1.035.157

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Logopédiai vizsgálatok kézikönyve

Szerző

Kiadó: Új Múzsa Kiadó Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 180 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 28 cm x 20 cm
ISBN: 963-8600-70-5
Megjegyzés: Kivehető mellékletekkel. Néhány fekete-fehér ábrával.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A logopédus tevékenységének két alaptípusa a diagnosztizálás és a terápia. A helyes diagnosztizálás érdekében vizsgálatok sorát végzi el, információkat gyűjt, hogy reális véleményt alkothasson a... Tovább

Előszó

A logopédus tevékenységének két alaptípusa a diagnosztizálás és a terápia. A helyes diagnosztizálás érdekében vizsgálatok sorát végzi el, információkat gyűjt, hogy reális véleményt alkothasson a logopédia kompetenciájába tartozó problémák természetéről, súlyosságáról, okairól. Ezzel teremti meg a legmegfelelőbb kezelés alapját.
Az információ különböző forrásokból és változatos módszerekkel nyerhető: beszélgetéssel és kikérdezéssel, kérdőív kitöltésével, megadott szempontú megfigyeléssel, pedagógiai jellegű feladatok megoldásának értelmezésével, teszteléssel.
A logopédiai vizsgálat, valamint a diagnosztizálást követő terápia csak a vizsgált személy beleegyezésével történhet. Kiskorú gyermek esetében a szülő, illetve gondviselő hozzájárulása szükséges.
A logopédus vizsgálati munkája a kapcsolatfelvétellel kezdődik. Az első találkozás következtetni enged a terápiás motivációra is, amely lényeges lehet a terápia prognózisában. A részletesebb tájékozódás lépései: az anamnézis felvétele, orvosi, pszichológiai vélemények, javaslatok kikérése, megfigyelések a vizsgálati helyzetben, valamint a konkrét panaszhoz illeszkedő logopédiai vizsgálatok.
A beszéd- és kommunikációs problémák összetettek is lehetnek, halmozottan is előfordulhatnak, ezért mindig az adott gyermek vagy felnőtt egyéni szükséglete szabja meg a vizsgálathoz használt eljárásokat. Előfordulhat, hogy a vizsgálatok eredménye vagy a terápia folyamán tapasztalt jelenségek további vizsgálatok elvégzését igénylik. Szeretnénk hangsúlyozni, hogy a vizsgálati eredmények elemzésével, értékelésével kialakított vélemény nem statikus, megváltoztathatatlan ítélet. A terápiában alkalmazott módszerek helyes megválasztását csak a dinamikus diagnózis segíti, amely végigkíséri a gyermek, a felnőtt állapotában bekövetkező változásokat.
A kötet fejezetei a különböző beszédhibák és részképességzavarok feltárására irányuló logopédiai vizsgálatokat mutatják be. A kötet szerves részét képező, tasakban elhelyezett, kivehető mellékletek és a képanyag a vizsgálatokhoz szükséges űrlapokat, vizsgálólapokat és képeket tartalmazzák.
A szerzők több évtizedes tapasztalataikat összegezték a vizsgálatok anyagának kidolgozásakor, de felhasználták a más szakemberek által kialakított, már bevált eljárásokat is.
Köszönettel tartozunk dr. Meixner Ildikónak, aki hozzájárult olvasásvizsgálatának közléséhez.
Köszönet illeti a diagnosztikai kézikönyv korábbi változatainak szerkesztőit, Feketéné Gacsó Máriát és Krasznárné Erdős Felíciát, akiknek a munkája megalapozta az új összeállítás elkészítését. Vissza

Tartalom

Előszó 7
Az anamnézis (Feketéné Gacsó Mária) 9
A megkésett/akadályozott beszéd- és nyelvi fejlődés vizsgálata (Bittera Tiborné - Juhász Ágnes) 21
Az artikulációs zavar vizsgálata (Korompai Istvánné) 41
Az orrhangzós beszéd vizsgálata (Bittera Tiborné) 55
A diszfónia vizsgálata (Török Gyula) 67
A dadogás és a hadarás vizsgálata (Feketéné Gacsó Mária - Mácsainé Hajós Katalin) 71
A diszlexiaveszélyeztetettség vizsgálata (Marosits Istvánné) 77
A diszlexia vizsgálata (Szebényiné Nagy Éva) 93
A diszkalkulia vizsgálata (Dékány Judit - Juhász Ágnes) 117
Az afázia vizsgálata (Osmanné Sági Judit) 139
A diszartria vizsgálata (Vannay Aladárné) 155
A Harris-féle laterális dominancia teszt 159
Token beszédmegértési teszt gyermekeknek 169
Irodalom 177
A tasak tartalmának jegyzéke 179
Mellékletek 179
Képanyag 180
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv