A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Lakoma I.

A görög, török, ciprusi, libanoni, egyiptomi, marokkói, tunéziai, máltai konyhák legfinomabb ételeiből

Szerző
Szerkesztő
Grafikus

Kiadó: Libri Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 589 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN: 978-963-310-577-1
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Váncsa István keresett, különleges szakácskönyve, a Lakoma
című sorozat első darabja most új kiadásban, változatlan tartalommal jelenik meg: a Mediterráneumból a görög, török, ciprusi, libanoni, egyiptomi, marokkói, tunéziai és máltai konyhákat fogja át, hatszázötven kivételesen finom recepttel. A kötet nem csupán jól használható szakácskönyv, hanem fölöttébb élvezetes olvasmány is, kevéssé ismert kulturális, gasztronómiatörténeti érdekességek szórakoztató tárháza. Lényege a teljesen egyedi, szubjektív, szellemes-míves irodalmi szöveg.
„Váncsa természetesen önmaga jéghegyének csúcsa, minden odavetett könnyű félmondat mögött egy élet gyakorlata és ezen gondolkodásban eltöltött élet bölcsessége, bölcseletisége bujdosik - mégis el tudja velünk hitetni, hogy érdemes, érdemes belevágnunk, érdemes hosszú távúan
gondolkodni, és már két nappal a tervezett fogyasztás időpontja előtt venni egy mirelit fácánt."
Esterházy Péter

Tartalom

Előszó
Bevezetés
Mediterrán olajügyek 15
1. A múltnak kútja 23
Sumer és akkád becsináltak 23
Sumer kemencék, sumer ünnepek 27
2. Az arab középkor 33
vágj fel kövér húst 33
Tigrismogyoró, húsgombócok,
keserű narancs 35
Zöldfűszeres joghurtkrém 44
Zelleres tükörtojás 44
Andalúziai csirke 45
Sáfrányos-mandulás csirke 45
Káposztás bárányhús
cseréplábasban 45
Padlizsános rakott báránysült 46
Spenótos báránybecsinált 47
Spenótos báránysült 47
Bárányragu datolyával, mandulával és pisztáciával 48
Savanyú bárányragu birsalmával 48
Édes-savanyú bárány zöldségekkel 49
Vörösre főzött bárány 50
Fűszeres édes-savanyú húsmártás 50
Mandulás-pisztáciás datolyagolyók 50
3. Az arab Levante 53
Mezopotámiai örömeink 53
Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban 57
Aleppói bulgursaláta 62
Arab vegyes saláta 62
Bárányhússal töltött articsóka 63
Bazsalikomos joghurtmártás 64
Borjúnyelvsaláta 64
Datolyaszirup tahinivel 64
Diós sajtkrém 65
Libanoni kenyérsaláta 65
Káposztasaláta 65
Libanoni burgonyasaláta 66
Újkrumpli citrommal
és korianderrel 66
Levantei krémsajtgolyók fűszeres olívaolajban 66
Lencse mángolddal 67
Padlizsán és csicseriborsó paradicsommártásban 67
Padlizsánpüré tahinivel 68
Padlizsánomlett 69
Padlizsánpüré joghurttal 70
Fokhagymás sült paradicsom 70
Paszuly bárányhússal 70
Petrezselymes bulgursaláta 71
Lencse rizzsel 72
Rizssaláta 72
Sajttal töltött arab palacsinta 73
Saláta grillezett padlizsánból 73
Grillezett csirkeszárnyak 74
Töltött káposzta 74
Tahini joghurttal 75
Zöldbab paradicsommártásban 76
Zöldbabsaláta 76
Zöldbabos bárányragu 77
Ézsau lencséje, avagy a veres étel 77
Hideg, joghurtos paradicsomleves 78
