1.035.153

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szent Imre tér

Szerző
Szerkesztő
,
Kiadó:
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Varrott keménykötés
Oldalszám: 47 oldal
Sorozatcím: Csepeli séták
Kötetszám: 1
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Színes fotókkal.
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Legendák és ligetek övezik Csepel szívét, a Szent Imre teret. A ligetek ritkulnak, a legendák, a múlt történetei szunnyadnak. A fákat és a bokrokat a terjeszkedő város meg a viharok ritkították, a... Tovább

Előszó

Legendák és ligetek övezik Csepel szívét, a Szent Imre teret. A ligetek ritkulnak, a legendák, a múlt történetei szunnyadnak. A fákat és a bokrokat a terjeszkedő város meg a viharok ritkították, a legendákat a valóság ringatta álomba. Ez a kötet, amit most az olvasó a kezében tart az emlékezést és az emlékezetet fogja ébreszteni. Dr. Bolla Dezső és Udvarhelyi András jól választott, amikor elhatározta, hogy a Szent Imre teret járja körül a szó valódi és irodalmi értelmében is. Mint cseppben a tenger, úgy sűrűsödik össze itt minden, ami Csepel múltját és jelenét jellemzi.
A tér, miként egész Csepel, az állandóság látszata ellenére nagy változáson ment át az utóbbi száz-százhúsz évben, vagyis az óta, amióta az egykori szigeti falu rohamos fejlődésnek indult. Ezt a helyet nem lehet kikerülni egyetlen csepelinek sem és azoknak sem, akik kerületünkbe jönnek. Itt utak és évszázadok futnak össze. A legtöbb csepelinek van egy, de inkább több keserű-édes története, amely ehhez a térhez köti. Magam is így vagyok vele. Nem felejtem azt a júliusi napot, amikor először vágtam át a téren, és mentem édesapám instrukciói alapján a gyárba, de csak azért, hogy minél előbb szabaduljak a szülői nyomás alól, és másutt keressem boldogulásom. Ember tervez... Két óra múlva már, mint ifjú technikus, a rajzasztal mellett álltam a Csepel Vas- és Fémművek Tervező Intézetében.
Több mint negyven éve történt mindez, s azóta is ritka az olyan nap, hogy utam elkerülné a Szent Imre teret. Ismerem a templomot, s azokat, akik misére vagy hangversenyre Járnak oda. Ismerem az emlékműveket, s azokat, akiknek az emlékét őrzik. Ismerem a sakkozókat, a bevásárlószatyortól és az élet terheitől görnyedő nyugdíjasokat, a harsány fiatalokat, a cikázó gyerekeket, és az édesanyákat. És nem felejtem az utcakőre, a tér fűvére hanyatló áldozatokat, a büszke, a dühös és a dacos csepelieket. Vissza

Tartalom

Köszöntő 2
Bevezető 5
Csepel története 7
Séta a Szent Imre téren
1. Nepomuki Szent János emlékmű 17
2. Kisboldogasszony Templom 19
3. II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola 21
4. Polgármesteri Hivatal 23
5. Textilipari és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola 27
6. Országzászló 28
7. A II. világháború áldozatainak emlékműve 29
8. 1956-os Kopjafa 30
9. Pihenőpark, autóbusz pályaudvar 31
10. Református templom 32
11. Adu Csepel Vállalkozási Szakközépiskola és Szakiskola 33
12. Csepeli Munkásotthon 34
13. Munkáslakás-tömb 36
14. Hősök szobra 37
15. Játszótér 39
16. Posta 40
17. Csepeli Rendőrkapitányság 41
18. HÉV-megálló és környéke 42
19. Csepel Galéria és Helytörténeti Gyűjtemény 44
20. A Gyár 46
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv