1.029.861

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A korszerű szőlőtermesztés alapjai

Szerző
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 329 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-230-476-4
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés13
Szőlőtermesztésünk ágazati jelentősége14
Helyzetkép16
Terméshozamokról26
Fejlesztés néhány kérdése36
A termesztés feltételei43
Technika és technológia43
A szőlőtermesztés - mint szakma46
A technika jelentősége48
A technológiai fegyelem48
A zárt termelési rendszer49
A kooperáció lehetőségei51
Technika és technológia a házikertben52
Művelési rendszerek, művelési módok54
A művelési rendszerek típusai55
A művelési rendszer alapja a tőkeforma57
A korszerű tőkeforma58
A tőkeformákat meghatározó tényezők61
A tőkeművelésmódok csoportosítása63
A hagyományos tőkeformák68
A jövő tőkeformáinak lehetőségei71
A szőlőfajták (Bakonyi Károly)73
Az üzemi fajták megválasztása74
A háztáji, házikerti fajták megválasztása76
Az alanyfajták termesztési értékelése77
Fehér borszőlőfajták termesztési értékelése79
Irsai Olivér79
Biuvier79
Ottonel muskotály80
Rizlingszilváni80
Kocsis Irma80
Zöld szilváni81
Korai piros veltelini81
Piros veltelini81
Zöld veltelini81
Leányka82
Szürkebarát82
Piros tramini82
Chardonnay82
Semillon83
Sauvignon83
Aligoté83
Cirfandli83
Sárga muskotály84
Rajnai rizling84
Királyleányka84
Ezerjó85
Ezerfürtű85
Balaton kincse 85
Mathiász muskotály86
Budai Zöld86
Bánáti rizling86
Kecskemét virága87
Kéknyelű87
Olasz rizling87
Furmint87
Hárslevelű88
Pozsonyi fehér88
Kövidinka89
Izsáki sárfehér89
A fajtaválaszték bővítése90
Vörös borszőlőfajták termesztési értékelése90
Medoc noir90
Pinot noir91
Oportó91
Merlot91
Baracsi rubin92
Kékfrankos92
Cabernet franc92
Cabernet Sauvignon93
Kadarka93
Kurucvér93
A fajtaválaszték bővítése94
Csemegeszőlő-fajták termesztési értékelése94
Csaba gyöngye94
Favorit94
Cardinál95
Szőlőskertek királynője95
Pannónia kincse95
Gloria Hungariae96
Challelas-félék96
Assatuttu96
Mathiász Jánosné muskotály97
Attila97
Cegléd szépe97
Mócsai Mariska97
Rekord97
Téli muskotály98
Izbégi muskotály98
Afuz Ali98
Itália99
A fajtaválaszték bővítése99
A rezisztens fajták termesztési értékelése99
Zala gyöngye99
Feri szőlő (Seibel 5279)100
Kunbarát100
A fajtaválasztás bővítése100
A szőlőnemesítés irányai101
Szelekciós nemesítés101
Keresztezéses nemesítés102
Rezisztencianemesítés103
Alanyfajták nemesítése103
Honosítás104
Fajtafenntartó nemesítés104
Az új fajták és fajtajelöltek helyzete104
A szaporítóanyag termesztése106
A szőlő szaporításának módjai107
Az alapanyagok előállítása108
Gyökeres oltványok előállítása117
Az olványtermesztés új lehetősége125
A minőség és a szaporítóanyag-szabványok126
A szőlő-szaporítóanyag forgalmazása129
A termesztés technológiája
A telepítés135
A tevezés135
A telepítési program136
A szőlőtelepítés állami szabályozása137
A telepítési elv137
A telepítés előkészítése143
Az ületetés technológiája146
A háztáji és házikerti szőlők telepítése149
A támberendezések151
A támberendezések anyagai152
A támberendezés építése156
A háztáji és házikerti szőlők támberendezése158
A támberendezés karbantartása és felújítása160
A metszés161
A tőkeformák alakító metszése166
A termőszőlők rövidmetszése170
A termőszőlők hosszúmetszése172
A metszést kiegészítő munkák173
A gépi metszés lehetőségei175
A metszés technológiája az Izsáki, a Kiskunhalasi, a Kunbajai Állami Gazdaságban, 1973-ban176
A művelésmód és a művelési rendszer átalakítása180
A korszerűsítés180
Melyek a korszerűsítendő ültetvények?181
Az átalakítás előkészítése181
A korszerűsítés műveletei182
Az átalakítás élettani hatásai186
A korszerűsítés támogatása187
A hajtáskezelés188
A magasművelésű szőlők hajtáskezelése189
A hajtáskezelés kilátásai192
Az elemi kárt szenvedett szőlők hajtáskezelése194
A háztáji és házikerti szőlők hajtáskezelése194
A tőkepótlás196
A fiatal szőlők pótlásmódjai197
A termőszőlők pótlásmódjai198
A pótlási eljárások korszerűsítése200
A háztáji és a házikerti szőlők tőkepótlása201
A talajművelés203
A szélessoros homoki szőlők talajművelése205
Hagyományos talajmunkák homoki szőlőben210
A szélessoros, kötött talajú szőlőkben210
A vegyszeres gyomirtás215
A mélyművelés hatásai, következményei, lehetőségei215
A non tillage220
A talajművelés technológiája az Izsáki, a Kiskunhalasi, a Kunbajai Állami Gazdaságban, 1973-ban226
A tápanyag-gazdálkodás230
A szerves anyag231
Az ásványi tápanyagok szerepe, aránya232
A fontosabb ásványi tápelemek236
A tápanyag-gazdálkodás rendszere244
Szőlőben használt trágyaszerek250
A szőlő öntözése254
Az öntözés technikája256
A háztáji, házikerti szőlők tápanyag-gazdálkodásáról260
A tápanyag-gazdálkodás technológiája az Izsáki, a Kiskunhalasi, a Kunbajai Állami Gazdaságban, 1973-ban260
A szőlő védelme265
A szőlő károsítói266
A kémiai szőlővédelem274
A háztáji és házikerti szőlők védelme282
A betakarítás283
Termésbecslés284
A szüret ideje286
A kézi szedés termelékenységét növelő eljárások288
Az étkezési szőlő szedése293
A gépi betakarítás294
A borkészítés és -kezelés újabb eljárásai302
A reduktív fehérborkészítés sajátosságai302
Bortárolók304
A szeparálás növekvő jelentősége308
A savtompítás új arányai310
Egyes derítőanyagok technológiai jellemzői312
Újabb szűrési ejárások314
A melegítéses vörösborkészítés alapjai317
A palackozás néhány technikai vonatkozása319
A palackos borok csomagolásának, értékesítésének néhány kérdése323
A borminőség értelmezése325
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv