799.110

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
4000 Ft
a kedvezményes
házhoz szállításig

Dunántúl (dedikált példány)

Szerző
Szerkesztő
Fotózta

Kiadó: Magvető Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 215 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 19 cm x 12 cm
ISBN: 963-270-115-1
Megjegyzés: Sellei Sarolta fényképész által dedikált példány. Fekete-fehér fotókkal illusztrált könyv.

Fülszöveg

1944 nyarán jelent meg először Várkonyi Nándor Magyar Dunántúl című könyve. Megírása és megjelenése közötti időszakra esett Magyarország német megszállása. A Magyar Dunántúlnak tehát a történelmi tragédia fokozottabb aktualitást adott.
A szerző egyébként is a náci terjeszkedési törekvések ellen írta művét. Már a harmincas években ismertté váltak ugyanis a német politika szándékai, amelyek többek között Dunántúl Németországhoz való csatolását is tervezték. Ezt az elhatározást elméleti érvekkel próbálták indokolni, s Várkonyi Nándor ezeket a hamis érveket zúzta szét művében. Magát a címet is kihívásnak szánta a "német" Dunántúl ellenében.
E politikai föladatvállalás mellett Várkonyit a Dunántúl természeti szépsége, művelődése, népének élete s színes történelme is megihlette. 1924-től él Pécsett, de már 1921 óta, majd ötven esztendőn keresztül járja a Dunántúl tájait. óvatos számítások szerint is legalább 4500 kilométert gyalogolt. Gépkocsin, szekéren, vonaton, kerékpáron megtett... Tovább

Tartalom

Előszó az első kiadáshoz7
Előszó az új kiadáshoz9
Táj
A föld és élete13
Tájak36
Emberek54
Nép
Honfoglalás83
Honépítés103
Török hódítás146
Német hódítás161
Magyar hódítás177
Utószó (Tüskés Tibor)191
Irodalom203

Várkonyi Nándor

Várkonyi Nándor műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Várkonyi Nándor könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem