1.034.202

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A tizenévesek politikaképe

Ifjúság és politika

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: MSZMP KB Társadalomtudományi Intézete
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 166 oldal
Sorozatcím: Műhelytanulmányok
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-7700-55-2
Megjegyzés: Angol és orosz nyelvű összefoglalóval.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A maga nemében sajátos kutatási produktumot tart a kezében az olvasó. Formailag egy hat évvel ezelőtt lebonyolított mélyinterjús vizsgálat elemző tanulmányait publikáljuk e kötetben. Nem kétséges... Tovább

Előszó

A maga nemében sajátos kutatási produktumot tart a kezében az olvasó. Formailag egy hat évvel ezelőtt lebonyolított mélyinterjús vizsgálat elemző tanulmányait publikáljuk e kötetben. Nem kétséges azonban, hogy csupán ennyit ma nem lenne érdemes kiadni. Ám szerencsére többről van sző. Egyrészt azért, mert számos nem szokványos eleme volt ennek a mélyinterjús vizsgálatnak. Mindenekelőtt az, hogy minden egyes beszélgetést a szerzői team tagjai folytattak le, méghozzá másfél éves intenzív együttes elméleti munka után. De a feldolgozás sem a szokványos volt. A csoport minden résztvevője a teljes mélyinterjús anyagot a maga egészében feldolgozta, az összes egyéni tapasztalatot egy újabb év során közösen értékeltük. Ezzel párhuzamosan folytattuk az elméleti munkát, a nemzetközi összehasonlítást, és megcsináltunk (országos reprezentatív mintán) egy kérdőíves vizsgálatot is. Mindenki többször átdolgozta saját értékelését, részben a teamen belüli, részben a külső munkatársakkal folytatott viták, valamint az új eredmények hatására. A kötetben olvasható tanulmányok tehát nem szimpla elsődleges reflexiók, hanem sokéves munka esszenciális eredményei.
A tanulmányok gyakorlati háttere 250 mélyinterjú, amit 15 általános iskolában, gimnáziumban, szakközépiskolában és szakmunkásképzőben készítettünk, az aprófalvaktól a budapesti belvárosig haladva. A megkérdezettek túlnyomó többsége az általános iskolákban 13 éves, a középiskolákban 17 éves volt.
Miért érdekes és fontos kérdés az, hogy a tizenévesek politikaképe hogyan alakul és mit tartalmaz? Széles körben elfogadott az az álláspont, miszerint a tizenéves korban kialakuló politikai világkép, a politikai kultúra elsajátított keretei rendkívül stabil elemeit jelentik a későbbi - felnőttkori - állampolgári magatartásmódok alakulásának és alakíthatóságának. E megállapítást lehet vitatni is, elfogadni is; egy olyan kutatómunka során, amelynek célja a hazai politikai szocializációs folyamatok elemzése volt, mindenképpen empirikusan is vizsgálandó feladatként kellett kitűzni e probléma hazai mibenlétének tisztázását. Vissza

Tartalom

Előszó (Boros László - Kéri László) 5
Boros László: Autonóm részvétel vagy szervezett részvétlenség? (Általános tanulások) 7
Kéri László: Szétszedett szocializáció 17
Gyulavári Ágnes: Paradoxon (Idealizálás és elidegenedés) 49
Tóth Éva: Konfliktustanulás 67
Csatáry Ildikó: Elvek és valóság (Avagy mit közvetítenek a politikai szocializációs csatornák?) 86
Dögei Ilona: A család szerepe a fiatalok politikai szocializációjában 116
Karácsony András: Hallgatni arany (Adalékok az autonómiatorzulás szocializációjához) 139
Stumpf István: Az úttörőszervezet szerepe a politikai szocializáció folyamatában 148
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv