kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Könyvkötői papírkötés |
| Oldalszám: | 264 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 20 cm x 14 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Kihajtható mellékletekkel. Fekete-fehér ábrákkal. |
| Előszó | 3 |
| A vörös bor múltjáról | 5 |
| A vörös bor általános jellemzése | 10 |
| A szőlőfürt | 11 |
| A kocsány | 13 |
| A szőlőbogyó | 13 |
| A bogyóhéj | 13 |
| A bogyóhús | 14 |
| A magvak | 15 |
| A vörös bor színanyaga | 16 |
| A színanyag keletkezése és elhelyezkedése a sejtekben | 16 |
| A színérték meghatározása | 22 |
| Mesterséges és idegen festőanyagok | 27 |
| Idegen festőanyagok kimutatása a vörös borban | 30 |
| Vörösbor-készítési eljárások | 39 |
| Nyílt erjesztés | 40 |
| Zárt erjesztés | 41 |
| Hagyományos magyar vörösbor-készítési eljárások | 43 |
| Eger | 44 |
| Sopron | 46 |
| Szekszárd | 47 |
| Villány | 49 |
| Alföld | 51 |
| Különböző vörösbor-készítési eljárások | 53 |
| Automata törkölykalap öntözés | 53 |
| Automata lúgozó eljárás | 54 |
| Kettős törkölyön végzett erjesztés | 55 |
| Melegítéses vörösbor-készítési eljárások | 55 |
| Vörös bor erjesztése fémtankokban | 55 |
| Folyamatos vörösbor-erjesztés | 56 |
| Enzimkezeléses vörös bor-erjesztés | 57 |
| "Fermentation superquarte" (erjesztés 4 alkoholfok fölött) | 57 |
| A vörös bor-készítés technológiája | 59 |
| A szőlő szállítási és lerakása (átvétele) a feldolgozó üzemben | 61 |
| Szállítás a feldolgozó gépekbe | 63 |
| Szállítás a szőlőgyűjtő ciszternába | 65 |
| Szőlőgyűjtő ciszternák | 70 |
| Anyagmozgatás az üzemen belül | 72 |
| A törkölyös must szállítása a zúzó-bogyózó gépből az erjesztőtartályokba | 72 |
| A kocsányok szállítása a sajtókba | 81 |
| A törkölykalap öntözése (elárasztása) erjedés közben | 82 |
| A kierjedt must (újbor) elfejtése | 83 |
| A kierjedt törköly kitermelése és szállítása a sajtókba | 84 |
| A bor elfejtése | 89 |
| A kisajtolt törköly elszállítása | 90 |
| Anyagmozgatási egyenleg | 90 |
| A szőlő zúzása és bogyózása | 91 |
| A zúzók | 92 |
| A bogyózók | 93 |
| A vörös törkölyös must kénezése | 103 |
| A kénezés mértéke | 106 |
| A kénezés végrehajtása | 108 |
| A törkölyös must erjesztése | 111 |
| Az erjedés | 112 |
| Az erjsztés hőmérséklete | 113 |
| Az erjedés időtartama | 119 |
| Az erjesztés levezetése | 120 |
| Erjesztőberendezések | 124 |
| Fakádak | 125 |
| Sajtolás | 160 |
| Az utóerjedés levezete | 182 |
| Függelék | |
| Kísérletek a vörös bor minőségének fokozására | 187 |
| Magyarország | 189 |
| Ausztria | 200 |
| Bulgária | 204 |
| Franciaország | 208 |
| Olaszország | 210 |
| A kísérletek eredményei hazai viszonyainkra vonatkoztatva | 211 |
| Néhány vörösbor-készítő nagyüzem és eljárás ismétlése | 213 |
| Magyarország | 214 |
| Bulgária | 220 |
| Franciaország | 224 |
| Észak-Afrika | 232 |
| Németország | 240 |
| Olaszország | 243 |
| USA (Kalifornia) | 250 |
| Forrásmunkák jegyzéke | 257 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.