1.034.828

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Idegenek a kertemben

Bevándorlás és integráció Európában/Módszertani kézikönyv a filmgyűjtemény használatához

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Plantír Film Vizuális Antropológia Alapítvány
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 86 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 18 cm
ISBN: 978-963-892-680-7
Megjegyzés: Angol nyelvű összefoglalóval.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

2010 márciusában az Integrációs Dokumentumfilmek Fesztiválján, a budapesti DocuArt Kocsiszínben debütált az Idegenek a kertemben filmgyűjtemény 34 európai, migrációs témájú dokumentumfilmje. A... Tovább

Előszó

2010 márciusában az Integrációs Dokumentumfilmek Fesztiválján, a budapesti DocuArt Kocsiszínben debütált az Idegenek a kertemben filmgyűjtemény 34 európai, migrációs témájú dokumentumfilmje. A filmek Európában élő bevándorlók életmódját, alkalmazkodási stratégiáit, nehézségeit és sikereit mutatják be - egyéni és közösségi sorsokon keresztül szólnak elszakadásról és beilleszkedésről, régi és új otthonról, hazáról, családról, barátságról. A gyűjtemény létrehozásával az volt a célunk, hogy a dokumentumfilmeken keresztül szerethető, egyéni, hús-vér főhősökkel ismertessük meg a nézőket, hiszen a könnyen átélhető történetek révén a néző azonosul a hősével: beleképzeli magát a helyzetébe, szeretni kezdi, félti, drukkol neki, mindeközben pedig megtanulja a másságot is értékként kezelni. Ezek a filmek, tapasztalatunk szerint, kiváló eszközei lehetnek a toleranciára nevelésnek, az előítéletek és a negatív diszkrimináció elleni küzdelemnek. 11 filmcsomagot juttattuk el országszerte egyetemi és közkönyvtárakba valamint migrációval foglakozó szervezetekhez, hogy biztosítsuk a filmekhez való ingyenes hozzáférést. A gyűjteményhez tartozó katalógust középiskoláknak, köz- és egyetemi könyvtáraknak továbbítottuk.
Az Idegenek a kertemben - Módszertani kézikönyv a migrációs filmgyűjtemény projekt folytatása. Az Európai Integrációs Alap pályázatán ismét elnyert támogatásnak köszönhetően sikerült kiegészíteni a korábban létrehozott filmgyűjteményt és a gyűjteményhez tartozó katalógust egy módszertani kézikönyvvel. A kézikönyv tartalmaz egy migrációs háttértanulmányt, egy módszertani tanulmányt a dokumentumfilm oktatásban való használatáról, valamint, a konkrét filmekhez kapcsolódóan, módszertani ajánlásokat tematikus csoportokra bontva. A kézikönyv szerkesztése közben több ötlet merült fel, hogy mivel is lehetne bővíteni a kötet nyújtotta eszköztárat. Ezért került kiegészítésre a kézikönyv az Ez én vagyok! című film Németországban használatos tanári segédletével és a dokumentumfilmes módszertani tanulmányunk szerzőpárosa által összeállított feladatgyűjteménnyel. Munkánk során kérdésként merült fel az is, hogy milyen tapasztalatokat szereztek azok, akik már elkezdték használni a filmeket, ezért megkérdeztük őket, illetve a filmeket válogató kurátorok véleményét is szerettük volna beépíteni a formálódó anyagba. Büszkék vagyunk arra, hogy a megkérdezettek mind szívesen és hosszan sorolták élményeiket a filmekről és a nézőközönség visszajelzéseiről.
A kézikönyvet igyekeztünk úgy összeállítani, hogy a benne szereplő írások és feladatsorok a gyakorlati alkalmazásban szerzett tapasztalatokon alapuló, könnyen a tanmenethez igazítható ötletekkel szolgáljanak. A katalógusban alkalmazott piktogramokat itt is használtuk, hogy ezzel is segítsük a kiszemelt alkalomra a megfelelő film kiválasztását (középiskolai vetítés, felsőoktatás felnőttképzés, nyilvános rendezvény).
Vissza

Tartalom

BEVEZETŐ 5
ANGOL REZÜMÉ 8
A KÖTET SZERZŐI 10
TANULMÁNYOK
Kováts András: Nemzetközi migrációról egy dokumentumfilm-gyűjtemény kapcsán 13
Blaskó Ágnes - Varga Balázs: Dokumentumfilmek társadalmi térben 25
AZ IDEGENEK A KERTEMBEN FILMGYŰJTEMÉNY EGYES FILMJEIHEZ KAPCSOLÓDÓ AJÁNLÁSOK
(Szerzők: Bognár Katalin, Komlósi Orsolya, Ruszkai Nóra, Udvarhelyi Éva Tessza)
Erőforrások, kapcsolatok, együttélés - A vegyes házasságok dilemmái 34
Hagyomány, identitás, értékek - A bevándorló generációk együttélésének nehézségei 42
Kifejezés, élmény, tradíció - Művészettel a migrációról 47
Találkozások, erőforrások, kötődés - Sport és migráció 55
Helyek, terek, új jelentések - Migráció és város 59
Otthon és itthon - átmenet vagy végső cél? - Migráció és hazatérés 67
MELLÉKLETEK
Blaskó Ágnes - Varga Balázs: Feladattípus-ötletek a dokumentumfilm tanításához 77
Regine Wenger: Oktatási anyag az Ez én vagyok! című film feldolgozásához 81
FILMINDEX 86
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Idegenek a kertemben Idegenek a kertemben

A kötés megtört.

Állapot:
1.940 Ft
970 ,-Ft 50
5 pont kapható
Kosárba
konyv