| Előszó | 5 |
| Megváltoztatható-e egy tragikus jövőkép? | 7 |
| A Janus-arcú táplálkozás | |
| "Kunyhó, olaj-mécs, éhség" | |
| 3 millió koldus országából 3 millió elhízott országa | |
| Mit mutatnak a statisztikai adatok? | |
| Mit igazolnak a kísérleti és a táplálkozás-élettani megfigyelések? | |
| Csökkenthető-e megfelelő táplálkozással az infarktusos halálozás? | |
| A táplálkozás mint biológiai szükséglet | 15 |
| A szervezet működéséhez energiát igényel | 16 |
| Az ideális, vagy a kívánatos testtömeg | |
| Energiaszükségletünk | |
| A testépítő fehérjék | 21 |
| A fehérjék építőkövei | |
| A komplettálás tudománya | |
| Mennyi fehérjét tartalmazzon étrendünk? | |
| Földünk legégetőbb problémája | |
| Új fehérjeforrások | |
| Optimális-e szénhidrátfogyasztásunk? | 25 |
| Emészthető szénhidrátok | |
| Nem emészthető szénhidrátok | |
| Az elhízásért a finomított élelmiszerek is felelnek | |
| A túlzott zsírfogyasztás is kockázati tényező | 29 |
| A zsírsavak telítettségük alapján is feloszthatók | |
| Mit tanultunk az eszkimóktól? | |
| Mennyi legyen a napi zsiradékfogyasztásunk? | |
| Koleszterin a viták kereszttüzében | |
| Miért indokolt a zsírszerű anyagok családjába tartozó koleszterin szerepét kiemelni? | |
| Vitaminforradalom | |
| Vitamintörténelem | |
| A második vitaminforradalom | |
| "A három testőr" | |
| Ellentmonások a C-vitamin-szükségletről | 37 |
| Mitől függ C-vitamin-szükségletünk? | |
| Egy expedíció halála | |
| C-vitamin és a fittség | |
| Vitaminbombázás a szervezet ellen | |
| Az A-vitamin hiányának veszélyei | 41 |
| Az A-vitamin-források | |
| Szomorú tények az A-vitamin-hiány következményeiről | |
| A kalcium-anyagcserét szabályozó d-vitamin | 44 |
| Mit igazol a tudomány az e-vitamin sokoldalú hatásáról? | 45 |
| A magzatvédő folsav | 47 |
| Ásványi anyagok - életfontos tápanyagok | 49 |
| Nátrium és kálium az élet sói | 50 |
| Sóból is megárt a sok | |
| Élelmiszereink sótartalma | |
| Miért káros a túlzott sófogyasztás? | |
| A "Csökkentett nátriumtartalmú só" | |
| A szív- és érrendszert védő magnézium | 56 |
| A magasabb szérummagnéziumhoz alacsonyabb koleszterin társul | |
| Magnézium az "antistressz elektrolit" | |
| Hogyan jutunk magnéziumhoz? | |
| Százmilliók betgsége a vashiány | 60 |
| A magasabb szérummagnéziumhoz alacsonyabb koleszterin társul | |
| Magnézium az "antistressz elektrolit" | |
| Hogyan jutunk magnéziumhoz? | |
| A védő koleszterinszintet emelő cink | 62 |
| A mangán fő forrásai a barna kenyerek | 63 |
| A réz:cink arány eltolódása is kockázati tényező | 64 |
| Amikből a milligramm tizedrésze is elegendő | 67 |
| A króm a nikotinsav párja | |
| A szelén a legújabb esszenciális mikroelem | |
| Jódszegények ivóvizeink | |
| A jódellátás nem csak hazai probléma | |
| A toxikus nehézfémek is veszélyeztetik egészségünket | 70 |
| Miért káros az ólommal szennyezett paprika? | |
| A vese kadmiumtartalma a dohányzóknál magasabb | |
| Útmutató piramis a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozáshoz | 75 |
| Változtassuk vagy javítsuk táplálkozásunkat? | |
| A kiegyensúlyozott táplálkozás irányelvei | 77 |
| Az élelmiszerek mennyiségének felhasználási javaslata | |
| Gabonaipari termékek képezik a piramis alapját | 80 |
| Mindennapi kenyerünk | 81 |
| Viták a kenyérfogyasztásról | |
| "A barna kenyér fogyaszt" | |
| Miért értékes a barna kenyér? | |
| A B1-vitamin forrása a barna kenyér | |
| Vélemények a barnakenyér-fogyasztás előnyeiről | |
| "Korunk hiánybetegségei elleni védőpajzsok" | 86 |
| Az étkezési búzakorpa | |
| Étkezési búzacsíra | |
| Zabpehely és zabliszt | |
| Egyéb őrlemények | |
| Miért cserélte fel a királyi étket Dániel próféta a főzelékre? | 90 |
| Zöldpaprika a reggelinél | |
| Az éhhalált megszüntető burgonya | |
| A hüvelyesek "zászlós hajója" a szója | |
| "Ebéd gyümölcs nélkül - ünnep zene nélkül" | 96 |
| Táplálékunk bölcsőtől a sírig | 101 |
| A tej kiemelt szerepe összetételében rejlik | |
| A tej a vádlottak padján | |
| Miért hátrányos a kalcium- és tejfogyasztásunk csökkenése? | |
| Évente 350 db tojást fogyasztunk | 103 |
| A tojás biológiai értéke | |
| Miben különbözik a lágy és a kemény tojás? | |
| A húsok és húskészítmények a fehérjék és zsírok hordozói | 107 |
| A rejtett zsiradékok | |
| Amitől a húsok emésztése függ | |
| Zsírból csak a felét | 110 |
| A telített és telítetlen zsírsavak aránya | |
| Csökkentsük a cukorfogyasztást | 113 |
| A telített és telítetlen zsírsavak aránya | |
| Csökkentsük a cukorfogyasztást | 113 |
| Az üdítőitalok "luxus energiája" | |
| Túlzott cukorfogyasztás óvodáskorban | |
| Cukorhelyettesítő anyagok | |
| A két évezred megért reformétrendek | 116 |
| Miért érdeklik a ma emberét a reformétrendek? | |
| Egy sikeres táplálkozási kísérlet | |
| A vegetárius étrend | 117 |
| A növényi táplálékok előnye | |
| A vegetárius étrend hátrányai | |
| Tej, tejtermékek és a tojás, mint kiegészítő táplálékok | |
| A makrobiotikáról | |
| A makrobiotika professzora | |
| A zen-makrobiotika | |
| Az ellentétek törvénye | |
| Ami megszívlelendő | |
| Hay-féle "elválasztó diéta" | 126 |
| Bicsérdizmus és a sczhnitzer-féle intenzív étrend | 128 |
| Mire következtethetünk az ellentmondásokból? | |
| A feketekávé és a tea | 129 |
| Útmutató piramis az életmódváltáshoz | 131 |
| Arányok a táplálkozásban | 133 |
| Az egyes tápanyagok arányai | |
| Arányok az ásványi anyagok fogyasztásában | |
| Egyes tápanyagok és a vitaminszükséglet aránya | |
| Az ételek élvezeti értéke sem hanyagolható el | 135 |
| Az ételek élvezeti értékéről | |
| Miből tevődik össze az élvezeti érték? | |
| Ételeink hőmérsékletére is figyelni kell | |
| Ízérzetünket befolyásolja a megszokottság | |
| Miért fontos a változatosság | |
| Az élvezeti értéket fokozza a fűszerezés | |
| A fűszerek élettani hatása | |
| A táplálkozási ritmus | 140 |
| Segítsük a szabályozó rendszerünk munkáját | |
| Ami ellen gyakran vétünk | |
| Hogyan alakítsuk ki a helyes táplálkozási ritmusunkat? | |
| Munka és pihenés egyensúlya | 143 |
| Szükséges a rendszeres testmozgás | |
| A szabadidő ésszerű felhasználásáról | |
| A káros stresszhatások kivédése | 147 |
| Mit tehetünk a káros stresszhatások kivédésére? | |
| Az egészséges derű | |
| A szenvedélybetegségeket könnyebb megelőzni, mint gyógyítani | 149 |
| "Dohányzás vagy egészség" | 151 |
| Az Egészségügyi Világszervezet főigazgatójának felhívása | |
| Hogyan lehetne az évi 23 milliárd cigarettafogyasztást csökkenteni? | |
| "A legnagyobb hazugság" | 155 |
| Amit a statisztikai adatok mutatnak | |
| Mit tehetünk a túlzott alkoholfogyasztás ellen? | |
| "A fiatalok egészsége a jövőnk gazdagsága" | 160 |
| Barbiturát-alkohol típusú függőség | |
| Ópium típusú függőség (A morfin - A heroin) | |
| Kokain típusú függőség (Crack) | |
| Amfetamin típusú függőség | |
| Cannabis típusú függőség (A hasis) | |
| Hallucinogén típusú függőség | |
| Szerves oldószerek | |
| A fiatalok veszélyeztetettsége | |
| A józan ítélőképesség | 164 |
| A józanság fogalma | |
| A józan gondolkodásmódnak kell érvényesülnie az életet biztosító környezetünk védelmében is | |
| Irodalom | 167 |