1.034.828

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A 90 éves Csili

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Csili Művelődési Központ
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 164 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 978-963-06-4234-7
Megjegyzés: Színes és fekete-fehér fotókkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:
"„A Csili is egy élő legenda", fogalmazott Göncz Árpád, a Magyar Köztársaság akkori elnöke 1994-ben, egy kitüntetés apropóján az Országházban. Valóban, a mai magyar... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:
"„A Csili is egy élő legenda", fogalmazott Göncz Árpád, a Magyar Köztársaság akkori elnöke 1994-ben, egy kitüntetés apropóján az Országházban. Valóban, a mai magyar közművelődési intézményrendszerben nagyon kevés a Csilihez fogható. 85 éves múltja, nevének becézése, az irányában megnyilvánuló közszeretet, Pesterzsébet életében betöltött szerepe egyaránt kiemeli a többi művelődési ház közül. Az előző rendszer 40 éve felerősítette a legendát, azon belül is kihangsúlyozva a politikumot, a valóságban egyáltalán nem meghatározó, sokkal árnyaltabban megjelenő kommunista jegyeket. Az alapítás 50. évfordulójára kiadott emlékkönyv bevezetője például így fogalmaz:
„A múltban a magyar munkásmozgalom egyik központja volt ... Vezetőket és mártírokat adott a mozgalomnak ... otthont a pártnak, az illegális mozgalom névtelen hőseinek".
Amit leírtak, az mind igaz, a szociáldemokrata munkásmozgalomra. A könyv kiadása idején, 1966-ban, viszont természetesen a párt alatt az illegális kommunista pártot, a hősök alatt a kommunistákat kellett érteni. Pedig a tények egészen más, sokkal árnyaltabb, összetettebb képet mutatnak, mint ahogyan az alapítás sem 1916-ban történt. De ezzel már bele is kezdtünk történetünkbe. Mielőtt azonban belevágnánk, ismerkedjünk meg röviden a környezettel, a településsel, Pesterzsébettel.
Erzsébetfalva - Leninváros - Pesterzsébet - Pestszenterzsébet
A település szinte a semmiből, vagyis csak a homokbuckákból nőtt ki a XIX. század utolsó harmadában a török időkben elnéptelenedett Gubacs helyén, a gründolási lázban gyorsan terjeszkedő ipartelepek szomszédságában, nem messze az akkoriban egyesülő fővárostól. Az 1897-ben önállóvá vált Erzsébetfalva s a későbbi hol Pesterzsébet, hol Pestszenterzsébet, kulturális és közösségi életét mindvégig meghatározta a születés helye és ideje, s természetesen létrehozói is.
Meghatározó a hely, Budapest szomszédsága, mely egyszerre volt oka és célja a település megszületésének, s lett temetője a város önállóságának. A metropolis közelsége egyszerre inspirálta a helyi közösség szerveződését, információval és előadókkal látta el az itteni művelődési alkalmakat, miközben épp a közelség és elérhetőség miatt vált a helyi művészeti élet megszervezése, ha nem is fölöslegessé, de legalábbis kevésbé fontossá. Az ide költözőket mindig a főváros motiválta, vagy úgy, hogy kiköltöztek onnan, vagy úgy, hogy legalábbis a közelébe kívántak kerülni." Vissza

Tartalom

I. fejezet
Várhalmi András:
A CSILI TÖRTÉNETE 5
A Csili születése 7
A Vas- és Fémmunkás Otthon 1918-1944 14
Bezárás-újjáépítés-újra bezárás 1944-1954 27
A Vasas Kultúrház 1954-1990 30
A Csili a rendszerváltástól napjainkig 51
II. fejezet
Ősz Szabó Antónia:
Az Astra Bábegyüttes negyven éve a Csiliben 85
III. fejezet
Kovács Farkas Béla:
Csili, Csili csillogó 125
IV. fejezet
Németh Vilmosné szül. Göndöcz Ilona:
Több évtizedes kötődésem a Csilihez 151
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
A 90 éves Csili A 90 éves Csili A 90 éves Csili

Szép és tiszta példány.

Állapot:
1.940 ,-Ft
10 pont kapható
Kosárba
konyv