Joghurtos mángoldleves 78
Levantei bableves 79
Csicseriborsóságok 79
Humusz 83
Egyiptomi sólet csicseriborsóval 84
Laposkenyerek 85
Arab pizza 89
Spenótos fatayer 91
Arab szamósza 91
Joghurtos spagetti 92
Húsos töltött tészta fokhagymáskorianderes íoghurtmártásban 92
Piláf cérnametélttel 93
Fejéről talpára állított levantei rizsesfazék 93
Piláf articsókával 95
Piláf csirkével 95
Kebabok, kafták 96
Báránykebab 100
Aleppói kebab 100
Csirkekebab 101
Kardos kafta 101
Jordániai kafta 102
Nyárs nélküli kebab 103
Meggyes kafta 103
Gránátalmás kebab 104
Perzsa kebab 104
A kibbe nyomában 105
Klasszikus kibbe 109
Rakott kibbe 110
Kibbe joghurtban 110
Roston sült kibbe 111
Szíriai fűszeres sült hal 111
Csuka dióval és korianderrel töltve 112
Citromos-korianderes hal 113
báránycsülök joghurtmártásban 113
Sáfrányos bárányragu 114
Spenótos bárány póriasan 114
Báránysült zöld búzával 115
Manszaf
Pirított báránymáj H^
Galambok zöld búzával és paradicsomos-korianderes spenóttal 118
Töltött szőlölevelek csülökkel 119
Arab palacsinta 120
Jordániai rizspuding 120
Tejpuding amardine-krémmel, sűrített joghurttal
És perzsa vattacukorral 121
Aszalt szilva vörösborban 121
Szefárd narancstorta 122
Szefárd csokoládétorta 123
4. Észak-Afrika 125
Marokkói kövér asszonyok 125
Algériai burgonyakrokett 130
Algériai uborkasaláta 130
Algériai zöldbabsaláta 131
Berber babpüré 131
Bulgursaláta 131
Csicseriborsó mángolddal 132
Csicseriborsó-tazsin 133
Cukkini mazsolával
és fenyőmaggal 133
Cukkinipüré 133
Édeskömény-saláta 134
Fűszeres-mézes
paradicsomlekvár 134
Egyiptomi szendvics 134
Grillezett padlizsán fokhagymás olívaolajban 135
Hideg, csípős sárgarépapüré 135
Lencsefőzelék bárányhússal 136
Narancsos-fahéjas
sárgarépa-saláta 136
Marokkói paradicsomsaláta 137
Mángoldtazsin 137
Marokkói töltött csirke 137
Narancssaláta olajbogyóval 138
Narancssaláta retekkel 139
Paradicsomos padlizsánsaláta 139
Padlizsánsaláta másképpen 140
Tunéziai ratatouille 140
Rabati padlizsánpüré 141
Padlizsán kkcskesajttal 141
Római saláta naranccsal és datolyával 141
Saláta grillezett zöldségekből 142
Karamellizált fokhagymás sárgarépa 142
Essaouriai sültpaprika-saláta 143
Sárgarépa kaporral, gyömbérrel és naranccsal 143
Fűszeres pasztinák vagy sárgarépa 143
Tripolitániai fűszeres krumpli 144
Spenótsaláta joghurttal 144
sültpaprika- és sültparadicsomsaláta 145
sült sárgarépa és cukkini 145
Saláta grillezett paradicsomból és paprikából 145
Velösaláta 146
Tunéziai tökpüré 146
Mentás uborkasaláta 147
Uborka krémsajttal 147
Zöldbab mandulával és argánolajjal 147
Tunéziai saláta 148
Tunéziai cukkinipüré-saláta 148
A bastila forró mélységei 148
BASTILA 153
Tetuáni bastila 154
Halas bastila fűszeres
paradicsommártással 155
Bastila a tenger gyümölcseivel 156
Tetuáni csirkés rétes 157
Marokkói rétes rákkal és vietnami rizstésztával 158
Marokkói húsos rétes 158
Rétes sáfrányos csirkével 159
Babos-birkás lepény 159
Rghaif
Marokkói kenyér
Marokkói kávé
Kuszkusz a kiszkiszben 162
Tökös-birkás kuszkusz 166
Kuszkusz hétfajta zöldséggel 168
Tangieri KUSZKUSZ 169
Csirkekuszkusz mazsolával, mandulával és fenyömaggal (instant) 170
Líbiai makaróni 171
Biszkrai velős metélt 172
Tunéziai csípős cérnametélt 172
Gőzölt kiskockatészta
csicseriborsós bárányraguval 173
Az argánolaj, a kecskék és az ördög 174
Algériai csicseriborsó-leves 178
Tunéziai csicseriborsó-leves 179
Gazdag csicseriborsó-leves 179
Harira 180
Harira 2. 181
Harira 3. 181
Harira 4. 182
Lencseleves borjúcsülökkel 182
Líbiai csorba 183
Mandulaleves 184
Marokkói bableves 184
Algériai bableves 185
Marokkói báránycsorba 185
A gustusnak lényeges eledele 186
Egyiptomi hosszan főtt tojás 190
cukkinis vastag omlett (eggah) 191
Hagymás-zöldfűszeres vastag omlett (eggah) 191
Padlizsános vastag omlett (eggah) 192
Sajtos vastag omlett (eggah) 192
Spenótos vastag omlett (eggah) 192
Marokkói vastag omlett 193
Tunéziai fűszeres tükörtojás 193
Tunéziai tükörtojás kolbásszal 194
Algériai tojásos halkrémleves 194
Algériai töltött kalmár 195
Farkassügér mandulapasztával 195
Farkassügértazsin 196
Hal csípős diómártásban 197
Hal mandulával És datolyával 197
Mandulaburokban sült hal 198
Hal töltött datolyával
Halkebab 199
Halleves sfaxi módon 198
Tunéziai halleves 201
Kardhal marokkói módon 201
Korpa közé keveredett hal 202
sáfrányos-gyömbéres
halszeletek 202
Haltazsin 203
Szardínia dirsamártásban 204
Tunéziai töltött kalmár 204
Vaslapon sült hal Marsa Matruhból 205
A bárány szeme 205
Marokkói kemencés birka 211
Marrakeshi báránykebab 212
Kebabtazsin 212
Nyársas kefta 213
Húsgombócok fűszeres paradicsommártásban 214
Báránytazsin aszalt szilvával 214
Báránytazsin aszalt szilvával
És mandulával 215
Báránytazsin hagymával 215
Bárány csicseriborsóval és cukkinivel 216
Bárány csicseriborsóval és sárgabarackkal 216
Báránycsülkök mazsolával és mandulával 217
Báránycsülkök paradicsommal 217
Báránytazsin zöldpaprikával
És paradicsommal 218
Bárány gesztenyével 218
Tunéziai bárányragu birsalmával 219
Marokkói bárányragu birsalmával 219
Tizniti bárányragu mazsolával és mandulával 220
Egyben sült, fűszeres báránylapocka 221
Csípős báránylapocka vaslábasban, vele sült krumplival 221
Sáfrányos-paprikás báránylapocka 222
Csípős bárányragu zöld levelekkel 222
Töltött báránymell 223
Tunéziai fűszeres belsőségragu 224
Sáfrányos-mazsolás bárányragu 225
A tevehús fogyasztásának előnyeiről 225
Tangia 230
Algériai pacalleves 231
Marha- vagy bárányragu aszalt szilvával és almával 231
Fokhagymás marhalábszár zöld olajbogyóval 232
Töltött húsgombócok aszalt gyümölcsös hagymamártásban 232
Tafína 233
Csirke tojással, citrommal és olajbogyóval 234
Csirkeemsharmel 234
Csirke zöld olajbogyóval 235
Csirkemakalli 236
Csirke édes paradicsomlekvárral 237
Csirketazsin olajbogyóval és sózott citrommal 237
Csirketazsin padlizsánnal és aszalt paradicsommal 238
Csirketazsin fenyömaggal és aszalt sárgabarackkal 239
Csirke dióval és friss fügével 239
Csirke nigellával és sózott citrommal 240
