1.035.098

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szemelvények a Hinduizmus Kutatásának Történetéből

A katolikus hitterjesztés indiai tudósításai Magyarországon a XIX. század végén és a XX. század elején

Szerkesztő

Kiadó: Bába és Társa Kiadó
Kiadás helye: Szeged
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 152 oldal
Sorozatcím: Vallástudományi Tanulmányok Sorozat
Kötetszám: 2
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-9144-64-9
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

"A katholikus hitterjesztés lapjaiban 1881-1915 között megjelenő kötetiből válogatott, Indiáról szóló cikkek azt mutatják be a magyar közönség számára, hogy a - többnyire - jezsuita hitterjesztők milyen tapasztalatokkal gazdagodtak indiai tevékenységük során. A kötetben szereplő kilenc tanulmány India kultúráját, illetve az ott folyó katolikus hittérítés eredményeit és lehetőségeit kívánja feltárni. A szövegek olvasása során nyilvánvalóvá válik, hogy ez utóbbi a tanulmányok elsődleges célja, s India kultúrájának és hitelének ismertetését is ennek rendelik alá a szerzők. Ebből következik, hogy ezek a tanulmányok nem korunk tudományos igényével születtek, bár a később tudománnyá váló India-kutatás hagyományába illeszkednek. Az elmúlt évszázad alatt a megcélzott közönség, a magyar társadalom is megváltozott. Korunk tudományos és társadalmi kontextusa jelentősen eltér tehát attól, amelyben e tanulmányok születtek, mégis fontos tanulságokat rejtenek a 20. század végi kutatók számára."... Tovább

Fülszöveg

"A katholikus hitterjesztés lapjaiban 1881-1915 között megjelenő kötetiből válogatott, Indiáról szóló cikkek azt mutatják be a magyar közönség számára, hogy a - többnyire - jezsuita hitterjesztők milyen tapasztalatokkal gazdagodtak indiai tevékenységük során. A kötetben szereplő kilenc tanulmány India kultúráját, illetve az ott folyó katolikus hittérítés eredményeit és lehetőségeit kívánja feltárni. A szövegek olvasása során nyilvánvalóvá válik, hogy ez utóbbi a tanulmányok elsődleges célja, s India kultúrájának és hitelének ismertetését is ennek rendelik alá a szerzők. Ebből következik, hogy ezek a tanulmányok nem korunk tudományos igényével születtek, bár a később tudománnyá váló India-kutatás hagyományába illeszkednek. Az elmúlt évszázad alatt a megcélzott közönség, a magyar társadalom is megváltozott. Korunk tudományos és társadalmi kontextusa jelentősen eltér tehát attól, amelyben e tanulmányok születtek, mégis fontos tanulságokat rejtenek a 20. század végi kutatók számára."
Jelen kötetünk szöveggyűjtemény, amely a Szegedi Tudományegyetem Vallástudományi Tanszékén folyó hinduizmus oktatás segédanyaga. A könyvben szereplő cikkek A katholikus hitterjesztés lapjaiban található indiai tudósítások, amelyek a XIX. század végén és a XX. század elején jelentek meg nyomtatásban. Természetesen a tanulmányok magunkon viselik a keresztény hittérítők szemléletmódját, amely gyakran adott jelenségek nem megfelelő megközelítését, illetve magyarázatát eredményezte. Mindamellett érdekes leírásokat találhatunk e könyv lapjain a korabeli India vallási-társadalmi életéről, a hindu emberek felfogásáról, mindennapjaik furcsaságairól.
a Szerkesztő Vissza

Tartalom

Tartalom3
Bevezetés5
A Bráhmán kaszt megtérése17
A kasztrendszer Indiában és a Kath. egyház38
India Bráhmin eleme a Kath. hithirdetés szempontjából58
A hinduk élete69
Hindu hitregék79
A "trimurti"79
Visnu tíz leszállása83
Bráhmin templomok Elő-Indiában90
A szent kő Sánárban94
Brahmá és Ráma templomai Poskárban95
Ganéza hét temploma Madura közelében98
A "Kailásza" Ellorában99
Sziringham99
Sillambara100
Madura101
Jagannath102
Ramszeram, Utarassza és Konjivaram106
Indiának föld alatt épült templomai111
Elefanta112
Ellora114
Karli115
Nasszik115
Adzsanta116
Mahabalipuram (hét pagoda)117
Krisna Dzsagganath temploma119
Bálvány-ünnepek a Bráhminok családi körében135
Különfélék146
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv