| Előszó | 3 |
| A telepítést megelőző helyszíni vizsgálatok | |
| Gazdasági feltételek és környezetvizsgálatok | 5 |
| Szállítási viszonyok | 5 |
| Víz- és trágyaellátás | 6 |
| Munkaerőszükséglet | 9 |
| Üzemi létesítmények | 11 |
| Értékesítési lehetőségek | 11 |
| A létesítendő üzem környékének vizsgálata | 12 |
| Talajvizsgálatok | 18 |
| A talajszelvényről | 18 |
| A humusz jelentősége | 21 |
| A talaj kémhatásáról | 22 |
| A talaj levegőtartalma | 24 |
| A talaj hőmérséklete | 24 |
| A talaj mészvizsgálata | 25 |
| A talaj vízgazdálkodása | 26 |
| A talajvíz | 27 |
| A gyökérzet és a talaj | 28 |
| Az alanyok és a talaj | 31 |
| Laboratóriumi talajvizsgálatok | 34 |
| Üzemi talajtérképek használata | 35 |
| Éghajlati nagytájak és talajtípusok | 45 |
| Agrometeorológiai vizsgálatok | 55 |
| Éghajlat és időjárás | 55 |
| Csapadékviszonyok | 57 |
| Szélviszonyok | 61 |
| Hő- és sugárzási viszonyok | 62 |
| Fagy | 64 |
| A fekvés fogalma, a dombok hő- és fényviszonyai | 65 |
| Mikroklíma | 68 |
| Az egyes gyümölcsnemek termőhelyi igényei | 71 |
| Alma | 71 |
| Körte | 75 |
| Birs | 77 |
| Naspolya | 77 |
| Cseresznye | 77 |
| Meggy | 79 |
| Kajszibarack | 81 |
| Szilva | 83 |
| Őszibarack | 84 |
| Mandula | 86 |
| Mogyoró | 88 |
| Dió | 89 |
| Gesztenye | 92 |
| Szamóca | 93 |
| Málna | 95 |
| Ribiszke | 96 |
| Feketeribiszke | 97 |
| Köszméte (egres) | 98 |
| A telepítés előkészítése és végrehajtása | |
| A tervezéssel kapcsolatos ismeretek | 100 |
| Telepítésre kerülő növényanyag | 100 |
| Faalakok | 103 |
| A gyümölcsfák térszükséglete | 107 |
| Táblák és utak | 113 |
| Szélvédő pászták | 113 |
| Ültetési rendszer | 116 |
| Nagyüzemi gyümölcsöseink új telepítési rendszere | 118 |
| Élősövény vagy kerítés? | 121 |
| A talaj felületi és szerkezeti előkészítése | 126 |
| Talajjavítás telepítés előtt | 128 |
| Telepítés előtti vetésforgó | 132 |
| Talajelőkészítés forgatással | 134 |
| Mélytrágyázás | 136 |
| Talajelőkészítés sáncolással | 139 |
| Talajelőkészítés gödörásással | 147 |
| Talajelőkészítés robbantással | 149 |
| A gyümölcsfajták megválasztása és kevert ültetése | 152 |
| A fajták megválasztása | 152 |
| Gyümölcsfajták kevert ültetése | 154 |
| A telepítés | 162 |
| Gyümölcsfaoltvány küldemények kezelése | 162 |
| Ültetési hálózat kitűzése | 163 |
| A gödrök megásása | 167 |
| Oltványok előkészítése az ültetéshez | 170 |
| Az ültetés technikája | 172 |
| Az ültetés befejező munkája a fa törzse körül a föld felkupacolása | 175 |
| A fák védelme a nyulak ellen | 177 |
| Az őszi ültetésű gyümölcsfák téli ellenőrzése | 179 |
| Gyümölcstelepítés szélsőséges talajokon | 181 |
| Gyümölcsös telepítése a kopárokon | 181 |
| Gyümölcsös telepítése futóhomokon | 186 |
| Gyümölcsös telepítése a hullámtereken | 191 |
| A fiatal gyümölcsös kezelése | |
| Koronaalakító metszések | 200 |
| A gyümölcsös törzskönyve | 200 |
| A koronaalakító metszésekről általában | 201 |
| Koronaalakok | 204 |
| Sudaras korona nevelés az almástermésű fákon | 205 |
| A csonthéjasok koronaalakító metszése | 213 |
| A héjasgyümölcsűek koronaalakító metszése | 216 |
| A suhángok metszése | 217 |
| Katlanalakú korona | 218 |
| A bogyósgyümölcsűek alakító metszése | 224 |
| Talajművelés és trágyázás az ültetés után | 226 |
| Talajművelés | 226 |
| A fiatal gyümölcsös trágyázása | 231 |
| A fiatal fák növekedésének serkentése | 239 |
| Öntözés | 239 |
| Öntözés trágyaoldattal | 241 |
| Zöldmetszés | 243 |
| Talajárnyékolás | 247 |
| A köztestermelés kérdései | 248 |
| Köztes növények megválasztásának általános szempontjai | 250 |
| Köztestermelésre alkalmas növények | 251 |
| Köztes termelésre alkalmatlan növények | 260 |
| A még nem termő gyümölcsösök növényvédelme | 263 |
| Állati kártevők | 264 |
| A fiatal gyümölcsfák betegségei | 289 |
| Tájékoztató táblázatok a munkaszervezéshez | |
| 100 db (1 hektár = 2780 n. öl) almafa kezelési munkái az ültetés utáni első évben (fogatos munkák nélkül) | 306 |
| Telepítési munkaidő és költség alakulása különböző telepítési módok és méretek szerint | 310 |
| 100 db gyümölcsfaoltvány (1 hektár gyümölcsös) telepítési kézimunkaerő szükséglete gödröléssel | 312 |
| 100 db gyümölcsfaoltvány (1 hektár gyümölcsös) telepítési kézi munkaerő szükséglete sávos forgatással | 316 |
| 1 kh-nyi gyümölcsös (60 tfe) kézimunkaerő szükséglete | 321 |
| 100 tfe-nyi gyümölcsfa kézimunkaerő szükséglete | 321 |
| Függelék | |
| A gyümölcsösök telepítésével és kezelésével kapcsolatos jogszabályok fontosabb rendelkezései | 322 |
| Új gyümölcsös telepítése | 322 |
| Új-telepítésű gyümölcsösök adókedvezménye | 323 |
| Az új árugyümölcsösben telepíthető gyümölcsfajták | 324 |
| Művelési ág változás bejelentése | 327 |
| Termelőszövetkezetek gyümölcsöstelepítéseinek támogatása | 327 |
| Gyümölcsösök gondozása | 329 |
| Forrásmunkák | 332 |