Csirketazsin karamellizált körtével 240
Kdra csicseriborsóval és mandulával 241
Kdra fiatal tarlórépával és csicseriborsóval 242
Marokkói grillcsirke 242
Marokkói paprikás csirke 243
RIFKABIL csirke 243
Sáfrányos gőzölt csirke 244
Tetuáni töltött csirke 245
Marokkói töltött pulyka 245
Tlemceni galambok 246
A cukor kilovagol Indiából 246
Kígyó 251
Mandulás-mézes tekercs 252
Édes kuszkusz aszalt gyümölcsökkel 252
Gazellaszarvak 253
Aszalt gyümölcsökkel töltött szamósza 254
Kteffa 255
Mandulakorongok 255
Rizspuding 256
Törökország 259
Iskender efendi forgó kebabia 259
Furkan főtörzs tanításai a török gasztronómiáról 263
Articsóka olívaolajban 268
Csicsóka olívaolajban 268
Sárgarépa lencsével 268
Borlottibab olívaolajban 269
póréhagyma olívaolajban 270
zöldbab olívaolajban 270
Ájult imám 271
Bulgurgombócok 271
Diós tarator 272
Bundázott sárgarépa fokhagymás joghurttal 272
Drinápolyi csicseriborsó 272
Fokhagymás halikrapüré 273
Fűszeres, nyers húsgombócok 273
Humusz fenyőmaggal 274
Hideg, csípős paradicsommártás 274
Joghurt aszalt sárgabarackkal 275
Grillezett padlizsán és paprika fokhagymás JOGHURTTAL 275
PADLIZSÁNPÜRÉ 275
Padlizsánpüré erős paprikával 276
Padlizsánpüré mentával és mandulával 276
Padlizsán paradicsommártásban 277
Sajtos cukkinifasírt 277
Török lecsó, más néven saksuka 278
SaKSUKA 279
Nyári zöldségragu 279
Téli zöldségragu 280
Serpenyős burgonya
olajbogyóval és mogyoróval 280
Sárgarépa lencsével, olívaolajban 281
sárgaréparoló fenyőmaggal és aszalt sárgabarackkal 281
Spenót fenyőmaggal és JOGHURTTAL 282
Hideg csicseriborsó-püré fenyőmaggal és mazsolával 282
Tahini dióval 283
Gesztenyés töltött káposzta 283
Töltött mángoldlevelek 284
Töltött cukkinivirágok 284
Egészben töltött padlizsán 285
Töltött szőlőlevelek (vegetáriánus) 286
Alma- és cukkinisaláta mogyorós mártással 287
Cigánysaláta 287
Hagymás narancssaláta 288
Joghurtos sárgarépasaláta 288
MeNTÁS uborkasaláta 288
Olajbogyó dióval és gránátalmával 289
Sült paprika fokhagymás ecetben 289
Hagymasaláta szumákkal és petrezselyemmel 289
Velősaláta 289
Vöröskáposzta-saláta paradicsommal és erős paprikával 290
Mandulaleves 290
Csípős, fűszeres lencseleves 290
Csicseriborsó-krémleves 291
Joghurtleves 291
Pacalleves 292
Tyúkleves cérnametélttel 293
Olümposzi tökleves 293
Török menyegzői leves 294
Sáfrányos kagylóleves 294
A szultán levese 295
Kaukázusi leves 295
Mehmet doktor piláfjai 295
Egyszerű báránypiláf 300
Mazsolás báránypiláf 300
Bulgurpiláf bárányhússal 301
Piláf cérnametélttel 302
Szemérmes piláf 302
Kurd bulgurpiláf 303
Bulgurpiláf lencsével, paradicsommal, erős paprikával és mentával 303
Cserkesz piláf 304
Csirkemájpiláf fenyőmaggal és mandulával 304
Kagylópiláf 305
Meggyes piláf 305
Padlizsánpiláf 306
Tökös örmény piláf 306
Turkesztáni piláf 307
Csípős káposztafőzelék bárányhússal 307
Karfiolfőzelék 308
Lecsós rakott krumpli 308
Rakott tök borjúhússal 309
Citromos-sáfrányos halleves 310
Sávos vörös márna roston, kapros joghurttal 310
Halkebab szőlőlevélben 311
