1.035.088

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mérgeskígyók

Szerző
Lektor
Fotózta

Kiadó: Tuatara Plusz Kft
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 152 oldal
Sorozatcím: Tuatara füzetek
Kötetszám: 6
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN: 963-00-7776-0
Megjegyzés: Színes és fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Kecalkoatl, a tollaskígyó, azaz a három főisten egyike már igen megöregedett. Hosszú élete során sok jót tett az emberekkel. Egy alkalommal például hangyává változott és ellopta a hangyabolyból a... Tovább

Előszó

Kecalkoatl, a tollaskígyó, azaz a három főisten egyike már igen megöregedett. Hosszú élete során sok jót tett az emberekkel. Egy alkalommal például hangyává változott és ellopta a hangyabolyból a kukoricát, hogy az embereknek adhassa, de megtanította nekik a drágakő megmunkálásának nehéz mesterségét, a tollmozaikok készítését, a kalendárium használatát, az épületek építését, a csillagok járásának törvényszerűségét, és ki tudná még felsorolni mi mindent. Az emberek persze mindezekért szerették és tisztelték, de az istenséget ez már nem tette boldoggá.
Egy alkalommal meglátogatta őt ellenlábasa, Teszkatlipoka, és édes, hízelgő szavakkal fordult hozzá:
- Miért ülsz itt búsan, te aki az elemek ura vagy, aki mindent megtehetsz amit csak akarsz? Nemde az élet örömei hiányoznak? Hát akkor ne késlekedj, tedd azt, amihez kedved van.
- Tudod, nem lehet. Fogadalmat tettem, - felelte a tollaskígyó. - Ha megszegem amit ígértem, bajt hozok az emberekre.
- Mit törődsz még velük! Nem elég hogy megteremtetted őket, megajándékoztad fiaikat a tudományokkal, a kultúrával és minden mással, amiről addig fogalmuk sem volt? Neked pedig nem jár semmi? Gyere, hagyd szomorúságod, igyál velem ebből a mámorító italból, és mulassunk együtt.
A főisten hagyta magát elcsábítani, és elfogadta Teszkatlipoka poharát, ezért a toltékokat egyik csapás érte a másik után, az éhínségtől a járványokig. Sokan meghaltak a becsületes emberek fiai közül, mire Kecalkoatl bódult feje tisztulni kezdett, és végre ráébredt, hogy nem csak leitta magát, hanem húgával is hált, és meglátta azt is, mit tett hűséges tisztelőivel, az emberekkel. Nagyon elszomorította az istenséget a látvány, és úgy döntött, hogy eltávozik a toltékok földjéről, mert nem tud a becsapott emberek szemébe nézni.
Fogta tehát kígyókból álló tutaját, és tengerre szállt, de előtte megígérte, hogy egyszer majd visszatér.
Az indiánok a parton állva figyelték, ahogy a főisten lassan eltűnik a távoli messzeségben, de szívük mélyén már alig várták, hogy újra visszajöjjön... (tolték legenda)
Kecalkoatl, akit a toltékok szakállas férfiként ábrázoltak, kétszeresen is „becsapta" híveit, mert a neki szentelt évben nem ő, hanem Cortez és katonái szálltak partra, és hogy ők mennyire nem voltak istenek, arról az indiánok hamarosan meggyőződhettek. No, de ez már egy másik történet...
Hüllők, kígyók, mérgeskígyók... Ezek mind olyan fogalmak, melyek többnyire borzongást, félelmet vagy undort váltanak ki belőlünk. Pedig - mint azt az előzőekben láttuk - a természeti népek közel sem ilyen egyértelműen ítélik meg ezeket az állatokat.
Ezzel szemben napjaink természettől eltávolodott embere, a borzongással együtt, fokozottan érdeklődve tekint ezekre az ismeretlen lényekre. Ez az érdeklődés sokszor olyan nagy, hogy egyesek megpróbálkoznak siklókat, óriáskígyókat, sőt mérgeskígyókat is otthonukba vinni, és ott terráriumban ápolni. A mai ember, a jelen kornak megfelelően a tudomány által keres választ kérdéseire. Vissza

Tartalom

Bevezető 7
Eredet és evolúció 9
Általános biológia
Méretésalak 11
Kültakaró 11
Szín és minta 13
Mozgás 13
Érzékszervek
A szem és a fül 15
A nyelv 16
A gödörszerv 16
Méregapparátus 17
Elterjedés 20
Élőhelyek 22
Táplálkozás 25
Viselkedés
Aktivitás 29
Éves ütem 29
Napi tevékenység 30
Szaporodás 31
Védekezés 34
A kígyók kapcsolata az emberrel
Mitológia 38
Kutatás 39
Kígyómarás 44
Ellenméreg 49
Védelem 50
Tartás és tenyésztés
Rendeletek 57
A terrárium 61
A berendezés 62
Növények 62
Fűtés 63
Páratartalom 63
Technikai segédeszközök 63
Viselkedés fogságban 65
Táplálás 66
Napoztatás 67
Szállítás 67
A mérgeskígyók gyakoribb betegségei 69
A gyakrabban tartott fajok leírása 77
Irodalomjegyzék 110
Weblapok 125
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv