1.034.168

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A lóbab

Vicia faba L./III. kötet 13. füzet

Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Szent István Egyetemi Kiadó
Kiadás helye: Gödöllő
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 197 oldal
Sorozatcím: Magyarország kultúrflórája
Kötetszám: 13
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 978-963-269-237-1
Megjegyzés: 22 fekete-fehér ábrával illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

TARTALOMJEGYZÉK
Summary 8
I. A lóbab neve (Szabó T. Attila) 10
II. A lóbab rendszertani helye, rokonsága (Szabó T. Attila) 18
III. A lóbab származása, elterjedése, termesztéstörténete, etnobotanikai vonatkozásai (Szabó T. Attila) 22
1. Származás 22
2. Elterjedés, termesztéstörténet 22
3. Etnobotanikai vonatkozások 26
a) Etnobotanikai vonatkozások a szótárirodalomban 27
b) Történeti-etnobotanikai adatok, herbáriumok 30
c) Etnobotanikai adatok, etnogeobotanikai összefüggések 34
d) Etnográfiai adatok 36
IV. A lóbab citológiája (Horváth Zsuzsanna) 47
V. A lóbab külső alaktana (Czimber Gyula) 53
1. Csíranövény 53
2. Gyökérzet 54
3. Hajtásrendszer és levél 54
4. Virágzat és virág 56
5. Termés és mag 57
6. Fejlődési rendellenességek 58
VI. A lóbab belső alaktana (Horváth Zsuzsanna) 59
1. Gyökér 59
2. Szár 63
3. Levél 64
4. Virágzat és virág 67
5. Termés 73
6. Mag 75
VII. A lóbab fejlődésélettana (Czimber Gyula-Szabó László Gy.) 78
1. Csírázás 78
2. Gyökérnövekedés 80
3. Hajtásnövekedés 80
4. Virágzás 81
VIII. A lóbab anyagcseréje, kémiai összetétele (Szabó László Gy.) 83
1. Anyagcsere 83
2. Tápláló értékű fehérjék 85
3. Tripszininhibitorok, lektinek 88
4. Szénhidrátok, szerves savak 89
5. Glükoalkaloidok, azotoidok 90
6. Tanninok, flavonoidok 91
7. Egyéb speciális vegyületek 92
IX. A lóbab károsítói 94
1. Kórokozók (Kuroli Géza) 94
a) Vírusok 94
(1) Lóbab valódi mozaikvírusa (Broad bean true mosaic comovirus) 94
(2) Tehénborsó közönséges mozaikvírusa (Cowpea aphid-borne mosaic potyvirus).. 94
(3) Bab sárga mozaikvírusa (Bean yellow mosaic potyvirus) 94
(4) Lóbablevélsodródás-vírus (Bean leaf roll luteovirus) 95
(5) Lóbab-tarkulásvírus (Broad bean stain mosaic comovirus) 95
(6) Borsó enációs mozaikvírusa (Pea enation mosaic enamovirus) 95
(7) Lucerna-mozaikvírus (Alfalfa mosaic alfamovirus) 95
(8) Uborka-mozaikvírus (Cucumber mosaic cucumovirus) 95
b) Fitoplazma 96
(1) Lóbab-virágelzöldülés (Faba bean phyllody phytoplasma) 96
c) Baktériumok 96
(1) Palántadőlés és levélfoltosodás [Pseudomonas fabae (Yu) Burkholder, P.
syringae Van Hall, Pectobacterium carotovorum subsp. carotovoinm (jones)
Hauben et al.] 96
d) Gombák 96
(1) Lóbabrozsda [Uromyces viciae-fabae (PERS.) SCHROET.] 96
(2) Csokoládéfoltosság, lóbablevél vesefoltossága [Botryotinia fabae T.-H. Wu et J.-
Y. Lu, anamorf: Botrytis fabae Sard. és Botiyotinia fuckeliana (De Bary) Whetzel,
anamorf: Botrytis cinerea Pers.] 97
(3) Hüvelyfoltosság (Didymella fabae G. J. Ellis, anamorf: Ascochyta fabae Speg.) 97
(4) Alternáriás levélfoltosság [Alternaria alternata (Fr.) Keissl.] 97
(5) Gyökérrothadás és hervadás (Fusarium solani f. sy. fabae Yu et Fang és F.
oxysporum f. sp.fabae Yu et Fang) 98
2. Kártevők (Kuroli Géza) 98
(1) Szárfonálféreg (Ditylenchus dipsaci KÜHN) 99
(2) Csipkézőbarkók (Sitona spp.) 99
(3) Borsótripsz (Kakothrips robustus Uzel) 100
(4) Répalevéltetű {Aphis fabae SCOP.) 100
(5) Borsólevéltetű (Acyrthosiphon pisum Harr.) 101
(6) Lóbabzsizsik (Bruchus rufimanus BOH.) 101
3. Gyomnövények (Czimber Gyula-Reisinger Péter-Pinke Gyula) 101
X. A lóbab ökológiai igényei és termesztése (Pocsai Károly) 104
1. Ökológiai igényei 104
a) Talajigény 104
b) Éghajlati igény 104
2. Termésingadozás - termésbiztonság 105
3. Termesztéstechnológia 105
a) Elhelyezés a növényi sorrendben 105
b) Tápanyagigény 106
c) Műtrágyázás 107
d) Talaj-előkészítés 108
e) Vetés 109
(1) Vetésidő 109
(2) Vetésmélység 110
(3) Vetésidő, tőszám és a tenyészterület alakja 110
(4) Vetéstechnika 110
(5) Vetőmagszükséglet-csökkentés 110
f) Betakarítás 111
XI. A lóbab örökléstana és nemesítése (Kajdi Ferenc) 112
1. Kvalitatív és kvantitatív tulajdonságok öröklődése 112
2. Géntechnológia, sejt- és szövettenyésztés 112
3. A hazai nemesítés története 113
4. A nemesítés céljai 116
5. Nemesítési módszerek 119
XII. A lóbab jelentősége és felhasználása 122
1. Takarmánynövény (Schmidt János-P. Juhász Anita) 122
a) Zöldtakarmány 122
b) Az erjesztett, zöld lóbab szerepe a takarmányozásban 123
c) A „szemes" lóbab takarmányozási jelentősége 125
(1) „Szemes" lóbab a baromfitakarmányozásban 128
(2) „Szemes" lóbab a sertések takarmányozásában 130
(3) „Szemes" lóbab felhasználása a kérődzők takarmányozásában 131
2. Élelmiszernövény (Szabó László Gy.) 132
XIII. A lóbab fajtái (Kajdi Ferenc) 134
1. Kis magvú fajták 135
a) 'Jasny II' 135
b) 'Kisvárdai 29' 136
c) 'Minor' 138
d) 'Nóra' 138
e, 'Vica' 138
2. Közepes és nagy magvú fajták 139
a) 'Anka' 139
b) 'Jupiter' 139
c) 'Karácsony' 140
d) 'Kisvárdai 22' 141
e) 'Kisvárdai 25' 141
f) 'Lippói' 141
g) 'Mirna' 142
h) 'Óvári 137' 142
Irodalom 144
Név- és tárgymutató (Turcsányi Gábor) 178
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv