1.034.801

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Lajos Portisch-Mr. Hungarian Chess

A XX. század legnagyobb magyar sakkozójának életútja/170 válogatott játszma

Szerző
Róla szól

Kiadó: Máyer Nyomda és Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 238 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 13 cm
ISBN: 963-86087-2-2
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Mondják, senki sem próféta a saját hazájában. Ennek a könyvnek sorsa igazolni látszik ezt a pesszimista állítást. Az elmúlt évtizedek alatt, pontosabban 1979 óta Portisch Lajos válogatott játszmáit... Tovább

Előszó

Mondják, senki sem próféta a saját hazájában. Ennek a könyvnek sorsa igazolni látszik ezt a pesszimista állítást. Az elmúlt évtizedek alatt, pontosabban 1979 óta Portisch Lajos válogatott játszmáit tartalmazó munkám idegen nyelven már négy kiadást ért meg (egy amerikai, egy angol és két német), és ha igaz, most készül egy újabb angol Portisch könyv. A magyar kiadás tehát több mint két évtizedet késett, de végül is mégiscsak megszületett.
Ami az angol kiadást illeti, ebből vettem át a Nigel Davis nagymester által javasolt, szerintem nagyon találó címer: "Lajos Portisch - Mr. Hungarian Chess." A cím, azt hiszem, kifejezi a lényeget.
Mert hogy volt Magyarországon egy hosszú, Maróczy nevével fémjelzett korszak, aztán valamikor a negyvenes/ötvenes években egy Szabó/Barcza korszak. Az ötvenes évek végétől viszont több mint harminc évig külföldön a magyar sakkozást döntően egyetlen név: "Portisch" jelentette.
Visszakanyarodva a magyar kiadásra, az, hogy ilyen későn jelent meg, szomorú tény. Másfelől nézve viszont nyereség is, hiszen jóval teljeseb az előzőeknél: 170 játszmával nagymesterünk teljes eddigi életművét átfogja. Meglehet, szerencsésebb lett volna, ha ezt a könyvet maga a bajnok írja. Azért, hogy helyette én tettem, ezennel bocsánatát kérem. Ám ha a dolog már így történt, talán arra inspirálja őt, hogy jelentesse meg teljes játszmagyűjteményét, mondjuk 1000 alkotása bemutatásával. Akkor jelen könyvünk hasznos figyelemkeltőnek, előfutárnak - magyarán reklámnak - talán jó lesz.
Befejezésül köszönetet mondok mindazoknak - elsősorban Bottlik Iván barátomnak - akik a magyar kiadás megszületésében segítséget nyújtottak. Vissza

Fülszöveg

Mondják, senki sem próféta a saját hazájában. Portisch Lajos válogatott játszmáit tartalmazó munkám 1979 óta idegen nyelven már négy kiadást ért meg (amerikai, angol és két német). A magyar kiadás tehát több mint két évtizedet késett, de végül mégis megszületett. Az angol kiadásból vettem át a Nigel Davis nagymester által javasolt, szerintem nagyon találó címet: "Lajos Portisch - Mr. Hungarian Chess." Az ötvenes évek végétől több mint harminc évig külföldön a magyar sakkozást döntően egyetlen név: "Portisch" jelentette. E könyv 170 játszmával nagymesterünk teljes eddigi életművét átfogja. Meglehet szerencsésebb lett volna, ha ezt a könyvet maga a bajnok írja. Azért, hogy helyette én tettem, ezennel bocsánatát kérem. Ám ha a dolog már így történt, talán arra inspirálja őt, hogy megjelentesse teljes játszmagyűjteményét, mondjuk 1000 alkotása bemutatásával. Akkor jelen könyvünk hasznos figyelemkeltőnek, előfutárnak talán jó lesz.

Tartalom

Előszó6
Portisch versenyeredményei12
Játszmák 1952-200022
Játszmakereső235
Névmutató236
Megnyitási kódok237

Varnusz Egon

Varnusz Egon műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Varnusz Egon könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Lajos Portisch-Mr. Hungarian Chess Lajos Portisch-Mr. Hungarian Chess Lajos Portisch-Mr. Hungarian Chess

A lapélek foltosak.

Állapot:
2.940 ,-Ft
15 pont kapható
Kosárba
konyv