Halnak álcázott hal 311
Tengeri sügér mandulamártásban 312
Makréla olívaolajban 313
Ponty fehérborban 313
Töltött szardínia fenyőmagmártásban 314
vérengző makrahal mazsolával 314
Zöldfűszeres töltött kalmárok 315
részeg kalmár 316
Kalmár sörtésztában, fokhagymamártással 316
Polip hirtelen sütve 317
Rákfarkak kemencében sütve 317
Töltött feketekagyló 318
Kagyló nyárson 319
Kagyló paradicsommártásban 320
Pácolt nyúl mogyoróhagymával
És mazsolával 320
Albán máj 321
Báránycsülök birsalmával 321
Bárányragu padlizsánnal 322
Bárányragu zöldbabbal 322
Bárány fehér babbal 323
Bárány fényezett gesztenyével 323
Cseréplábasban készült
Bárányragu 324
ÖSGYUVECS 324
húsos derelye 325
Kebab kertész módra 326
Kebab leveles tésztában 326
Padlizsánba csomagolt
islim kebab 327
PERGAMONI kebab 328
Sis kebab 329
Töltött birsalma 330
Töltött padlizsán 330
Töltött paprika 332
Töltött paradicsom 332
Töltött szőlőlevelek 333
Töltött tök 333
Töltött zeller kapros-citromos mártásban 334
Az anyós húsgombócai 334
Hölgycombköfte 335
Húsgombócok háziasan 336
Ütra való húsgombócok 336
Pastirma, pastramá, pastrami 336
Ankarai scoblianka 341
Örmény fasírt 342
Húsgombócok csípős paradicsomos mártással és padlizsánpürével 342
Bikahere fokhagymás vajjal 343
Török babgulyás 343
Cserkesz csirke 344
Csirke szezámmártásban 344
Narancsos csirke 345
Bursai csirke 345
Piláffal töltött kacsa 346
Tahir bácsi vadkacsája 347
Fürj fügefalevélen sütve 347
Blue eye, avagy a halikarnasszoszi pék titkai 347
Török kenyér 352
Török pita 353
Szezámos perec 354
Sajtos tekercs 355
Török csája 355
Csirkés böreg 356
Börek bárányhússal és pisztáciával töltve 356
Spenótos börek 1. 357
Spenótos börek 2. 358
Szamósza 359
Kapros-sajtos béles 360
Grízpiskóta szirupban 360
Sült barack 361
Töltött füge 361
Almával töltött golyók 362
Halottbúcsúztató halva 363
MANDULAPUDING 364
Mandulapuding sherrymártással 364
Noé pudingja 365
Anatóliai sült tök 366
Narancskenyér 367
Valami jó a férjnek 367
Fügedzsem 367
Rózsapuding 368
Égetett csirkemellpuding 369
Datolya-mogyoró-csokoládé muffin 370
Rózsasziromlekvár 370
Rózsasziromsörbet 370
6. Ciprus 373
A SZTOA vonzásában 373
Borsos füge 378
Skordalia kenyérbélből 378
Saláta őszibarackból és grillezett paprikából 379
Kapros zöldbabsaláta 379
Ciprusi kocsonya 379
Polip vörösborban 380
Kalmár spenóttal 380
Vörös márna pikáns mártásban 381
Roston sült kardhal cukkinivel és erdei gombával 381
A kincs nyomában 382
Szeftalia 386
Kleftiko 387
Bárányragu birsalmával 387
Bárányhússal töltött padlizsán 388
Báránycsülök római salátával 389
Báránycomb krumplival és paradicsommal 389
Illedelmes húsgombócok 390
A török asszony karácsonya 390
Török töltött káposzta 1. 395
Török töltött káposzta 2. 396
Török töltött káposzta 3. 396
Török töltött káposzta 4. 397
Görög töltött káposzta 1. 397
Görög töltött káposzta 2. 398
Töltött paprika tojásos-citromos mártásban 398
GYUVECS 399
Ciprusi burek 399
Sajtos lepény 400
Spenótos-sajtos rétes 401
Pikniktorta 401
Olívás kenyér 402
