1.031.459

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Alkalmazott bakteriológia és elméleti alapjai

Szerző
Grafikus

Kiadó: Medicina Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 370 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Néhány fekete-fehér fotóval, ábrával.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó3
Első rész
Bevezetés az I. részhez7
Irodalom12
A mikrobák és a környezet13
A fizikai tényezők hatása14
A vegyhatás és a vegyi tényezők jelentősége21
Bacteriophagia25
Irodalom27
A baktériumok változékonysága és annak jelentősége a gyakorlatban28
Variansok, mutansok - adaptatio és modificatio28
A környezet fizikokémiai és kémiai hatásai31
Átvihető vagy tartós modificatiók. Félbeszakított variációk32
Specifikus antisavók által előidézett változások az antigen-szerkezetben33
Sugárzás által előidézett variációk33
Másodlagos telepek. Új enzymek33
Transformációs, transdukciós jelenségek. Parasexualis szaporodás. Lysogen-conversio35
Irodalom36
A baktériumok anyagcseréje37
Biológiai oxidáció. Dehydrogenatio és respiratio. Elektrodpotenciálok. Fermentáció39
Oxydoredukciós folyamatok vegyértékváltozással. Az energianyerés módjai víz, ill. H2O2 képzéssel39
Redox-potenciálok. Redox-indikátorok. rH-skála40
A kapcsolt oxidoredukciós rendszerekkel történő baktériumlégzés típusai44
A baktériumlégzés felosztása a catalase-termelés alapján45
Baktériumlégzés a cytochrom- és más rendszereken keresztül46
Irodalom52
A baktériumok nitrogénanyagcseréje53
Aminosavak szintézise. Transaminatio53
Az aminosavak felvétele55
Aminosavak felhasználása56
Az aminosavak elbontása decarboxylatio útján58
A deaminatio módjai és termékei58
A peptidek és fehérjék szintézise61
Transpeptidatio63
A mikroorganizmusok proteolytikus enzymei64
Irodalom67
A nucleoproteidek anyagcseréje68
A nucleotidok két típusa (RNS, DNS)68
A nucleinsav-frakciók elkülönítése foszfortartalom alapján69
A nucleotidák hydrolysise. Specifikus és nem specifikus phosphatasek75
Purinok és pyrimidinek szintézise75
A ribose-desoxyribose, nucleosidok és nucleotidok szintézise76
A bacteriophag hatása a gazdasejt nucleinsav anyagcseréjére76
Irodalom77
A baktériumok szénhidrát anyagcseréje78
Alkoholos erjedés78
Tejsavas erjedés79
Propionsavas erjedés80
Hangyasavas erjedés80
A vajsavas butyalcoholos erjedés82
"Oxidatív fermentáció"83
Irodalom85
Zsír- és lipoidanyagcsere86
A zsírsavszintézis és -elbontás mechanizmusai87
A zsírok szintézise zsírsavakból87
Zsírnemű anyagok, lipoidok, szénhidrát-, zsír- és fehérje-anyagcsere összefüggése89
Viaszok, steroidok, phosphatidák, kötött lipoidok90
Irodalom93
Növekedési faktorok94
Adenin95
Béta-alanin95
p-aminobenzoesav95
Aneurin (thiamin)96
Biotin96
Glutamin97
Haematin97
Mesoinositol (hexahydroxycyclohexan)97
L-leucin98
Nicotinamid98
Pantothensav99
Acidum pimelicum99
Pyridoxin99
Riboflavin (laktoflavin)100
Uracil100
Acid. folicum101
B12-vitamin102
Mycobacterium phleikivonat102
Sporogenes-faktor102
Cholin102
Streptogenin103
Ascorbinsav103
Irodalom103
A mikroorganizmusok hatásai egymásra azonos környezetben. A mikroorganizmusok asszociációja104
Biocoenosis és competitio104
Antagonizmus (antibiosis)105
Elméletek az antagonista hatások magyarázatára109
Commensalismus, metabiosis110
Baktériumok asszociációja111
Symbiosis111
Synergismus112
A talaj mikrobiológiája114
Általános rész114
A szén körforgása117
A nitrogén körforgása121
A mikroorganizmusok kénanyagforgalma128
A vas körforgása139
A foszfor körforgása139
Irodalom142
A vizek mikrobiológiája143
A víz szerepe a természetben143
A vizek öntisztulása145
A talajvíz, az artézi víz, a forrásvíz és a felszíni vizek mikroflórája145
Az ivóvíz mikrobiológiai ellenőrzése147
A tengerek vizének mikroflórája148
A tengeri baktériumok mint geológiai agensek149
A fürdővíz151
A vizek saprobionta-rendszere153
A vizek biológiai vizsgálatának elvei153
Irodalom156
A levegő mikrobiológiája157
A szabad légköri levegő mikrobái. Cseppinfekció. Porinfekció157
Zárt helyiségek levegőjének mikrobái159
Kórházi cseppinfekció, porinfekció161
A levegő mikrobáinak jelentősége az élelmiszeriparban162
A levegő mikrobáinak eltávolítása, elpusztítása, ill. szaporodásuk gátlása162
A levegő dezinficiálása162
Irodalom163
Az élelmiszerek bakteriológiája164
A hús bakteriológiája165
Hústermékek bakteriológiája167
A halhús bakteriológiája167
A tojás bakteriológiája168
Ételmérgezések169
A tej mikroorganizmusai170
Tejkészítmények bakteriológiája173
Gyümölcs- és zöldségfélék bakteriológiája176
Gabonaneműek, a liszt és a kenyér bakteriológiája177
Az élelmiszerek romlásáról általában178
Irodalom179
Az emberi szervezet testfelületének és a külvilággal összeköttetésben álló testüregeinek mikrobiológiája180
A sértetlen kültakaró mikroflórája180
A szem kötőhártyája181
A testüreg mikrobái181
Irodalom197
Második rész
Mikrobiológiai laboratóriumi technológia201
A baktériumok tenyésztése201
A baktérium-tenyészetek fenntartása és konzerválása206
Az antibioticumok, a vitaminok és az aminosavak mikrobiológiai értékmérése212
A fluorescens ellenanyagmódszer alkalmazása a bakteriológiai diagnosztikában216
A phag-tipizálás és gyakorlati alkalmazása223
Levegőbakteriológiai vizsgáló eljárások233
Talajbakteriológiai vizsgáló módszerek240
Vízbakteriológiai vizsgálati módszerek245
Élelmiszerbakteriológiai vizsgáló eljárások255
Irodalom269
Az oltóanyagok termelése, ellenőrzése és alkalmazása270
Az ellenanyagok termelését befolyásoló tényezők271
Aktív immunizáló eljárások274
A baktériumellenes oltóanyagok készítésének általános elvei276
Az oltóanyagok ellenőrzésének általános elvei278
Baktériumellenes oltóanyagok előállítása és ellenőrzése279
Immunszérumok előállítása293
Védőoltások értéke és rendszere298
Diagnosztikus immunsavótermelés300
Irodalom303
Sterilezés, dezinficiálás304
Mechanikus sterilezés304
Fizikai úton történő sterilezés306
Dezinficiálás322
A dezinficiensek hatását befolyásoló tényezők323
Irodalom337
Ipari bakteriológia339
A baktériumok iparilag termelt szintetikus termékei349
A baktériumok iparilag fontos átalakítási tevékenysége361
Irodalom363
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv