| Kiadó: | Pallas Részvénytársaság Nyomdája |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Tűzött kötés |
| Oldalszám: | 176 oldal |
| Sorozatcím: | A földmivelésügyi m. kir. minister kiadványai |
| Kötetszám: | 19 |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 16 cm x 11 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | 27 fekete-fehér ábrával illusztrálva. Írta: Dr. Csanády Gusztáv, a Keszthelyi M. Kir. Gazdasági Tanintézet igazgatója. Nyomtatta a Pallas Részvénytársaság Nyomdája, Budapest. |
| Előkészület a szüretre | 7 |
| Az öres hordók tisztántartása | 9 |
| Penészes és eczetes hordók megtisztítása | 10 |
| Az új h ordók előkészitése | 11 |
| Erjesztőkádak, sajtó és más edények | 12 |
| Szüretelés | 13 |
| A szőlő érése | 13 |
| A szüretelés idejének meghatározása | 14 |
| A szüret | 17 |
| A szüretelés jobb módja | 19 |
| A szőlő válogatása | 22 |
| A szőlő lebogyózása | 24 |
| A szinmust nyerése | 26 |
| A sajtolás, vagy préselés | 27 |
| A sajtolás teljesitése | 30 |
| A törköly értékesitése | 32 |
| A törköly eltevése | 32 |
| A törkölybor (csiger, lőre) készitése | 33 |
| A must szellőztetése | 36 |
| A lisztharmatos fiatal bor szellőztetése | 37 |
| A lenyálkázás | 38 |
| Milyen legyen a présház? | 40 |
| A must alkatrészei | 44 |
| A czukor meghatározása | 45 |
| A bor erjedése vagy forrása | 47 |
| Mi a borélesztő? | 48 |
| Az élesztő hatása a must alkatrészeire | 49 |
| Különféle borok készitése | 51 |
| A fehér bor készitése | 51 |
| A nyilt és zárt erjedés | 52 |
| Az erjesztő helyiség levegője életveszélyes | 54 |
| Az utóerjedés | 56 |
| A siller, vagy kástélyos bor készítése | 59 |
| A vörös bor készitése | 60 |
| A szamorodni bor készítése | 60 |
| Az aszubor készitése | 64 |
| A bor kezelése | 67 |
| A pincze | 67 |
| A jó pincze tulajdonságai | 68 |
| A pincze épitésérő | 70 |
| A présház mellett levő pincze | 71 |
| A pincze berendezése | 73 |
| A bor fejtése és kifejlődése | 81 |
| Miért kell a bort scprőjről lefejteni? | 82 |
| A borseprő értékesítése | 83 |
| A kénezés | 83 |
| A kénezés módja | 85 |
| Borderités | 86 |
| A deritő szerek | 87 |
| Derités vizahólyaggal | 87 |
| Derités zselatinnal | 89 |
| A csersav, vagy tannin, mint derítő szer | 90 |
| A must és bor javitása | 91 |
| A must czukrozása | 92 |
| A bor szeszezése | 94 |
| A bor savtartalmának szabályozása | 94 |
| A borbetegségek és borbajok | 100 |
| A bor megvirágosodása | 101 |
| Az eczetesedés | 103 |
| A bor savanyodása | 105 |
| A nyulóság | 106 |
| A keseredés | 107 |
| A megfordulás | 107 |
| A fekete törés | 108 |
| A penész-iz | 109 |
| A hordószag | 109 |
| A záptojásszag | 110 |
| A füstös íz | 111 |
| Függelék | |
| 1893: XXIII. törvényczikk a mesterséges borok készitésének és azok forgalomba hozatalának tilalmazásáról | 115 |
| Rendelet a mesterséges borok készitésének és azok forgalomba hozatalának tilalmazásáról szüó 1893: XXIII. t.-ez, végrehajtása iránt | 123 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.