bélelt húsos leves.....27
Bélszínnel töltött gomba 59
Birsalmás hús tepsiben . 64
Bolgár töltött káposzta . 40
Borjúgalantin..........8
Borjúvagdalt libamájjal töltve .............47
Csibegombócok savanyúmártásban .... 53
Édes-savanyú töltött káposzta ..........68
Fóliás meglepetés.....26
Formázott húspuding ..11
Füstölt baromfikolbász . 62
Füstös kelvirág .......19
Fűszeres húsgombócok 52
Gombás vagdalt hús ... 13
Grillcsirke Katalin módra 43
Gulyásgombóc .......77
Hálóban sütött vagdalt . 66
Hamburger .........70
Hamburgi zöldségleves
húsgombóccal......44
Hamis borda babágyon 24
Hamis nyúlgerinc .....64
Házinyúl aszpikban .....51
Hideg füstölt kolbász . . 20
Hideg vagdalt bélszín . . 76
Hidegen tartott kolbász 69
Hortobágyi palacsinta . 33
Húsfelfújt............46
Húsgombócok kapros-tejfölös mártásban ... 68
Húslepény tojásos öntettel .....75
Húsos derelye........34
Húsos fánk..........31
Húsos lángos ........22
Húsos pogácsa.......60
Húsos-gombás rétes ... 58
Húsos-túrós lepény .... 60
Húsos töltött burgonya 26
Húspalacsinta joghurtmártással .... 41
Húspogácsa bormártásban ......63
Hússal töltött batyu .... 30
Hústorta ............54
Illatos töltött káposzta . . 32
Jérceropogós ........36
Káposzta francia módra 37
Kétszer sült gombócok . 44
Meztelen kolbászkák ... 25
Kolozsvári lángos......58
Kukoricás gombócleves . 48
Legényfogó krumplitalpas 50
Libahússal töltött padlizsán ..........65
Libamellvagdalt.......29
Magyaros húspástétom . 73
Májas-gesztenyés göngyölt hús....20
Malacgalantin....78
Marhahús prád....71
Mediterrán pörkölt....67
Mentás húspástétom ... 16
Nyúlpástétom-felfújt ... 56
Padlizsán hússal töltve . . 39
Pálcikás húsgombócok . 42
Paradicsomos húsos tészta.............48
Paradicsomos kelkáposzta-tekercsek 40
Piedonne-féle húsos bab .........50
Pikáns makaróni......72
Pikáns töltött káposzta . 14
Póréhagymás göngyölt fasírt ......28
Provánszi tál .........62
Rác húsos burgonya .. 18
Rakott makaróni ......38
Rakott zsenge karalábé . 17
Rántott hús másképpen 16
Részeges rakott bárány 74
Sajtkrémes vagdalt .... 66
Sajtos húspogácsa .... 10
Sajtos-húsos palacsinta . 38
Sajtos-májas húspogácsa 24
Scsevabcsicsa........30
Sonkás húsropogós ... 12
Sonkás rakott káposzta . 18
Stefánia ............35
Szarvaskrokett........28
Szőlős-mandulás marhahús .........55
Tatár beefsteak .......12
Tatárhús magyarosan . . 72
Töltött csillagtök......57
Töltött csülök ........61
Töltött libanyak.......36
Töltött makói hagyma . . 52
Töltött paradicsomos paprika............34
Töltött sertésláb ......70
Töltött szőlőlevél......10
Töltött tök kapormártással .....15
Töltött zeller .........46
Vadhúsos kosárkák .... 56
Vadhúspástétom......49
Vagdalt hús arab módra . 9
Vagdalt húsgombóc tölteléknek..........9
Vagdalt húspogácsa ... 23
Vitaminos húspástétom . 45

Toró Elza

Toró Elza műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Toró Elza könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
A 100 legjobb recept darált húsból

Szép állapotú példány.

Állapot:
950 ,-Ft
5 pont kapható
Kosárba
konyv