A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

A kreativitás többszempontú vizsgálata

Szerző

Kiadó: Didakt Kiadó
Kiadás helye: Debrecen
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 243 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN: 978-615-5212-01-7
Megjegyzés: Néhány fekete-fehér fotóval.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A Debreceni Egyetem „Tehetségkutató és Tanácsadó Kutatócsoportja" 2011- ben „A kreativitás többszempontú vizsgálata" című projektjére pályázati támogatást nyert az Oktatásért Közalapítványtól... Tovább

Előszó

A Debreceni Egyetem „Tehetségkutató és Tanácsadó Kutatócsoportja" 2011- ben „A kreativitás többszempontú vizsgálata" című projektjére pályázati támogatást nyert az Oktatásért Közalapítványtól (pályázati azonosító: NTP-OKA XXV). A kutatási eredményeket ebben a tanulmánykötetben közöljük.
Ez az összeállítás a Debreceni Egyetem Pszichológiai Intézetének munkatársai, illetve egykori és jelenlegi PhD-hallgatói által végzett, a kreativitással közvetlenül vagy közvetve összefüggő kutatásokat foglalja egybe az Oktatásért Közalapítvány pályázati támogatása segítségével. Arra törekedtünk, hogy egyrészt friss munkákat mutassunk be, másrészt lehetőség szerint reprezentáljuk azt a sokszínűséget, amely a kreativitáskutatásokra világszerte jellemző. Remélhetőleg a tanulmánykötet írásai, a bemutatott eredmények meggyőzik az olvasót arról, hogy a kreativitás tudományos igényű tanulmányozásának komoly gyakorlati haszna van. és hosszú távon a társadalom érdekeit szolgálja.
Először a kreativitás fogalmának, vizsgálatának és fejlesztésének elméleti összefoglalóját adjuk közre, három íráson keresztül. Ezt követően vesszük sorra a pályázatban megjelölt kutatási témákat.
A következő kutatási téma a kreatív (produktív) tanulás vizsgálata. A kreatív tanulást fejlesztő programok beválogatási, hatásvizsgálati gyakorlata szempontjából lényeges, hogy adatokat gyűjthessünk arról, mennyire produktív, mennyire kreatív tanulás jellemzi a jelentkezőket és a résztvevőket.
Egy másik fontos témakör a kreatív tanulásfejlesztő programokra, illetve hatékonyságuk vizsgálatára fókuszál. A Tehetségpontoktól elvárt egyik szakmai alapkövetelmény, hogy minimum önkontrollos hatásvizsgálattal alátámasztott tehetségfejlesztő programokat működtessenek. A bemutatott kutatás gyakorlati jelentősége, hogy eredményeképpen a hazai kreativitásfejlesztő és tanulásfejlesztő gyakorlatban egy hiánypótló, hatásvizsgálattal alátámasztott programot ajánlhat alkalmazásra.
Ajánlunk egy összetett kutatási témakört is, ami a tudományterületi kreativitás és a teljesítmény összefüggéseire koncentrál. Külön tanulmányban vizsgáljuk a kreatív konfliktusmegoldás problémakörét is. Vissza

Tartalom

Előszó 5
I. A KREATIVITÁSKUTATÁS ELMÉLETI ALAPJAI
Kreativitás és beilleszkedési zavarok 9
Gyarmathy Éva
A kreativitás mérésének módszerei 41
Tóth László
A kreativitás fejlesztésének módszerei 49
Mező Ferenc
II. A KREATIVITÁS TÖBBSZEMPONTÚ VIZSGÁLATA
A Tóth-féle Kreativitás Becslő Skála (TKBS) 65
Tóth László
A kreatív (produktív) tanulás vizsgálata Jupiterbolha-próbával 89
Mező Ferenc
Az "IPOO-minimum" kreatív tanulásfejlesztő program 111
hatásvizsgálata
Mező Ferenc
A kreativitás fejlesztése a biológia tanításában 135
Revákné Markóczi Ibolya
Matematikai kreativitás és matematikai teljesítmény 149
Kondé Zoltán - Máth János
Kreativitásra nevelés: 175
Társadalmi célú reklámok tervezése a rajzórákon
Balázs Katalin - Münnich Ákos
A kreativitás és a gyermekrajz fejlődése 201
Inántsy-Pap Judit - Juhász Eszter Vera
Kreatív konfliktusmegoldás 223
Kovács Judit - Pántya József
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv