1.031.437

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Fischer és Szpasszkij

Szerző
Róla szól

Kiadó: Sport Lap- és Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 168 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Könyvünkben korunk két kiemelkedő sakkozójáról, Borisz Szpasszkijról és Robert Fischerről kap képet az olvasó. A szükségszerűen vázlatos életrajzi adatoknál is ékesebben beszélnek helyettük... Tovább

Előszó

Könyvünkben korunk két kiemelkedő sakkozójáról, Borisz Szpasszkijról és Robert Fischerről kap képet az olvasó. A szükségszerűen vázlatos életrajzi adatoknál is ékesebben beszélnek helyettük játszmáik, amelyeket a különböző nagy versenyeken játszottak.
A hivatástudattól áthatott Fischer joggal jegyezte meg egy helyen: nyomtatásban megjelent elemzéseiben még nem követett el hibát. Ezen a téren valóban éppolyan nagyot alkotott, mint magukban a játszmákban. Nem kevésbé jellemzők Szpasszkij elemzései tárgyilagosságuk, tömörségük, a küzdelem lélektani oldalainak megvilágítása miatt.
Így természetes, hogy ezt a munkát náluk jobban elvégzeni nem tudtuk és ezért bőven merítettünk a rendelkezésre álló forrásokból a két nagymester alkotásaiból, elsősorban Fischer kitűnő "60 emlékezetes játszmám" című művéből. Igyekeztünk minél több olyan játszmát is megjelentetni, amelyek későbbi keletűek, és ezért korábbi gyűjteményekben még nem láttak napvilágot. Szerencsés módon a két nagymester megnyitási repertoárja csak igen kis részben esik egybe, így játszmáik egyben a ma használatos megnyitások szinte mindegyikére adnak értékes példaanyagot.
Befejezésül megemlítjük, hogy kéziratunk már 1971-ben készen volt. Ekkor jött a világbajnoki mérkőzés körüli zenebona, ami a Fischer és Szpasszkij személye körüli érdeklődést szinte a befutott táncdalénekesek iránti "kultusz" nívójára emelte.
Úgy éreztük, bűn lenne megfosztani az olvasót a mérkőzés játszmáitól, és vállaltuk, hogy a rendelkezésre álló rendkívül rövid idő alatt ezt az anyagot is feldolgozzuk. Emiatt azonban a könyv első és második része között bizonyos ellentmondásokat található az olvasó; mégis a téma így lett zárt egész. Reméljük, hogy könyvünket minden rendű sakkozó élvezettel és haszonnal forgatja. Vissza

Tartalom

Előszó3
A leningrádi Úttörőpalotától "Az év legjobb sportolójáig" (Szpasszkij)5
Szpasszkij pályafutása11
Szpasszkij legfontosabb eredményei14
Szapsszkij játszmái16
Csodagyermekből világbajnokjelölt (Fischer)67
Fischer pályafutása72
Fischer legfontosabb eredményei84
Fischer játszmái86
Fischer és Szpasszkij mérkőzése a világbajnoki címért137
Játszmakereső163
Megnyitáskereső166
Források167
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Fischer és Szpasszkij Fischer és Szpasszkij

A borító élei kopottak.

Állapot:
2.580 ,-Ft
13 pont kapható
Kosárba
konyv