A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A szabadság nótáriusa

Regény Ráday Pál életéről

Szerző
Szerkesztő
Róla szól

Kiadó: Írmag Könyvek
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 180 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN: 963-8516-56-9
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

„Én Ráday Pál születtem e világra az 1677-ik esztendőben, július havának 2-ik napján, a jegy alatt néhai b.e. Libertsey Rozina kedves asszonyanyámtól Libertsey Mihálynak Földváry Zsófia asszonytól... Tovább

Előszó

„Én Ráday Pál születtem e világra az 1677-ik esztendőben, július havának 2-ik napján, a jegy alatt néhai b.e. Libertsey Rozina kedves asszonyanyámtól Libertsey Mihálynak Földváry Zsófia asszonytól származott leányától és Ráday Gáspár atyámuramtól Ráday Andrásnak Madách Zsófia asszonytól való fiától. Aki kívántam életemnek emlékezetesebb dolgait jegyzésbe venni, e szerint:
A tudományok zsengéjét vettem a losonci oskolában syntaxisig. Azontúl küldettem Ráhóra, ama híres és tanításban szerencsés Braxatoris nevű preceptor keze alá, kinek halála történvén, csak egy esztendeig maradhattam tanítása alatt."
Ráday Pál letette a tollat és mégegyszer elolvasta, amit eddig írt. Azzal az évtizedek óta megszokott alapossággal, kicsit külső szemlélőként, mint mindig, ha írását ellenőrizte. Legyen az hivatalos vagy magánjellegű. A ludányi házban csend volt, a könyvtárszoba nagy aranyozott állóórája nemrég ütötte el a tizenegyet. Ráday az ajtó felé fordult, nem hallja-e Klára asszony lépteit. Sokszor megrótta azért, ha az éjszakáit megrövidítette, akár munkával, akár olvasással vagy könyveinek, iratainak rendezésével.
- Kedves uram — mondta —, az éjszakát pihenésre szánta az Isten. Eleget munkálkodott nappal is.
- Igazad van, lelkem — felelte erre Ráday és ezt valóban így is gondolta, már ami az éjszaka pihenésre való fordítását illeti. De mit tegyen, ha olyankor a legösztönzőbb, gondolatokat érlelő a csend és akkor lehet legigazabban önmagával ? A megszokásról nem is beszélve, hiszen a táborban, a kancellárius sátorában is gyakran lepte meg a hajnal munka közben, hogy az elkészült levéllel, irattal másnap reggel már indulhasson is a futár a címzettekhez.
A szolgálat nem tűrt halasztást. Vissza

Tóth-Máthé Miklós

Tóth-Máthé Miklós műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Tóth-Máthé Miklós könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv