| Bevezető | 7 |
| Az üdülés-idegenforgalom területi tervezésének újszerű szempontjai és követelményrendszere | 9 |
| Alapvető szemléleti változások | 9 |
| Az új tervezési szemlélet alapvető sajátosságai | 11 |
| Az önerőből történő fejlődés elősegítése, az innovációs képesség fokozása | 12 |
| A helyi emberi tényezők jobb számbavétele, hasznosítása | 14 |
| A természeti és környezeti értékek védelme | 14 |
| A flexibilis területi struktúrák kialakítása | 15 |
| Feladatmegosztás, feltétel- és intézményrendszer | 15 |
| Az üdülő-idegenforgalmi területek tervezésének legfontosabb tartalmi követelményei | 17 |
| Az üdülés-idegenforgalom fejlesztésének szakmai koncepciója | 17 |
| Gazdálkodási szempontok | 20 |
| Üdülő-idegenforgalmi területfelhasználás-területgazdálkodás | 21 |
| Az üdülőterületi tervezés kapcsolódásai más tervfajtákkal és az igazgatási feladaytokkal, a szakértelem jelentősége | 25 |
| Az egyes tervfajták közötti főbb csatlakozási pontok, információ átadási feladatok | 25 |
| A külső feltételrendszer várható, illetve szükséges változása | 26 |
| A szakértelem fontossága | 27 |
| Az idegenforgalmi jellegű speciális területi tervek javasolt főbb munkaszakaszai és tartalmi követelményei | 28 |
| Helyzetértékelés (problémafeltárás, elemzés, célmeghatározás) | 28 |
| Koncepció (cél- és eszközrendszer, a megvalósítás feltételei) | 37 |
| Terv | 46 |
| A terv karbantartása, a folyamatos tervezés feltételrendszerének kialakítása | 47 |
| Városrendezési léptékű tervezési feladatok | 48 |
| Az üdülő-idegenforgalmi kereslet és az egyidejű üdülőnépességszám becslésének módszertani elvei | 50 |
| Komplex üdülés-idegenforgalmi termékkínálat | 54 |
| Táblázatok | 55 |
| Idegenforgalmi tervezés üdülőhelyeken | 59 |
| A tervezés mint menedzsment-funkció | 59 |
| A turisztikai tervezés szükségessége az üdülőhelyeken | 59 |
| A tervszerűtlen fejlődés | 59 |
| Kapacitáshatárok | 61 |
| A célterülettől a küldő területig - a kínálattól a keresletig | 61 |
| Az idegenforgalom gazdasági folyamatának összefüggésrendszere | 63 |
| Az üdülőhely irányításának, vezetésének és a tervezés alapelvei | 75 |
| A turisztikai termék sajátos vonásai | 75 |
| Következttések a turisztikai vezetés számára | 79 |
| Az idegenforgalmi hely és az üdülőhely-tervezés | 81 |
| Az üdülőhely mint sajátos vállalkozási képződmény | 83 |
| Célkitűzés | 83 |
| A vállalkozás, mint termelő (produktív) szociális rendszer | 84 |
| Az üdülőhely mint idegenforgalmi termék | 85 |
| A komplex turisztikai termék kialakításának decentralizált folyamata | 89 |
| Vállalkozás és üdülőhely - összefoglalás | 92 |
| Az üdülőhely-tervezés menete | 95 |
| A tervezés ütemezése, a határidők betartása az üdülőhelyen | 95 |
| A tervezési döntések prioritása, rangsorolása | 95 |
| A tervezési alrendszerek ütemezése Bircher nyomán | 95 |
| Üdülőhely-, terület- és infrastruktúratervezés - az integrált tervezés elve | 97 |
| A marketing mint a termék-piac koncepció kialakításának és megvalósításának eszköze | 100 |
| Hosszú távú üdülőhely-tervezés | 101 |
| A tervezési folyamat | 101 |
| Az üdülőhely-analízis lépései | 101 |
| A vendégmegkérdezés | 103 |
| Vonzerőleltár, attraktivitás keresztmetszet | 104 |
| A kapacitás és a leterhelhetőség vizsgálata | 106 |
| A turisztikai termékcsoportok analízise - keresletelemzés, igényfelmérés | 107 |
| A jövőbeni kínálat a vendég szemében | 110 |
| Az egyes szolgáltatók helyzete | 111 |
| Kapacitáskihasználtság | 113 |
| Árszínvonal | 114 |
| Menedzsment | 115 |
| Összkép | 115 |
| A turisztikai kínálat szezonális elemzése | 116 |
| Az értékelés szempontjai | 116 |
| Vendégéjszakák | 117 |
| Ágy-, férőhely- vagy szobakihasználtság | 118 |
| Átlagos tartózkodási idő | 118 |
| Árszint, árszínvonal | 119 |
| Hozamszámítás, összkép | 119 |
| Piacelemzés | 120 |
| Üdülőhely-tervezés és a piacelemzés | 120 |
| A küldő országok vizsgálata | 121 |
| A piac szegmentálása | 122 |
| Üdülőhelyi erős/gyenge profil | 124 |
| Környezetvizsgálat | 129 |
| Konkurenciaanalízis | 129 |
| A piacvezető versenytársak elemzése | 130 |
| Az egyes szezonok átfogó elemzése - versenytársak esetében | 131 |
| Az üdülőhely erős/gyenge pontok-profiljának összehasonlítása a piacvezető versenytárséval | 132 |
| Piackutatás | 133 |
| Piacpotenciál, piacvolumen, piaci részesedés | 134 |
| Piaci preferenciák | 136 |
| Összefoglalás | 137 |
| A célok kijelölése | 138 |
| A termék/piac koncepció | 139 |
| A stratégiakialakítás kezdete | 139 |
| A termék/piac koncepció és az eredeti kínálat | 140 |
| Szezonok behatárolása | 142 |
| Termékcsomag koncepció, termékfejlesztés | 143 |
| A közép távú fejlesztési terv és a termék/piac koncepció | 145 |
| Az üdülőhely-tervezés intézményi háttere, alapja | 149 |
| Az üdülőhely a decentralizált szolgáltatások rendszere | 149 |
| A turisztikai tervezésből származó felismerések áttekintése | 150 |
| Üzletpolitika | 150 |
| Településtervezés - a turizmus integrált tervezése | 151 |
| Kollektív turisztikai tervezés - tervezés "részvétellel" | 152 |
| A kollektív tervezés kiindulópontjai | 152 |
| A szolgáltatók hierarchiája az üdülőhelyen | 152 |
| A kooperatív tervezés keretfeltételei | 154 |
| A külső szakértők szerepe a tervezési folyamatban | 155 |
| Összefoglalás | 163 |
| Esettanulmányok | 165 |
| Falusi turizmus Eger térségében | 165 |
| Zalaegerszeg Gébárti tó és Zalavölgy termál- és idegenforgalmi hasznosítása | 173 |
| Településfejlesztés a gyakorlatban | 194 |
| Kérdőíves vendégmegkérdezés | 197 |
| Ellenőrző kérdések | 202 |
| Bibliográfia | 204 |