Diós pite 402
Mandulás datolyatorta 403
Mandulás tekercs 403
Mézes-fenyőmagos liístzertorta 404
Tökös félhold 404
Szultánkenyér 405
7. Görögország 409
A Minoréban 409
Csípős sültpaprika-krém fetával 413
Édes-savanyú cukkini 414
Fűszeres, csípős sajtkrém 414
Briam 415
Korfui briam 415
Borral-mézzel sült gyöngyhagyma 416
Cukkinigolyók 416
Krumpligolyók 417
Mángold korfui módon 417
Mángold zakinthoszi módon 417
Paprikás krumpli édesburgonyából 418
Tepsis triász 418
Skordalia krumpliból 418
Narancsos édeskömény-saláta 419
Káposzta-ruccola saláta 419
Krétai narancssaláta 419
Lencsesaláta 420
Lencsepüré olajbogyóval 420
Római saláta dióval 421
Sült mecovone sajt fűszeres fügedzsemmel 421
Töltött articsóka 421
Leszboszi töltött hagymatekercsek 422
Sajtos padlizsántekercsek 422
Töltött paradicsom és paprika 423
Töltött paradicsom korfui módon 424
Tepsiben sült fokhagymásparadicsomos padlizsán 425
Tepsis zöldség 425
Zöldbab olívaolajban, csomborral és római köménnyel 426
Apró húsgombócok 426
Bárányhússal töltött padlizsán 427
Töltött padlizsán szőlőlevélben sütve 427
Töltött káposzta paradicsommártással 428
Rhodoszi bárányhúsos omlett 429
Marinált polip 430
Görög kocsonya 430
A Nefeliben 431
Sajtos lepény 435
Meztelen sajtos lepény 436
Apró spenótos lepény 436
Apró zöldséges rétes vagy lepény 437
Majoránnás húsos lepény 438
Kefalóniai pástétom 438
Korfui pástétom 439
Ithakai pástétom 440
Krétai csirkés lepény 441
Póréhagyma-pástétom 442
POLIPPÁSTÉTOM 443
Velencei pasticcio 443
Paradicsomos rántotta 444
Bevert tojás paradicsommártásban 444
Krumplis-kolbászos omlett 445
Árkádiái omlett 445
Marathoni tükörtojás 446
Tükörtojás paradicsomban 446
Zöldséges bableves 446
Lencseleves sóskával 447
Falusi paradicsomleves 447
Tojásos-citromos leves húsgombócokkal 448
Rakott makaróni 448
Makedón lasagna 449
Juveci 450
Arisztotelész a krétai gasztronómiáról 451
Nagycsütörtöki csiga 456
Csiga cukkinivel és fokhagymával 457
Csiga édesköménnyel 457
Barbunya 457
Halleves 462
Korfui halleves 463
Polip fehérborban 463
Korfui polipragu 464
Kalmár rizzsel 464
Tintahal spenóttal 465
Kagyló sáfrányos rizzsel 465
Égei-tengeri herkentyűk 466
Homár szivacshalász módra 466
Rák fűszeres rizsben 467
Pireuszi kemencés rák 468
Szőlőlevélben sült hal 469
sózott tőkehal póréval 469
Burdetto 470
Burdetto tengeri pérből 470
Burdetto sózott tőkehalból 471
Paxoszi burdetto 471
Marinált hal 472
Tengeri pér krumplival 472
Bújtatott tepsis hal 473
Tepsis hal sok fokhagymával 473
Kytherai hal 474
Másik kytherai hal 475
Aranydurbincs szpetszeszi
módon 475
Nyelvhalfilé szőlőlevelekkel sütve 476
Tonhal céklalevelekkel 476
Korfui sült csirke 477
Csirke babérral, fügével és olajbogyóval 477
Csirke mazsolával és gyöngyhagymával 478
Csirke olajbogyóval 478
Zakinthoszi töltött csirke 479
Kefalóniai töltött csirke 479
Falusi kemencés tyúk paradicsommal és olajbogyóval 480
Tyúk korianderes diómártásban 481
Kakas makarónival 482
Korfui töltött pulyka 482
Gesztenyével töltött kacsa 483
