1.029.883

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az E-számokról őszintén

Élelmiszereink árnyoldalai

Szerző
Lektor

Kiadó: Pilis-Vet Bt.
Kiadás helye: Pilisvörösvár
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 222 oldal
Sorozatcím: Tudomány és életmód
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-212-801-x
Megjegyzés: Második kiadás.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Világunk sokat változott az elmúlt évtizedekben, és ez az élelmiszeriparra is hatásul volt. A termékkínálat bővülésével párhuzamosan megjelentek a fogyasztó befolyásolásának különböző eszközei is. A hangzatos ideológiák mögött számtalan ellentmondás feszül, és az egyre kiszolgáltatottabb vásárlónak alig van ismerete arról, valójában mi is kerül az asztalára.
A táplálkozástudomány területén belül talán a legszövevényesebb kérdéskört az élelmiszer-adalékanyagok, más néven "E-számok" jelentik. Valós és valótlan információk keverednek a tömegkommunikációban, és csak kevesen tudnak biztosat. Az egészségét megőrizni vágyó fogyasztó - félve az esetleges ártalmaktól - gyanakvással nézi a termékek címkéjét, mások fölösleges "pánikkeltésnek" érzik a negatívumok "felfújását". Egy azonban tény: az E-számok egyre inkább az általános érdeklődés középpontjába kerültek.
Bizonyára sokan vagyunk, akik - kimondva vagy kimondatlanul - kérdésekkel és kételyekkel küzdünk az élelmiszeripar tevékenységét... Tovább

Fülszöveg

Világunk sokat változott az elmúlt évtizedekben, és ez az élelmiszeriparra is hatásul volt. A termékkínálat bővülésével párhuzamosan megjelentek a fogyasztó befolyásolásának különböző eszközei is. A hangzatos ideológiák mögött számtalan ellentmondás feszül, és az egyre kiszolgáltatottabb vásárlónak alig van ismerete arról, valójában mi is kerül az asztalára.
A táplálkozástudomány területén belül talán a legszövevényesebb kérdéskört az élelmiszer-adalékanyagok, más néven "E-számok" jelentik. Valós és valótlan információk keverednek a tömegkommunikációban, és csak kevesen tudnak biztosat. Az egészségét megőrizni vágyó fogyasztó - félve az esetleges ártalmaktól - gyanakvással nézi a termékek címkéjét, mások fölösleges "pánikkeltésnek" érzik a negatívumok "felfújását". Egy azonban tény: az E-számok egyre inkább az általános érdeklődés középpontjába kerültek.
Bizonyára sokan vagyunk, akik - kimondva vagy kimondatlanul - kérdésekkel és kételyekkel küzdünk az élelmiszeripar tevékenységét és az E-számokat illetően. Megismerhetjük-e valaha is a gyártási folyamatok kulisszatitkait? Megbízhatóak-e az E-számokkal kapcsolatos tudományos eredmények? Lehetnek-e egészségkárosító hatásaik az adalékanyagoknak? Mit várhatunk a jövőben ezen a téren? Többek között e kérdésekre keres választ kiadványunk, szemléletformáló jelleggel, ugyanakkor tudományos megalapozottsággal, rámutatva a fő tendenciák irányára és az egyedi jelenségek mozgatórugóira. Vissza

Tartalom

Bevezetés11
A kulisszák mögött
Ingatag alapok13
Döntő változások14
Az értékesítés művészei16
Minden rossznak gyökere17
A szabadság látszata18
Veszélyes eszközök20
Kettőn áll a vásár23
Alapvető összefüggések24
Bizonytalan mérték26
Felborított egyensúly30
Gyémánt vagy grafit?31
Egy új helyszín: a laboratúrium32
Hazug étkek33
Élelmiszereink kozmetikumai
Megnyerő ideológia35
A sminkelés eszközei38
Egy kis történelem41
E-számok labirintusában43
Titkok tudói45
Hivatalos álláspont47
Megrázó kísérletek48
Szomorú valóság51
Eltompult ízvilág51
Üres ételek53
Egészségügyi kockázatok53
Kételyek és kérdések55
Nincs pardon61
A kémia vasszabályai62
Előny a gyártónál65
Fogyasztói tájékoztatás mint utópia67
A másik véglet: alaptalan vádak70
A befolyásolás mesterei
Aromák73
Felfokozott ízek80
Nátrium-glutamát80
Az élet illúziója: színezékek83
Természetes színezék85
Mesterséges színezék92
A tárolhatóság ára: a tartósítószerek98
A szalicil fölemelkedése és bukása101
A két favorit: benzoesav és szorbinsav103
Daganat vagy kolbászmérgezés? A nitrát és a nitrit106
Egyéb tartósítószerek110
A tartósítószer-mentes befőzés alapszabályai114
Antioxidánsok118
Természetes antioxidánsok118
Mesterséges antioxidánsok119
Étkezési savak122
Elkeserítő vegyületek: az édesítőszerek125
Kezdeti nehézségek127
Az édesítőszerek csoportosítása127
A titokzatos szacharin128
Hírek a ciklamátról130
Az elhíresült aszpartám132
Egy újabb lehetőség: K-aceszulfam134
A narancs és a kémikus esete: E 959135
Tényleg fogyókúrás a "light" termék?136
Cukorszármazékok vagy polialkoholok138
Természes édesítőszerek141
Az édes íz várható jövője144
Keserű ízű anyagok144
Az adalékok krémje: állománymódosítók145
Algakivonatok (tengeri moszatok)146
Maglisztek148
Növénykivonatok150
Gyümölcskivonat150
Erjesztési termékek152
Cellulózszármazékok153
Keményítószármazékok155
A tejfehérje (kazein) mint adalék157
Szójafehérjék159
A csodazselé160
Az emulgeátorok162
Egyéb állományjavítók164
A levegőért is fizetünk? Térfogatnövelők165
Sütőipari adalékanyagok167
A búza tragédiája169
Egyéb adalékanyagok172
A csecsemők és kisgyermekek kilátásai172
Az élelmiszer-feldolgozás problémás kérdései175
Élelmiszer-technológiai segédanyagok175
Tisztító- és fehérítőszerek177
Egyéb kockázatok178
Út a megoldás felé179
Táblázatok
Az élelmiszer-adalékanyagok E-számai és feltételezett hatásaik185
Az egészséges, hat hónaposnál fiatalabb csecsemők tápszereiben engedélyezett adalékanyagok202
Az egészséges csecsemők és kisgyermekek elválasztási élelmiszereiben engedélyezett adalékanyagok203
Gyermekeknek kifejezett nem ajánlott adalékanyagok204
Felhasznált irodalom205
Tárgymutató209
Könyvajánló217
Kazettaajánló220

Tóth Gábor

Tóth Gábor műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Tóth Gábor könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv