1.031.459

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az Oroszországi Szovjet Föderativ Szocialista Köztársaság alkalmazott népművészeti és iparművészeti alkotásainak kiállítása

Katalógus

Szerző

Kiadó: Műcsarnok
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 125 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 17 cm x 13 cm
ISBN:
Megjegyzés: Kiállítási katalógus. Néhány fekete-fehér fotóval illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az orosz nemzeti művészet fejlődéstörténetében az egyik legfontosabb helyet foglalja el a népművészet és az iparművészet. Tele vannak életörömmel és ünnepélyességgel, - szereti őket a nép.
A... Tovább

Előszó

Az orosz nemzeti művészet fejlődéstörténetében az egyik legfontosabb helyet foglalja el a népművészet és az iparművészet. Tele vannak életörömmel és ünnepélyességgel, - szereti őket a nép.
A fából, csontból, fémből és kőből készült tárgyak, fa-, fém- és lakkfestések, a rendkívül finom orosz csipkék és hímzések, kerámia-tárgyak, játékszerek, arany és ezüst ékszerek, porcelán, a szőnyegek és textilanyagok a szovjet ember büszkeségei közé tartoznak és a nép életében széles körben terjedtek el.
Az igen gazdag tartalommal és szép nemzeti formákban megjelenő népművészet és iparművészet a szovjet időkben rendkívül nagy jelentőségre tett szert, egyrészt kiváló művészi színvonalánál, másrészt a lakosság körében való széleskörű elterjedésénél fogva.
Az OSzSzSzK (Orosz Szovjet Szövetségi Szocialista Köztársaság) népművészetének és iparművészetének mostani budapesti kiállítása az iparművészeti telepeken és üzemekben tömörült művészek több mint 1500 kiállítási darabját mutatja be.
A kiállításon szerepel készítményeivel 5 porcelángyár : közöttük olyanok is, mint a szobrokat és művészi festésű használati tárgyakat készítő dulevoi porcelángyár, a közhasználatra szánt cikkeket előállító Lomonoszov-porcelángyár. Elgondolásában és kivitelezésben eredetiek a Kalinyin fajansz-gyár munkái.
Bőven szerepelnek a kiállításon az üvegkészítmények, amelyeket a leningrádi Művészi Üveg és Minőségi Edénygyárban, a GuszHrusztalnij és a gyatkovoi gyárban állítottak elő. Ezekben a gyárakban különféle technikai eljárások alkalmazásával művészi jellegű tömegtermelés folyik. Az iparművészet új eredményei közé kell számítani a Lyubereckij és Obuhov szőnyegkészítő kombinátok termékeit és az új technikával, új növényi díszítő formákkal és új kompozíciós témákkal készült díszítő- és kárpitozóanyagokat.
A hímzőművészetet az Orosz Szövetségi Köztársaság számos területéről küldött művészi darabok mutatják be: a Vlagyimiri terület Msztyora falujából származó hímzések, a Torzsokból való színes és arany hímzések, kézi és gépi úton készült szobaberendezési és ruházati darabok.
A kiállításon bemutatásra kerül az orosz lakkfestés: Paleh, Fedoszkino, Msztyora és Holuj művészeinek miniatűrjei. A művészi famunkákat Bogorodoszkoje falu (Moszkvai-terület) fafaragóinak szobrai, puszpángfaragások, hohlomszki festett edények, nyírfakéreg fafaragások és játékok képviselik.
Az ötvöstárgyak között Kaszli városában öntött szobrok, zlatouszti acélgravírozások, a vologdai terület és a dagesztáni Kubacsi hegyi falu művész-szövetkezeteinek ékszerei és a Zsesztovo faluban működő egyik legrégibb orosz műhely fémfestései találhatók.
A kőfaragó művészetet különböző árnyalatú jáspis, malahit és rodonit tárgyak képviselik.
Az arhangelszki, tobolszki és jakut csontfaragók nagyszerű művészi darabjai mellett bemutatásra kerülnek a Moszkva-területi Hotykovo falu fiatal csontfaragó szövetkezetének készítményei is.
A kiállítás bemutatja a népművészet és az iparművészet kapcsolatát, amelyeket egyesít a szocialista realizmus művészi módszere és egyesít az a kitűzött feladat, hogy a népművészetet még elterjedtebbé és a lakosság széles rétegeinek még hozzáférhetőbbé kell tenni. Vissza

V. Rudnyev

V. Rudnyev műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: V. Rudnyev könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Az Oroszországi Szovjet Föderativ Szocialista Köztársaság alkalmazott népművészeti és iparművészeti alkotásainak kiállítása Az Oroszországi Szovjet Föderativ Szocialista Köztársaság alkalmazott népművészeti és iparművészeti alkotásainak kiállítása Az Oroszországi Szovjet Föderativ Szocialista Köztársaság alkalmazott népművészeti és iparművészeti alkotásainak kiállítása
Állapot:
2.580 ,-Ft
13 pont kapható
Kosárba
konyv