1.035.157

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mezőgazdaság számokban I.

Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A Mezőgazdaság Számokban nem vadonatúj ötlet megvalósításaként kerül most az olvasó elé. Azokon a nyomdokokon halad, amelyeket az előző kiadások szerzői, a műfaj kiváló hazai művelői, Hajas József... Tovább

Előszó

A Mezőgazdaság Számokban nem vadonatúj ötlet megvalósításaként kerül most az olvasó elé. Azokon a nyomdokokon halad, amelyeket az előző kiadások szerzői, a műfaj kiváló hazai művelői, Hajas József és Rázsó Imre tapostak ki első ilyen kísérletük, a Vademecum megjelenése óta. Utánuk még sokan jártak ezen az úton, a gazdasági-műszaki szemlélet fejlesztése jegyében.
Könyvünk a bevált címet - az elődök iránti tiszteletből - megtartotta ugyan, de igyekezett friss tartalommal kitölteni a hagyományos kereteket. Hiszen az elmúlt időszakban nagyot változott a világ, nagyot változott benne a mezőgazdaság. Ennek a korszerű gazdálkodásnak az elméletében és gyakorlatában buzgólkodó vezetőknek, szakembereknek szeretnénk segítséget nyújtani a felhalmozott adatokkal és lehetőleg tömörített kapcsolataikkal.
Bevontunk számos jeles tudóst az egyes szakterületekről, hogy az anyag minél inkább közelítsen a joggal támasztható színvonalbeli követelményekhez. Sajnos a szerkesztés során gyakran küszködtünk a bőség zavarával. Roppant nehéz volt eldönteni néha, mi az, amit megtartsunk, s mi az, amit terjedelmi okokból mellőznünk szükséges. Nem egészen biztos, hogy ebbeli döntéseink mindig a legsikeresebbnek bizonyulnak. De mindenképpen meg kellett alkudnunk a lehetőségekkel, bár az egykori vékony könyvecske helyett immár négy vaskos kötetbe tömörítettük a mondanivaló vélt vagy valódi színét-javát. Így a kedves olvasóra bízzuk a bírálatot, amely jogos lesz akkor, ha lényeges összefüggéseket hiányol, illetve ha fölösleges üresjáratokra bukkan. Legyen szabad mentségül megemlíteni, hogy figyelembe iparkodtunk venni tömérdek enciklopédikus jellegű kiadványt s mellőzni az átfedéseket.
Videant consules - ezzel a régi mondással ajánljuk a munkát szakembereink szíves jóindulatába, abban a reményben, hogy nem lesz méltatlan a kezdeményezéshez és a kezdeményezőkhöz. Vissza

Tartalom

Előszó 7
ÁLTALÁNOS ADATOK, SZÁMÍTÁSOK 9
Szakoktatási és kutatási statisztika 11
Rendszerelméleti alapok 16
Mértékegységek 18
Gazdasági mutatók 37
Termelési függvények 38
Piacszervezés (marketing) 42
Számítástechnikai alapismeretek 49
Anyagok, gyártmányok 62
Energiagazdálkodás 94
Biomassza 115
Biotechnológia 125
GÉPESÍTÉS 133
Erőgépek adatai 135
Munkagépek adatai 210
Gépkarbantartás 263
Üzemeltetés 285
FAGAZDASÁG 319
Erdővagyon-gazdálkodás 323
Fatermesztés 333
Erdőhasználat 388
Elsődleges faipari termékek 403
Fakereskedelem 410
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv