A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

Minden magyar felelős minden magyarért

Az Aracs Társadalmi Szervezet almanachja 1997-2002

Szerkesztő
Lektor
Fotózta

Kiadó: Aracs Társadalmi Szervezet
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 247 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 22 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Az Aracs TSz évkönyve több mint öt éves munkát tükröz. A cél a sokrétűségnek és a sikereknek a dokumentálása.
Az Aracs T. SZ. 1997-ben alakult Szabadkán a pusztulásban levő délvidéki (elsősorban a bánsági) falvak fönnmaradásának segítése céljából. Ennek előföltételeként kezdettől fogva szorgalmazta a szociográfiai kutatásokat. Az Aracs alapító elnöke, dr. gubás Jenő nyugalmazott főorvos (akit a Szociális és Családügyi Minisztérium Mocsáry Lajos-díjjal tüntetett ki) még 1997-ben Veszendő végeken címmel egy bánáti falu kapcsán könyvet jelentetett meg. A cél a kisebbségi sorsban élő magyarság nemzeti önazonosságának megőrzése, a feladatok tudatosítása, a lelkiismeret élesztése. Ennek érdekében a szervezet könyveket kezdett gyűjteni könyvtárak, iskolák és művelődési intézmények számára. Az adományozók magyarországi intézmények, amelyektől elsősorban a Duna Televízió, majd a Pro Hungaris Alapítvány közvetítésével az Aracs T. SZ. juttatja át a határon (bonyolult hivatalos procedúra árán)... Tovább

Fülszöveg

Az Aracs TSz évkönyve több mint öt éves munkát tükröz. A cél a sokrétűségnek és a sikereknek a dokumentálása.
Az Aracs T. SZ. 1997-ben alakult Szabadkán a pusztulásban levő délvidéki (elsősorban a bánsági) falvak fönnmaradásának segítése céljából. Ennek előföltételeként kezdettől fogva szorgalmazta a szociográfiai kutatásokat. Az Aracs alapító elnöke, dr. gubás Jenő nyugalmazott főorvos (akit a Szociális és Családügyi Minisztérium Mocsáry Lajos-díjjal tüntetett ki) még 1997-ben Veszendő végeken címmel egy bánáti falu kapcsán könyvet jelentetett meg. A cél a kisebbségi sorsban élő magyarság nemzeti önazonosságának megőrzése, a feladatok tudatosítása, a lelkiismeret élesztése. Ennek érdekében a szervezet könyveket kezdett gyűjteni könyvtárak, iskolák és művelődési intézmények számára. Az adományozók magyarországi intézmények, amelyektől elsősorban a Duna Televízió, majd a Pro Hungaris Alapítvány közvetítésével az Aracs T. SZ. juttatja át a határon (bonyolult hivatalos procedúra árán) a gyűjtések eredményét. Azóta többtízezer kötet szépirodalmi, tudományos mű és tankönyv került a vajdasági intézményekbe.
Az Aracs T. SZ. (amelyet 2000-ben Orbán Viktor miniszterelnök a kisebbségekért tett szolgálatért tüntetett ki) könyv- és képzőművészeti bemutatókat is tartott, s díjakat alapított azoknak az embereknek a megjutalmazására, akiknek szerepük volt a délvidéki magyarság önazonosságának őrzésében. Emellett tucatnyi kiskönyvtárat hozott létre a Bánságban, s ugyanerről a vidékről magyarországi alapítványok segítségével nyaranként 30 gyermeket üdültet az anyaországban.
Az Aracs T.SZ. alapította az Aracs c. folyóiratot, a délvidéki magyarság közéleti orgánumát, melynek a tóthfalusi Logos Grafikai Műhely (Utasi Jenő atya főszerkesztő személyében) a fő támogatója és Vajda Gábor a felelős szerkesztője. A szerkesztőbizottsági tagok és a munkatársak az egész Délvidéket lefedik.
Az Aracs T. SZ.-nek Gubás Ágota publicista az alelnöke, a tanácsának 11 tagja van, akik Szabadka ismert tudósai és közéleti emberei. A szervezet adományokból, alapítványi támogatásokból, önkormányzati juttatásokból tevékenykedik. Újabban tagszervezete is létesült - Bajmokon.
Az Aracs T. SZ. dokumentációja alapján készült szövegválogatás érzékelhetőbbé, fölidézhetőbbé teszi a társaság eddigi munkáját, s ugyanakkor serkentőleg hathat a jövendő munkatársakra. Vissza

Tartalom

Bevezető
Előszó
Az előzmények
A Szent István-i Aracs
Az indulás
Az alapszabályzat
A szervezet tevékenysége
Az alapítás éve, 1997
Az 1998-as év
Az 1999-es év
A 2000-es év
A 2001-es év
A 2002-es év
A bajmoki Aracs-tagszervezet munkájáról
Köszöntők és levelek
Az Aracs T. Sz. díjkiosztó ünnepségei
Aracs - a délvidéki magyarság közéleti folyóirata
Sajtóvisszhang
Utószó - Beszédes Valéria: Az évkönyvek hasznáról
A tagok, támogatók és pártolók névsora
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Minden magyar felelős minden magyarért Minden magyar felelős minden magyarért
Állapot:
1.840 Ft
920 ,-Ft 50
7 pont kapható
Kosárba
konyv