| A mikroorganizmusok szerkezet, és kémiai összetétele | 5 |
| A nyálkaréteg | 6 |
| A sejtfal | 10 |
| A sejtmembrán | 14 |
| A citoplazma | 16 |
| A sejtmag | 20 |
| A baktériumok ostorai | 23 |
| Irodalom | 25 |
| Törzsszelektálás | 26 |
| Antibiotikumot termelő törzs izolálása | 27 |
| Enzimtermelő törzs izolálása | 31 |
| Irodalom | 34 |
| Törzsfenntartás, törzskonzerválás | 36 |
| Általános módszerek | 36 |
| Törzskonzerválási módszerek | 41 |
| Talajeltartási módszerek | 42 |
| Liofilizálásos módszerek | 46 |
| Kultúrák megőrzése ásványolaj alatt | 53 |
| irodalom | 55 |
| A mikroorganizmusok változékonysága | 57 |
| Genetikai alapfogalmak | 57 |
| Mutációk, vagy határozatlan irányú genetikai megváltozások | 64 |
| Szerkezeti aberrációk, vagy strukturmutációk | 64 |
| Pontmutatációk | 66 |
| Mutációkat kiváltó tényezők | 73 |
| A sugarak szerepe a mutáció keletkezésében | 74 |
| Ultraibolya-sgárzás felhasználása új mutánsok képzésére | 75 |
| Röntgensugárzás felhasználása új mutánsok képzésére | 77 |
| A sugárzás hatása | 78 |
| Vegyianyagok szerepe a mutációk kialakulásában | 80 |
| A mutációk kimutatása és vizsgálati módszerei | 83 |
| Az átöröklés irányított megváltozásai | 89 |
| Közvetlen alkalmazkodások | 89 |
| Irányított genetikai megváltozások baktériumokban | 91 |
| A baktériumok konjugációja és a paraszexuáis rekombináció | 91 |
| Baktérium-transzformáció | 95 |
| Indukált szintézisek | 100 |
| Ellenállóképesség kialakulása vegyszerekkel szemben | 105 |
| Irodalom | 110 |
| A mikroorganizmusok tenyésztése | 112 |
| Baktériumok növekedése | 112 |
| A Baktériumkultúrák növekedése | 116 |
| Baktériumtömeg meghatározási módszerek | 116 |
| Direkt módszerek | 116 |
| Indirekt, optikai módszerek | 119 |
| Baktériumok számának meghatározása | 124 |
| Direkt, mikroszkópos módszerek | 124 |
| Indirekt, tenyésztéses módszerek | 131 |
| A baktériumkultúrák növekedési ciklusai | 136 |
| Az előkészületi szakasz | 137 |
| Az exponenciális növekedési szakasz | 142 |
| A lassuló szaporodási szakasz | 144 |
| A stacionárius szakasz | 145 |
| A pusztulási szakasz | 147 |
| A bakteriális növekedési görbék matematikai tárgyalása | 149 |
| Tenyésztési ill. fermentációs módszerek | 153 |
| Az inokulálás lépései | 153 |
| Tenyésztési módszerek | 154 |
| Felületi tenyésztés, ill. erjesztés | 154 |
| Penészkorpás eljárások | 154 |
| Felületi tenyésztés folyékony táptalajon | 157 |
| Merített tenyésztés ill. gerjesztés | 161 |
| Rázott lombikus tenyésztés | 162 |
| Fermentoros tenyésztés | 164 |
| A felületi és a sülyeztett tenyésztési mód összehasonlítása | 171 |
| Folytonos tenyésztési és erjesztési eljárások | 172 |
| Irodalom | 181 |