| Kiadó: | Tankönyvkiadó Vállalat |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Tűzött kötés |
| Oldalszám: | 89 oldal |
| Sorozatcím: | Mérnöki Továbbképző Intézet kiadványa |
| Kötetszám: | 14 |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 23 cm x 17 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | 33 fekete-fehér ábrával illusztrálva. A könyv 273 példányban jelent meg. Tankönyvi szám: J6-120. Kézirat. |
| Az izotóplabor-gyakorlatok célja | 3 |
| A labor házirendje és a rá vonatkozó rendszabályok | 5 |
| Az izotóp-technikai alapfogalmak | 7 |
| Az atom szerkezete és bomlása | 7 |
| Radioaktív bomlás időtörvénye | 8 |
| Aktivitásegységek | 11 |
| Az atommag-sugárzások fajtái | 13 |
| Alfa-sugárzás | 13 |
| Béta-sugárzás | 14 |
| Bétasugarak abszorpciója | 16 |
| Pozitív bétasugárzás | 19 |
| K-befogás | 19 |
| Gamma-sugárzás | 20 |
| Gamma sugarak kölcsönhatása az anyagra | 20 |
| Radioaktív sugárzások kimutatása és mérse | 22 |
| Ezüsthalogenid redukciója | 23 |
| Szcintilláció | 24 |
| Ionizációs mérőeszközök | 25 |
| A GM-számlálócső karakterisztika-görbéje | 29 |
| A GM-csövek típusai | 32 |
| Számlálóberendezések | 33 |
| Sugárvédelem | 36 |
| A sugárvédelem alapfogalmai | 36 |
| A radioaktív sugárzások veszélyessége és a megengedhető sugárdózisok | 40 |
| Védekezés a sugárzások ellen | 43 |
| Az izotópok alkalmazása az élelmezési iparokban | 50 |
| Sugárzásos élelmiszertartósítás | 50 |
| Növekedésgyorsítás, mutációk létrehozása | 53 |
| Izotópok alkalmazása a nyersanyagkutatás és a biokémiában | 54 |
| Izotópok alkalmazása az élelmiszer-analitikában | 55 |
| Izotópok alkalmazása az élelmiszeripari szabályozástechnikában | 56 |
| Mérési gyakorlatok | 59 |
| A GM-cső karakterisztikafelvétele: térszög és holtidő meghatározása | 59 |
| Gamma-spektroszkópia | 61 |
| Szaporodó élesztősejtek foszfátfelvételének vizsgálata | 62 |
| Talaj ioncserélőképességének vizsgálata | 64 |
| Abszorpció és önabszorpció mérése | 65 |
| Bétasugár - reflexiós analízis | 70 |
| Ismeretlen aktivitás meghatározása etalon segítségével | 71 |
| Telítetlen zsírsavak jódszámának meghatározása | 73 |
| Bablevél tápanyagfelvételének vizsgálata radiográfiával és a foszforilálttermékek elválasztása | 74 |
| C14O2 asszimilációjának és a fotoszintézis termékeinek vizsgálata | 77 |
| Jelzett ribonukleotidok elválasztása | 79 |
| Az izotópos szabályozástechnika alapelemei | 82 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.