Fácán nyárson 483
Szalonkaszalmi 485
Vadnyúl olajbogyóval 485
Nyúlsztifádó 486
Vadnyúlsztifádó 487
Kefalóniai vadnyúlragu 487
Kefalóniai fokhagymás vadnyúl 487
Bárány tojásos-citromos mártásban, spenóttal és articsókával 488
Bárányragu fehérborban 489
Bárány vidékiesen 489
Bárány szilvával és mandulával 490
Tavaszi bárány 491
Tepsis bárány joghurtos rizzsel 491
Szőlőlevelekben sült báránycomb 492
Húsgombócok vörösborban 492
Keftedesz roston 493
Szmirnai kolbászok I. 493
Szmirnai kolbászok II. 494
Muszaka 495
Kokoreci 496
Korfui borjúragu 496
Korfui fokhagymáspetrezselymes borjúszeletek 497
Zakinthoszi fokhagymás borjú 497
Korfui párolt borjúsült 498
Borjúsült cukkinivel 498
Marhasült vörösborban 498
Zakinthoszi marharagu 500
Marharagu gyöngyhagymával 500
Húsgombócok paradicsommártásban, bazsalikommal 501
Zakinthoszi fasírt 501
Ithakai cottage pie 502
Dagadórolád vele sült krumplival 502
Oldalas aszalt szilvával és gesztenyével 503
Rozmaringos-fehérboros pecsenye 503
Szüreti flekken 503
Szuvlaki disznóhúsból 504
Sertéssült hentes módra 504
Disznóhús babbal, vidékiesen 505
Krétai tepsis karaj 506
Sertéskotlett mustármártásban 506
Kefalóniai sertéssült édesburgonyával és birsalmával 507
Khioszi húsos káposzta 507
Dióval és mazsolával töltött sült alma 507
Diógolyók 508
Mandulagolyók 508
Fűszeres mandulagolyók 508
Leszboszi tizenhatos 509
Böjti sütemény 509
Karácsonyi gyümölcskenyér 509
Korfui kukoricamálé 510
Zakinthoszi tökös béles 510
Kithirai puding 511
Mustpuding 511
Kenyérpuding 512
Karácsonyi puding 512
Ithakai rizstorta 512
Ithakaicsokoládétorta 513
Csokoládétorta Szimiről 513
Kefalóniai diótorta 514
Csokoládés mandulatorta 515
Kithirai mandulatorta 515
Mézes sajttorta 516
8. Málta 519
Pál apostol kalandjai 519
Ne fagyaszd a lampukát 523
Bigilla 528
Hagyma vörösborban, friss füvekkel 529
Fojtott krumpli 529
Savanyított dinnyehéj 529
Zöldfűszeres karfiol 530
Töltött paprika 530
Töltött paradicsom 531
Töltött olajbogyó 531
Velőomlett 532
zöldségleves sertéskörömmel 532
Makarónipástétom 533
Hitvány makaróni 534
Öntött makaróni 534
Máltai sült rizs 535
Máltai halleves 536
Aranymakrahal (lampuka) pikáns mártásban 536
Tökös tőkehal 537
Töltött kalmár vörösborban 538
Vadkacsa pikáns mártásban 538
Fenkata 539
Zöldséges nyúl 539
Fokhagymás nyúl 540
Nyúl sörben és marsalában 540
Nyulas rétes 540
Nyúl fekete olajbogyóval 541
Máltai marharolád 541
Bélszín kéksajttal töltve, vermut-whisky mártásban 542
Pacaltorta 542
Rántott pacal 543
Máltai fasírt 543
Konyakban pácolt bárányszeletek szalonnás zöldséggel 544
Húsgombócfrikasszé 544
Bárányfrikasszé 544
Kenyérpuding 545
Karácsonyi fügepuding 545
Málnás krémes 546
Máltai galuska 546
Kislexikon 549
(a könyvben előforduló fontosabb kulináris fogalmak magyarázata) 549
Irodalom 568
A kötet receptjei ételtípusok szerint 570

Váncsa István

Váncsa István műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Váncsa István könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv