864.254

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
4000 Ft
a kedvezményes
házhoz szállításig

A bab és a lencse termesztése

Szerző
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 154 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-230-124-2
Megjegyzés: Néhány fekete-fehér fotóval illusztrálva.

Fülszöveg

A zöldbab, a szárazbab, a lencse egyaránt sokféleképpen elkészíthető, kedvelt élelmiszer. A vendéglátóipar, a tartósítóipar éppúgy kedveli e terméket, mint az otthoni magyar konyha. Az elmúlt 10-15 évben - főleg a szárazbab és a lencse - lassan eltűnt az étlapról. Ok: a csökkenő termelés. Pedig mindkét növény - ha a megfelelő fajtát és az agrotechnikát jól párosítják - eredményesen termeszthető a nagyüzemekben éppúgy, mint a házikertekben. S arra, hogy milyen talajba, milyen fajtákat, milyen időben, milyen termesztési technológiával vessünk, ápoljunk, éppen ez a könyv kíván megválaszolni.
A szerző - röviden érintve a két növényfaj biológiai és termelési sajátosságait - konkrét fajtaismeretet, talaj-előkészítési, vetési, növényvédelmi és betakarítási technológiát nyújt az olvasónak ahhoz, hogy a könyvben levő ismeretek alapján zöldbab-, szárazbab- vagy lencsetermesztést valósíthasson meg a nagyüzem.
A ház körüli termesztéshez is bőségesen találunk a könyvben olyan termelési... Tovább

Tartalom

ELŐSZÓ5
A BAB8
A babnövény jellemzői, igényei9
Növénytani besorolás9
Biológiai tulajdonságok9
Hőigény11
Fényigény12
Vízigény12
Talajigény13
A termesztés jelentősége és jelenlegi helyzete13
A zöldbabtermesztés technológiája17
Éghajlati viszonyok17
Talajigény18
Vetési sorrend18
Talajművelési módszer19
Talaj-előkészítés21
Talajerő-gazdálkodás21
Zöldbabfajták24
A zöldbabfélék vetése34
Növényápolás, növényvédelem40
Öntözés42
Betakarítás46
Szállítás53
A gépesítés mutatói53
A szárazbabtermelés technológiája68
Az étkezési szárazbabtermelésének helyzete, hazai és export-igények68
Az étkezési (száraz-) babfajták biológiai igényei71
A természetes technológiája72
Tápanyagellátás72
Talaj-előkészítés75
A fajták megválasztása76
Vetés87
Növényápolás, növényvédelem87
Öntözés90
Betakarítás90
Az étkezési szárazbab termelési technológiájának gépei és munkafolyamatai93
Betegségek és kártevők95
A LENCSE113
A lencse általános jellemzői115
Biológiai tulajdonságok115
A lencsetermesztés jelentősége és helyzete116
Fontosabb lencsefajták118
A lencsetermesztés technológiája124
A termőterület megválasztása, talajigény124
Tápanyagellátás125
Talaj-előkészítés125
Vetés126
Növényápolás126
Növényvédelem129
Betakarítás133
A lencse tisztítása és tárolása134
A gépesített lencsetermesztés eredményei134
A BAB- ÉS A LENCSEVETŐMAG-SZAPORÍTÁS137
A szaporítás sajátosságai139
Szelekciós munka141
Betakarítás141
Szárítás, tisztítás143
A KISÜZEMI BAB- ÉS LENCSETERMELÉS145
A kisüzemek lehetőségei147
FELHASZNÁLT IRODALOM152

Tóth Tibor

Tóth Tibor műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Tóth Tibor könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem