1.035.082

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A kalocsai érsekség évezrede

Szerző
Fordító
Lektor
Fotózta

Kiadó: Mikes Kiadó Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 136 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 28 cm x 20 cm
ISBN: 963-8130-18-0
Megjegyzés: Színes fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Jézus Krisztus születésének 2000., Szent István királyunk megkoronázásának 1000. évében, az általa alapított Kalocsai - ma Kalocsa-Kecskeméti - Főegyházmegyében egyházmegyénk történeti albumával... Tovább

Előszó

Jézus Krisztus születésének 2000., Szent István királyunk megkoronázásának 1000. évében, az általa alapított Kalocsai - ma Kalocsa-Kecskeméti - Főegyházmegyében egyházmegyénk történeti albumával ajándékozzuk meg az Olvasót.
A Főegyházmegye érintett leginkább a millenáris ünnepségben, mert első főpásztora, Asztrik hozta II. Szilveszter pápától Szent István király számára a koronát.
Nagy adósságot törleszt a Dr. Török József történész professzor által írt egyházmegye történet, mert most nyílt rá először alkalom, hogy a kezdetektől egészen napjainkig harag és elfogultság nélkül, Cicero törvénye szerint „ne quid falsi dicere audeat, ne quid veri non audeat" (Orat. II. 9, 15) írattassék meg a múlt. A történetírók nem kitalálói, hanem megőrzői, előadói és magyarázói a tényeknek és a valóságnak.
Az utolsó, részleges, a Főegyházmegye történetét bemutató Schematismus (1975) óta világviszonylatban és hazánkban lényeges változások mentek végbe, kimondhatóvá vált az igazság. A régi korok megítélése is árnyaltabbá lett, mert a modern történettudomány eredményeinek felhasználásával lehetett áttekinteni a Főegyházmegye múltját. A valóság sokszor fájdalmasabb, mint a megszépített történeti múlt, de igazi önismerethez, a történelemből való okuláshoz és tanuláshoz csak az igazsággal való pártatlan szembenézés vezethet el. A tanulmány legfőbb értékének tarthatjuk, hogy az utolsó 60 évről vázlatos, ugyanakkor árnyalt képet ad. Az idősebb papi generáció számára is világossá válnak azok az erővonalak, amelyek a Szentszéket, a kalocsai érsekeket irányították a különösen nehéz háborús és kommunista elnyomás éveiben. Mozaikszerű emlékek így egyetlen nagy tablóvá állnak össze számukra is. Fiatalok és azon Olvasók számára, akik nem ismerik Egyházunk közelmúltját, a reveláció erejével hatnak az eseményeket megvilágító dokumentumok. Történelemmé kellett rögzíteni mindazt, ami ma jelenvaló, holnap azonban visszavonhatatlanul múlttá és elfeledetté lesz.
A tanulmányt kiegészítő illusztrációk ugyanezt a célt szolgálják. A Főegyházmegye templomainak, műemlékeinek képi megjelenítésével utalunk a múltra, mindarra az erőfeszítésre, amit a Főegyházmegye papjai és hívei tettek az Evangélium terjesztéséért.
Amikor most a keresztény kultúra iránt érdeklődők kezébe adjuk a könyvet, arra kérjük őket, hogy becsüljék meg az élő múlt jó hagyományait és tisztelettel gondoljanak azokra, akik a „darabokra szaggatott", „lelkiekben meggyötört" Főegyházmegyében hűséges tanúknak bizonyultak. így válik a múlt erős gyökérré és reménységünk alapjává. Isten áldását kérem Főegyházmegyénkre, hogy ne csak múltja, hanem jövője is legyen. Vissza

Tartalom

Előszó 5
Asztrik és a kezdetek 7
Szent László és Bács 13
Koronázó Kalocsa 16
Térítések, tatárhordák 19
Avignoni adógaras 22
Délvidék lángokban 24
Az ég mint megnyílt aranykapu 24
Hódoltság és hontalanság 27
Barokk honalapítás 29
Himnusz és Szózat százada 31
Darabokra szaggattattál 33
A megújult Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye 36
Kiadói utószó 37
Felhasznált irodalom 37
Resümee 39
Sazetak 40
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv