1.034.668

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Defekt?

Színház és dráma a fogyatékosságügyért

Szerző
Fotózta

Kiadó: Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft.
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 183 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 18 cm
ISBN: 978-615-504-385-7
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A hagyományos tudományosság több ország nyelvén "defektológiának" nevezte, nevezi a „gyógypedagógiát" a „fogyatékosságok tudományát" Mára a művelt európai kultúrákban „sajátos nevelési igényűnek"... Tovább

Előszó

A hagyományos tudományosság több ország nyelvén "defektológiának" nevezte, nevezi a „gyógypedagógiát" a „fogyatékosságok tudományát" Mára a művelt európai kultúrákban „sajátos nevelési igényűnek" illik nevezni a tárgyban érintett embertársainkat, jelezvén, hogy az alkalmazkodás kényszere elsősorban nem őket terheli, hanem a társadalmat, az intézményeket, hogy megtalálják a hozzájuk vezető „egyetlen" utat. (Halkan jegyzem meg: szerintem minden fejlődő embertársunk „sajátos nevelési igényű" - hiszen mindenkinek kijár, hogy a hozzá vezető utat, az egyetlen - nem sztenderd - fejlesztési stratégiát a fejlődéséért felelős szakemberek és laikusok megtalálják.
Vagyis „defekt" nem „náluk" van, ha valami nem jól működik, hanem a környezet szorul generáljavításra. A fizikai akadálymentesítés sem könnyű feladat, de ilyesmire mindig lehetett pályázni, ma már észrevehetően kevesebb a megközelíthetetlen terek száma - az iskolában is. Ám megannyiszor „csikorog a gépezet": defekt a befogadó társadalom egyes személyeiben, csoportjaiban, olykor intézményeiben van: azokban, akik a már-már láthatatlanná tevő elkülönítés hívei, szószólói. Az előítéletek teszik kegyetlen dolgukat ebben az esetben legtöbbször.
A drámáról Arisztotelész óta tudjuk, hogy az esztétikai élményben szenvedés nyomán ér bennünket a feloldozó megtisztulás, a katarzis. A drámapedagógia különböző - olykor egymással élesen vitatkozó - irányzatainak képviselői ebben egyetértenek, az élmény (felismerésekkel, jobb önismerettel, jobb „teismerettel", társadalomismerettel) ruházza fel megélőjét, megélő közösségét.
Nos, erről szól a „Defekt?"-projekt. Erről szól e kötet. A szerzők az esztétikai élmény megidézése, a tudományos kutatás és a nyílt emberi párbeszéd hármasságában tettek tanulságos kísérletet arra, hogy programjaik ifjú résztvevőiben ez a „defekt'" - ha van - kijavítódjék.
S a társadalom „járműve" akadálytalanul - legalábbis leküzdhető döccenők közt - suhanhasson, gurulhasson az emberek egyezsége, vitája kijelölte úton.
A „javítóknak" ajánlom ezt a kötetet. Jó szerszámokra lelnek benne. Vissza

Tartalom

DEFEKT? 5
I. A színházi nevelési projekt szerkezete, keretei és célkitűzései 6
II. DEFEKT? - alkalmazott osztálytermi színház és dráma a fogyatékosság-ügyért 20
III. A projekt kutatásmódszertana 28
IV. Alkotói fókuszcsoportok reflexióinak összegzése 36
V. A kutatás kérdőíveinek elemzése 50
VI. A foglalkozások előtt felvett fókuszcsoportos interjúk elemzése 74
VII. A foglalkozások után felvett fókuszcsoportos interjúk elemzése 100
VIII. Egyéni interjúk kutatói reflexióinak összegzése 148
IX. Összegzés 156
X. Felhasznált irodalom 160
XI. Mellékletek 168
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Defekt? Defekt? Defekt?
Állapot:
2.980 ,-Ft
15 pont kapható
Kosárba
konyv