| Előszó | 3 |
| A telepítést megelőző helyszíni vizsgálatok | |
| Gazdasági feltételek és környezetvizsgálatok | 5 |
| Szállítási viszonyok | 5 |
| Víz- és trágyaellátás | 6 |
| Munkaerőszükséglet | 9 |
| Üzemi létesítmények | 10 |
| Értékesítési lehetőségek | 11 |
| A létesítendő üzem környékének vizsgálata | 12 |
| Talajvizsgálatok | 19 |
| A talajszelvényről | 19 |
| A humusz jelentősége | 22 |
| A talaj kémhatásáról | 23 |
| A talaj levegőtartalma | 24 |
| A talaj hőmérséklete | 25 |
| A talaj mészvizsgálata | 25 |
| A talaj vízgazdálkodása | 26 |
| A talajvíz | 27 |
| A gyökérzet és a talaj | 28 |
| Az alanyok és a talaj | 30 |
| Laboratóriumi talajvizsgálatok | 33 |
| Éghajlati nagytájak és talajtípusok | 34 |
| Agrometeorológiai vizsgálatok | 43 |
| Éghajlat és időjárás (Helyi éghajlat) | 43 |
| Csapadékviszonyok (Harmat-Köd-Jégverés-Villámcsapás) | 43 |
| Szélviszonyok (Helyi szelek) | 47 |
| Sugárzási viszonyok | 48 |
| Fagy (Elő- és utófagyok - Fagyzugok) | 49 |
| A fekvés fogalma, a dombok hő- és fényviszonyai | 51 |
| Mikroklíma | 53 |
| Az egyes gyümölcsnemek termőhelyi igénye | 54 |
| Alma | 54 |
| Körte | 58 |
| Birs | 60 |
| Naspolya | 60 |
| Cseresznye | 60 |
| Meggy | 61 |
| Kajszibarack | 62 |
| Szilva | 64 |
| Őszibarack | 65 |
| Mandula | 67 |
| Mogyoró | 68 |
| Dió | 69 |
| Gesztenye | 71 |
| Szamóca | 72 |
| Málna | 73 |
| Ribizke | 74 |
| Köszméte (egres) | 75 |
| A telepítés előkészítése és végrehajtása | |
| A tervezéssel kapcsolatos ismeretek | 76 |
| Telepítésre kerülő növényanyag | 76 |
| Faalakok (Magas törzsű fa-Közepes törzsű fa-Alacsony törzsű fa-Bokorfa-Törpefa) | 78 |
| A gyümölcsfák térszükséglete | 81 |
| Táblák és utak | 85 |
| Szélvédő pászták | 86 |
| Ültetési rendszer | 87 |
| A talaj felületi és szerkezeti előkészítése | 90 |
| Telepítés előtti vetésforgó | 91 |
| Talajelőkészítés forgatással | 92 |
| Mélytrágyázás | 96 |
| Talajelőkészítés sáncolással | 98 |
| Talajelőkészítés gödörásással | 103 |
| Talajelőkészítés robbantással | 105 |
| A gyümölcsfajták megválasztása és kevert ültetése | 108 |
| A fajták megválasztása | 108 |
| Gyümölcsfajták kevert ültetése | 109 |
| A telepítés | 116 |
| Gyümölcsfaoltvány küldemények kezelése | 116 |
| Ültetési hálózat kitűzése | 117 |
| A gödrök megásása | 121 |
| Oltványok előkészítése az ültetéshez | 124 |
| Az ültetés technikája | 125 |
| Az ültetés befejező munkája a fa törzse körül a föld felkupacolása | 128 |
| A fák védelme a nyulak ellen | 130 |
| Az őszi ültetésű gyümölcsfák téli ellenőrzése | 131 |
| A fiatal gyümölcsös kezelése | |
| Koronaalakító metszések | 133 |
| A gyümölcsös törzskönyve | 133 |
| A koronaalakító metszésekről általában | 134 |
| Koronaalakok | 136 |
| Sudaras korona nevelése az almástermésű fákon | 137 |
| A csonthéjasok koronaalakító metszése | 142 |
| A héjas gyümölcsűek koronaalakító metszése | 144 |
| A suhángok metszése | 145 |
| Katlanalakú korona | 146 |
| A bogyósgyümölcsűek alakító metszése | 152 |
| Talajművelés és trágyázás az ültetés után | 154 |
| Talajművelés | 154 |
| A fiatal gyümölcsös trágyázása | 157 |
| A fiatal fák növekedésének serkentése | 163 |
| Öntözés | 164 |
| Öntözés trágyaoldatokkal | 166 |
| Zöldmetszés | 167 |
| Talajárnyékolás | 170 |
| A köztestermelés kérdései | 171 |
| Köztes növények megválasztásának általános szempontjai | 174 |
| Köztestermelésre alkalmas növények | 175 |
| A még nem termő gyümölcsösök növényvédelme | 184 |
| Állati kártevők | 185 |
| A gyökérzetet pusztító állati kártevők | 185 |
| Mezei pocok | 185 |
| Kósza pocok | 186 |
| Pajorok | 186 |
| A törzset és a korona fás részeit károsító állatok | 187 |
| A fák lombozatát pusztító rovarkártevők | 197 |
| A fiatal gyümölcsfák betegségei | 207 |
| Tanácsok a permetlevek elkészítéséhez és használatához | 219 |
| Tájékoztató táblázatok a munkaszervezéshez | 221 |
| 100 db almafa kezelési munkái az ültetés utáni első évben | 222 |
| Telepítési munkaidő és költség alakulása különböző telepítési módok mellett | 226 |
| 100 db gyümölcsfaoltvány telepítési kézimunkaerőszükséglete gödröléssel | 228 |
| 100 db gyümölcsfaoltvány telepítési kézimunkaerőszükséglete sávos forgatással | 230 |
| 1 kh-nyi gyümölcsös (60 tfe) kézimunkaerőszükséglete | 232 |
| 100 tfe-nyi gyümölcsös havonkénti kézimunkaerőszükséglete | 233 |
| Függelék | |
| A gyümölcsösök telepítésével kapcsolatos jogszabályok ismertetése | 234 |
| Gyümölcsösök telepítése | 234 |
| Szomszédos határtól betartandó ültetési távolságok | 235 |
| Köztes-növénytermelés | 236 |
| Termelési előírások | 236 |
| Permetezési előírások | 237 |
| Új telepítésű gyümölcsösök ideiglenes földadómentessége | 237 |
| Új telepítésű gyümölcsösök általános jövedelmiadó mentessége | 238 |
| Új telepítésű gyümölcsösök beadási kötelezettsége | 238 |
| Árugyümölcsösben telepíthető gyümölcsfajták | 239 |
| Gyümölcsfaoltványok, magról nevelt gyümölcsfacsemeték, gyümölcstermő bokrok országos szabványa | 241 |